معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به وارد شدن تدریجی کاغذهای ثبت سفارش شده به کشور نوید ایجاد تعادل و ثبات در بازار کاغذ تا یک ماه آینده را داد.
به گزارش واحد مرکزی خبر ، دربرنامه گفتگوی ویژه خبری یک شنبه شب شبکه دوم سیما، آقای محمدزاده، معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، با اشاره به تولید 130 تا 150 تن کاغذ داخلی در صورت فعال شدن کارخانه های تعطیل شده و نیز نیمه فعال کشور گفت: ما به 300 تا 350 تن کاغذ در سال نیاز داریم که بخش عمده آن در بخش نشر و نیز روزنامه ها استفاده می شود.
وی افزود: البته در عمل یکی دو کارخانه ما بیشتر فعال نیست و کار خانه چوب و کاغذ مازندران هم 18 درصد نیاز را تامین می کند و تولید بقیه هم درصد ناچیزی را در بر می گیرد.
محمدزاده گفت: در بخش داخلی باید به راه اندازی کارخانه های غیر فعال و نیز نوسازی خطوط تولید فرسوده کمک کنیم.
وی در مورد بخش واردات تصریح کرد: تا چند ماه قبل کاغذ با ارز مرجع 1226 تومانی ثبت سفارش، وارد و توزیع می شد که به علت مسائل ارزی در این امر وقفه ای ایجاد شد و وارد کنندگان اکنون نمی دانند که به آنها ارز مرجع تعلق خواهد گرفت یا نه از این رو مسئولان ارزی باید این مسئله را مشخص کنند.
معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه این روند را موجب ناامنی در فضای نشر و مطبوعات دانست و گفت: روزنامه نگار و ناشر الان به این فکر هستند که آیا کاغذ در دسترس آنها قرار خواهد گرفت یا خیر، به همین علت آسیب اصلی به حوزه فرهنگ وارد می شود.
وی ورود وزارت ارشاد را به علت تبعات گرانی کاغذ ذکر کرد و گفت: ما مسئول واردات و نظارت بر بازار نیستیم بلکه مصرف کننده محسوب می شویم و هیچ جای قانون هم تکلیفی برای وزارت ارشاد در زمینه قیمت کاغذ تعیین نکرده است ولی ما به علت دغدغه های خود وارد موضوع شدیم.
محمدزاده از جمله اقدامات انجام شده را حذف تعرفه ده درصدی واردات کاغذ با تصویب دولت از 30 شهریور ذکر کرد و گفت: کارگروهی هم برای کاغذ تشکیل شد ضمن این که در مهر ماه کاغذهای ثبت سفارش شده وارد بازار خواهد شد.
وی با رد قصور وزارت ارشاد افزود: ما 19 فروردین امسال جلسه ای با دست اندرکاران در زمینه کاغذ داشتیم و اقدامات خود را انجام می دادیم که رسانه ای نشده بود.
محمد زاده تصریح کرد:وزارت ارشاد مسئول مبارزه با احتکار و گرانفروشی نیست در کشور دستگاه های نظارتی وجود دارند.
معاون وزیر ارشاد در مجموع راهکارهای حل مشکل گرانی کاغذ را شامل تعیین تکلیف نوع ارز وارداتی، به کارگیری ظرفیت کامل تولید داخل و نظارت دستگاه های نظارتی برای جلوگیری از احتکار دانست.
وی گفت: طبق برنامه از اواسط یا اواخر مهر، شاهد تحولی در وضعیت کاغذ خواهیم بود چرا که سفارش های ثبت شده وارد کشور می شود.
آقای تورانیان، رئیس انجمن ناشران دانشگاهی نیز با اشاره به سه برابر شدن قیمت هر بند کاغذ 27 هزار تومانی در طی چند ماه گذشته گفت: بسیاری از تولیدات ناشران بر زمین مانده و این امر منجر به از دست دادن توانایی تولید کتاب و تعطیلی خواهد شد.
وی افزود: کاغذی که با ارز مرجع وارد شده در انبارها هست ولی مشخص نیست که در این یکی دو ماه چگونه بدون نظارت و مدیریت این بازار، قیمت ها به شکل سرسام آوری بالا رفته است.
تورانیان با تاکید بر اهمیت نظارت برای پیش گیری از سوء استفاده افراد سودجو و فرصت طلب گفت: این وضع از عدم نظارت و پیش بینی به وجود آمده و وزارت ارشاد هم باید به صورت فعال برخورد می کرد.
وی ضمن انتقاد از قرار داده شدن کاغذ در اولویت پنجم برای تخصیص ارز افزود: باید کاغذ را کالای اساسی دانست چرا که جزئی از فرهنگ ماست.
تورانیان تصریح کرد: در کوتاه مدت باید حتما نظارت دولت برقرار باشد تا اتحادیه ها و تشکل های نشر بتوانند کاغذ مورد نیاز خود را تامین و توزیع کنند.
آقای مجید هادی، وارد کننده و ناشر بی انصافی برخی وارد کنندگان را در گرانی کاغذ موثر دانست و گفت: اگر آنها با ارز آزاد هم کاغذ وارد کرده باشند باید قیمت هر بند به 66 هزار و پانصد تومان و نهایت با 5 درصد سود به 68 هزار تومان می رسید ولی در حالی که اکثر کاغذهای وارد شده با ارز مرجع بوده، قیمت به 96 هزار تومان در هر بند رسیده و این ناشی از بی انصافی است.