رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه عصر امروز با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری صدا و سیمای مرکز قم، برنامه های قوه قضائیه را برای الکترونیکی شدن مراحل دادرسی تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام و المسلمین
وی تعداد ابلاغ های صادره قضایی در این مدت را بیش از سی و دو نیم میلیون ابلاغ اعلام کرد.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه ابلاغ های سنتی را یکی از بزرگترین معضلات دستگاه قضایی عنوان کرد و افزود: شصت درصد این ابلاغ ها به دست صاحبان اصلی شان نمی رسید یا در زمان مقرر مطلع نمی شدند.
وی زمان طولانی ابلاغ، اطاله دادرسی، افزایش صدور آرای غیابی، خدشه دار شدن حریم خصوصی افراد و امکان سوء استفاده برخی افراد را از دیگر مشکلات سیستم ابلاغ سنتی بیان کرد.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری گفت: در یک بررسی در شهر مشهد هزینه ابلاغ های قضایی به روش سنتی در یکسال نه میلیارد تومان بوده و هزینه این روش برای قوه قضائیه در کل کشور حدود سیصد میلیارد تومان در سال برآورد شد.
وی افزود: مردم می توانند با مراجعه به سامانه های دستگاه قضایی و ثبت نام و دریافت کد دسترسی، از طریق پیامک به تلفن همراهشان از صدور ابلاغ قضایی برای خود آگاه شوند و با مراجعه به سامانه ابلاغ الکترونیکی از محتوای ابلاغ قضایی آگاه شوند.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه با اشاره به تدابیر لازم برای حفظ امنیت سامانه ی الکترونیکی ابلاغ قضایی افزود: البته سرمایه گذاری کافی در این حوزه شکل نگرفته که دلیل آن این است که اعتبار کافی تعهد شده از طرف دولت طی دوسال اخیر به طور کامل عملیاتی نشده و مبالغ مشخص شده در بودجه تخصیص نیافته یا درصد کمی محقق شده است.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه برپایی چهارصد دفتر خدمات قضایی طی چند ماه آینده در شهرهای بزرگ کشور را از دیگر برنامه های این قوه دانست و گفت: طی یک سال اینده حدود هزار دفتر خدمات قضایی در کشور ایجاد می شود.
وی افزود: در فراخوان از علاقه مندان واجد شرایط، هفده هزار نفر شرکت کردند که پانصد شرکت کننده ی برتر مراحل قانونی و اداری لازم را برای ایجاد این دفاتر طی می کنند.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: در حال حاضر یکصد و پنجاه دفتر خدمات قضایی در تهران و مراکز استان ها فعال هستند.
وی ثبت دادخواست، دریافت خلاصه پرونده، فرایندهای طی شده قضایی، تسلیم لایحه دفاعیه، اظهارنامه، درخواست تجدید نظر خواهی را از جمله خدمات قابل ارائه در این دفاتر اعلام کرد.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری با اطمینان خاطر دادن به مردم درباره دسترسی نداشتن دفاتر خدمات قضایی به اطلاعات شخصی آنان و نظارت های چند لایه بر عملکرد این دفاتر گفت: در صورت تخلف، با مسئولان این دفاتر برخورد قضایی متناسب صورت خواهد گرفت.
وی در خصوص پابند الکترونیک محکومان قضایی گفت: پیگیری طرح پابند الکترونیک محکومان قضایی از برنامه های امسال دستگاه قضایی است و اکنون طرح پایلوت آن روی سیصد نفر در حال اجرا است.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری افزود: این طرح کاملا بومی است که با مطالعه دوساله و با همکاری سازمان زندان ها در حال پیگیری است و ابتدا به صورت آزمایشی روی ده نفر از محکومان قضایی با موفقیت اجرا شد و با مجوز دریافتی، در حال حاضر این طرح در جمعیتی حدود سیصد نفر در استان تهران در حال اجرا است.
رئیس مرکز فناوری اطلاعات قوه قضائیه گفت: آیین نامه اجرایی این طرح تدوین شده و منتظر ابلاغ آن از سوی رئیس دستگاه قضا هستیم.
حجت الاسلام و المسلمین شهریاری پیش بینی کرد این آیین نامه تابستان امسال ابلاغ شود.
وی افزود: اگر طرح آزمایشی سیصد نفره با موفقیت انجام شود می توانیم امیدوار باشیم با اجرای طرح پابند الکترونیک مجمومان جرایم درجه پنج تا هشت قضایی که قانون اجازه گذراندن دوران محکومیت آنها را تحت سامانه های الکترونیکی می دهد این دوران را در منزل یا محدوده های معین بگذرانند.