کارشناسان در گفتگو با پرس تی وی؛
عربستان در بحران غرب آسیا در کنار اسرائیل است
به اعتقاد کارشناسان سیاسی کشورهای متهم کننده قطر به حمایت از تروریسم، خود از تروریست های تکفیری حمایت می کنند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از تلویزیونی پرس تی وی، بحران میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و قطر بعدی تازه به خود گرفته است. این بار نوبت رکس تیلرسون وزیر امور خارجه آمریکا بود تا ببیند برای کاهش تنش ها میان کشورهای عربی چه اقدامی می تواند انجام دهد. او یک روند دیپلماسی را در پیش گرفت و به دوحه سفر کرد و یک یادداشت تفاهم مهم را برای مبارزه با تأمین مالی تروریسم امضا کرد. آیا این اقدام برای حل بحران کافی است؟
کوین بارت کارشناس مسائل غرب آسیا در گفتگو با پرس تی وی درباره سفر تیلرسون به قطر و امضای یادداشت تفاهم مبارزه با تأمین مالی تروریسم و این که آیا دوحه که پیشینه ای واضح در زمینه تأمین مالی تروریسم ندارد با امضای این یادداشت تفاهم در واقع به فعالیت های خود در این زمینه اذعان کرد یا خیر گفت: باید به چند نکته اشاره کنیم. قطر توسط برخی از مهمترین حامیان تروریسم در جهان تحت فشار قرار گرفته است. عربستان سعودی سرزمین اصلی تروریست های تکفیری- وهابی است. شاید این اقدام به مثابه نوعی اذعان بوده باشد اما از سوی دیگر باید گفت سعودی ها از تکفیری های تروریست حمایت می کنند. سعودی ها در کنار صهیونیست ها قرار گرفته اند و از نظر آنها در واقع، گروه های مقاومت مشروع فلسطینیان از قبیل حزب الله و حماس تروریست هستند. اما در واقع آنها هدف این اقدام هستند. اما در سفر ترامپ به عربستان سعودی اتفاقی که افتاد این بود که آنها ادعا کردند در حال مبارزه با تروریسم هستند و این در حالی است که شبکه تلویزیونی الجزیره قطر اخبار مربوط به حماس را پوشش می دهد.
وی در ادامه افزود: به نظر می رسد قطر در این بحران از کشورهای عربی جلوتر است و خواستار دریافت غرامت از شورای همکاری خلیج (فارس) و عربستان سعودی نیز شده است. این در حالی است که عربستان سعودی در حال کمک به صهیونیست هاست و در یمن جنایت جنگی مرتکب می شود. و در این میان تیلرسون تلاش کرد موضعی متفاوت تر از موضع اولیه ترامپ اتخاذ کند. او موضعی تعدیل شده تر اتخاذ کرد. به نظر نمی رسد که آمریکا در حال حمایت از تهاجم سعودی ها به قطر باشد و این به این معناست که قطر در نهایت پیروز ماجرا خواهد بود.
کوین بارت در پاسخ به این سئوال که در گذشته این مسئله مطرح می شد که قطر در حال حمایت از جنبش های مقاومت فلسطینی به ویژه حماس است و با کمک به بازسازی نوار غزه می خواهد به این روند ادامه دهد. آیا آنها قبل از رفتن تیلرسون به عربستان سعودی در حال ارسال این پیام بودند که به هیج وجه در این زمینه که یکی از مطالبات کشورهای عربی از قطر بوده است، عقب نشینی نمی کنند گفت: بله، این یک پیام بسیار قاطع است. قطر به صورت سخاوتمندانه ای در حال تأمین مالی برای بازسازی غزه است و این موضوع در صدر اختلاف کشورهای عربی با قطر قرار دارد. فکر نمی کنم قطر در ارتباط با هیچ یک از این مطالبات عقب نشینی کند. نیازی نیست که آنها تسلیم شوند. ترکیه از قطر حمایت می کند. ترک ها در حال تقویت پایگاه نظامی خود در قطر هستند. ترکیه مطمئنا در موضع مخالف عربستان سعودی و هم پیمانانش در ارتباط با این موضوع است. قطر با حمایت ترکیه و تا حدودی هم حمایت ایران می تواند بر محاصره خود غلبه کند زیرا ترکیه و ایران کشورهایی مستقل هستند و ایران بسیار مستقل تر از ترکیه است. این دو کشور به اندازه کافی بزرگ هستند که بتوانند خودشان تصمیم گیری کنند تا آن که بخواهند به امپریالیست صهیونیست در خاورمیانه (غرب آسیا) متکی باشند. اما اگر آمریکا و اسرائیل در منطقه به حاشیه رانده شوند، دیگر کشورهای عربی منطقه همانند عربستان و امارات نمی توانند زیاد دوام بیاورند آنها فقط می خواهند حساب های خود را در بانک های سوئیس پر کنند.
وی در ادامه افزود: بدین ترتیب، ما با کشورهایی مواجه هستیم که به طور کامل به دولت های خارجی متکی و در واقع کشورهای دست نشانده دولت های خارجی هستند. عربستان سعودی و امارات به دلارهای نفتی متکی هستند در حالی که کشورهای عربی و اسرائیل به حضور خارجی ها در منطقه تکیه دارند.
کوین بارت ادعا کرد : آمریکا در حال دست کشیدن از منطقه است. روسیه هم اکنون به عنوان یک وزنه ایجاد کننده توازن مطرح شده است. ایران از سال ها محاصره رهایی یافته است. فکر می کنم ما شاهد یک تغییر واقعی در منطقه هستیم و معضل قطر یک موضوع محوری در این تغییر محسوب می شود.
بارت در پاسخ این سئوال که تیلرسون گفته است قطر رویکردی منطقی را در قبال این بحران دیپلماتیک اتخاذ کرده است . نظر شما درباره دیدگاه های متفاوت ترامپ و تیلرسون در مورد این معضل دیپلماتیکی چیست؟ گفت: تیلرسون می گوید دوحه منطقی است اما ترامپ موضعی سخت گیرانه و تند را در این زمینه اتخاذ کرده است. ترامپ و دوستان صهیونیستی اش در حال ترغیب تندروترین گروه ها در غرب آسیا از جمله سعودی ها و دوستانش برای تحت فشار قراردادن قطر هستند. این در حالی است که گروه های سلفی-تکفیری تحت حمایت عربستان سعودی قرار دارند و می کوشند گروه های مقاومت فلسطینی را تحت فشار قراردهند و این همان کاری است که صهیونیست های افراطی در حال انجام دادن آن هستند. ترامپ، صهیونیست ها و سعودی در واقع در تلاش برای متوقف کردن روند تأمین مالی قطر برای بازسازی غزه هستند. آنها می خواهند شبکه تلویزیونی الجزیره را تحت فشار قرار دهند که از اخوان المسلمین حمایت می کند. اکنون صهیونیست ها برای شکست دادن فلسطینی ها، عربستان را در کنار خود دارند. اما این اقدامات کارساز نیست زیرا دوحه کوتاه نمی آید.
فردریک پترسون مشاور کنگره آمریکا در امور سیاست دفاعی نیز که در این گفتگو حضور داشت در پاسخ این سئوال که عربستان سعودی و اسرائیل اکنون در یک جناح قرار دارند آیا فکر می کنید آمریکا و اسرائیل در حال اعمال نفوذ زیاد بر عربستان سعودی علیه قطر هستند گفت: ما با اوضاع بسیار متغیر و پر نوسان مواجه هستیم. در این جریان تنها دو طرف حضور ندارند بلکه این روند چند جانبه است. و موضوع جاه طلبی فراملی اسرائیل و آمریکا مطرح است. ما در حال مواجهه با یک شرایط بسیار خطرناک هستیم. نباید این موضوع را نادیده بگیریم که همه بازیگران حاضر در این جریان در تلاش برای هژمونی هستند. اکنون تیلرسون به منطقه آمده است و ما می بینیم که به نظر می رسد آمریکا در مقایسه با گذشته یک لحن متفاوت را اتخاذ کرده است. ما نمی دانیم این بحران چه مدت ادامه خواهد داشت. به باور من به نظر می رسد که آمریکا در حال حاضر با عدم حمایت از هر یک از طرف های حاضر در بحران در تلاش برای کاهش آسیب های برای خود در آینده است. زیرا درگیری و مناقشه در غرب آسیا به نفع هیچ کشوری نیست.
وی در ادامه افزود: من می توانم بگویم که در نهایت اتفاقات خوبی رخ خواهد داد. نباید این موضوع را نادیده بگیریم که مصر یک بازیگر مهم فراتر از منطقه جغرافیایی منطقه محسوب می شود و در این بحران حضور دارد. اکنون باید منتظر بمانیم و ببینیم چه کسی می تواند این معضل را حل و فصل کند.