محسن شاه علی که در کادرفنی ایران در جام جهانی بسکتبال جوانان ۲۰۱۵ نیز حضور داشت، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما این دوره از جام جهانی را ارزیابی کرد: پیش از شروع مسابقات به نظر میرسید، کیفیت این دوره بهتر از دو سال قبل باشد. تیم هایی مثل کرواسی و صربستان که در دوره قبل مقامهای خوبی به دست آورده بودند، این دوره حضور نداشتند و به نظر میرسید که تیمهای جایگزین اروپایی قویتر باشند، اما وقتی نتیجه و کیفیت مسابقات را دیدیم، اینطور نبود.
وی با تاکید براینکه ۲۰ مسابقه جام جهانی را به صورت زنده تماشا کرده است، درباره عملکرد تیم ایران گفت: حکایت بازی مقابل آمریکا متفاوت است. ما هم در جام جهانی ۲۰۱۵ کار خودمان را مقابل آمریکا شروع کردیم و نتیجه قابل پیش بینی است؛ اما کیفیت کار این بار متفاوت بود. در دوره قبل یک نیمه از آمریکا برتر بودیم و در نهایت هم با اختلاف کمتری باختیم. این بار از لحاظ روحی هم گویا تیم، کیفیت اصلی خود را نداشت و از قبل بازی را واگذار کرده بودند. هر چند بهترین مدل کارشناسی این است که کادرفنی به ایران بیاید و ببینیم که چه اتفاقی افتاده است.
شاه علی افزود: ما مسابقات را از راه دور دیده ایم و نمیدانم چه اتفاقاتی آنجا افتاده است؛ اما در مجموع این کیفیت تیم ما نبود و در آمار هم برخی مسائل مثل پرتابهای سه امتیازی یا پنالتی ۵۰ درصد مشهود است.
تیم در کوارتر چهارم خالی میشد
کارشناس بسکتبال با کنار گذاشتن بحث آمریکا، گفت: مقابل تیمهای دیگر هم تا سه کوارتر پیش میآمدیم و به امتیاز ۴۵ یا ۵۰ میرسیدیم؛ اما در دقایق پایانی حریف یکباره ۲۰ امتیاز میگرفت و ما پنج امتیاز داشتیم. این اتفاق در مسابقات مقابل ایتالیا و اسپانیا رخ داد که گویا در کوارتر چهارم تیم خالی میشود.
شاه علی دو فرضیه برای این مشکل مطرح کرد: به نظرم شاید از نظر بدنی کم میآوردیم یا از نظر تاکتیکی خالی میشدیم و تیمهای دیگر متوجه میشدند که چطور بازی میکنیم. البته نمی خواهم قضاوت کنم، رضا نوری در جایگاه استادی من قرار دارد و ۳۰ سال پیش در تیم جوانان شاگرد خودش بودم.
پتانسیل تیم، این نبود
به نظرم شاید از نظر بدنی کم میآوردیم یا از نظر تاکتیکی خالی میشدیم و تیمهای دیگر متوجه میشدند که چطور بازی میکنیم.
سرمربی تیم ملی جوانان ۲۰۱۸ تاکید کرد: آماری که باورکردنی نبود، کسب فقط ۴۵ یا ۵۰ امتیاز بود که برای تیمی با این پتانسیل خوب نیست. این تیم در غرب آسیا و مسابقات آسیایی پیش از این خود را نشان داده و اگر این پتانسیل را نداشت، چنین انتظاری هم از آنها نبود.
وی با تاکید براینکه بازی با مصر هم پیش بینی پذیر بود، ادامه داد: مربیان از ابتدا جدول مسابقات را برای خودشان پیش بینی می کنند و من هم در ذهنم مسیر تیم را برحسب برد یا شکست مقابل آنگولا چیده بودم، به هر حال شرایط آمریکا متفاوت است و ایتالیا هم تیم خوبی بود و تنها آنگولا میماند.
کارشناس بسکتبال تاکید کرد: این موضوع هم ذهنی نیست، بلکه بر اساس سوابق تیمها و رنکینگ جهان، منطق دارد. این پیش بینی را داشتم که به مصر با شرایط میزبانی این تیم برخورد میکنیم. با این شرایط در مرحله اول باید آنگولا را میبردیم تا به تیم میزبان برخورد نکنیم که در آن مسابقه هم از کوارتر سوم بازی را واگذار کردیم.
برخورد دو فلسفه روی نیمکت
شاه علی گفت: بهترین کارشناسی با دعوت از کادرفنی تیم ملی و کارشناسان است که بگوییم چرا با وجود قدرت کادر و حضور نناد ترونیچ این اتفاقات افتاد. شاید یکی از مسائل این بود که با حضور ترونیچ، دو فلسفه کنار هم قرار گرفته است.
بهترین کارشناسی با دعوت از کادرفنی تیم ملی و کارشناسان است که بگوییم چرا با وجود قدرت کادر و حضور نناد ترونیچ این اتفاقات افتاد. شاید یکی از مسائل این بود که با حضور ترونیچ، دو فلسفه کنار هم قرار گرفته است.
وی افزود: همه این گفتهها در حد فرضیه است و ما در میان میدان نبوده ایم. اگر برای من هم این اتفاق میافتاد، حداقل انتظارم این بود که در بازگشت با خودم صحبت شود. اگر قرار است اتفاقی در ورزش ما رخ دهد، باید شکل کارشناسیهای از راه دور تغییر کند. مثال کشتی گیر بزرگی مثل سوریان را میزنم که وقتی میبازد از داخل سوپرمارکتها تا وزیر ورزش کارشناسی میکنند، در حالی که خودش در مسابقات است.
شاه علی گفت: بهترین کار این است که به جای این همه مصاحبه و کارشناسی، خود متولی بسکتبال (فدراسیون) جلسهای با حضور مربیان و کارشناسان بگذارد تا به جمعبندی نهایی برسیم که چه اتفاقی افتاد.
شرایط دوره قبل فرق میکرد
کمک مربی تیم جوانان در جام جهانی ۲۰۱۵ در پاسخ به اینکه آیا در دوره قبل از کادرفنی تیم ملی دعوت شد؟ توضیح داد: شرایط در آن زمان فرق داشت، چون تمام اردوها و آماده سازی ما در زمانی بود که فدراسیون با سرپرست اداره میشد و فدراسیون جدید در زمان جام جهانی تنها چند هفته روی کار بود. نتیجه تیم ما هم بهتر از این دوره بود، مقابل آمریکا شرایطمان خوب بود، مقابل مصر بد نبودیم و تیم چین را که سال قبلش قهرمان آسیا شده بود، در جام جهانی شکست دادیم.
وی افزود: مشکلی که در آن دوره هم دیده میشد، کم تدارک بودن تیم جوانان است. امسال رزومه تیمهای ایتالیا و اسپانیا را میخواندم که جوانان آنها در طول سال ۲۰ تا ۳۰ بار با کشورهای همسایه خود مسابقه میدهند. تیم ما که قهرمان آسیا شده بود، فقط چهار یا پنج بازی داشت. البته این به دلیل شرایط بسکتبال هم هست که تا حدودی رشته مظلومی است.
شاه علی با اشاره به داشتن یک سالن برای چهار رده سنی گفت: تیم جوانانی که حالا دست من است، باید در شرایطی تمرین کند که تیمهای ملی الف، ب و یک تیم نوجوانان هم تمرین دارند. در واقع رستم است و یک دست اسلحه. این مسائل سالها مشکل بسکتبال بوده و هنوز هم درست نشده است.
سرمربی تیم جوانان ۲۰۱۸ گفت: باز هم تاکید میکنم که فدراسیون برای تیم فعلی باید جلسهای بگذارد. این جلسه برای من هم در جایگاه خودم مفید خواهد بود که در این دوره چه اتفاقاتی رخ داد. بحث توبیخ هم نیست، بلکه باید به این دیدگاه برسیم که چه اتفاقاتی آنجا افتاد و چطور نتایج بهتری حاصل میشود. شاید اگر دوره قبل، نوری سرمربی فعلی جوانان هم در چنین جلسهای حاضر میشد، حالا نتایج بهتری میگرفتیم.