به گزارش خبرگزاری رویترز از هنگ کنگ، این امر جدیدترین نمونه از قدرت نمایی نظامی ارتش چین در ماه های اخیر به شمار می رود و در شرایطی روی می دهد که تنش ها در منطقه به شدت افزایش یافته است.
گردشگران و ساکنان محلی برای تماشای این ناو هواپیمابر از ساعات اولیه صبح در منطقه ای ساحلی در هنگ کنگ تجمع کرده بودند. ورود این ناو به هنگ کنگ در راستای جشن های بیستمین سالگرد انتقال جزیره هنگ کنگ از انگلیس به حاکمیت چین صورت می گیرد.
ناو هواپیمابر لیائونینگ را چندین کشتی دیگر همراه می کردند. جت های جنگنده و نیز بالگردها در عرشه این ناو هواپیمابر در کنار صدها خدمه سفیدپوش دیده می شدند.
جک چان تاجر بازنشسته هنگ کنگی که از یک پارک ساحلی شاهد ورود این ناو هواپیمابر به سواحل این جزیره بود گفت:«سفر ناو لیائونینگ نشان می دهد که چین یک کشور نظامی برتر است.»
این ناو جنگی 55 هزار تنی در جدیدترین تمرینات نظامی خود، عملیاتی نظامی در تنگه تایوان انجام داده بود. این ناو در مقایسه با ناوهای آمریکایی بسیار کوچکتر است.
این ناو هواپیمابر که 305 متر طول و 50 هزار تن وزن دارد، حدود ساعت هفت و نیم صبح روز جمعه به وقت محلی وارد بندر هنگ کنگ شد.
وزارت دفاع چین پیشتر اعلام کرده بود که ناو هواپیمابر لیائونینگ برای «مأموریت آموزشی معمول» در هنگ کنگ پهلو خواهد گرفت.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از پکن، وو چیان سخنگوی وزارت دفاع چین گفته بود توقف این ناو هواپیمابر در بندر هنگ کنگ همچنین در چارچوب گرامیداشت بیستمین سالگرد ورود ارتش خلق آزادیبخش (ارتش چین) به هنگ کنگ پس از بازگشت حاکمیت این سرزمین به چین صورت می گیرد.
شی جینپینگ به مناسبت دیدار هفته گذشته از هنگ کنگ، بر ضد جنبش دموکراسی خواهی در این منطقه و هر گونه چالش بر ضد حاکمیت پکن بر این منطقه هشدار داد.
رئیس جمهور چین در سخنرانی نیم ساعته خود به نظر رسید به نسل جوانی از فعالان که خواهان حق حاکمیت بر سرنوشت خویش حتی استقلال این سرزمین کوچک هستند هشدار داد.
او گفت که هر گونه ضربه به حاکمیت چین بر هنگ کنگ عبور از خط قرمز محسوب می شود.
شی جینپینگ همچنین در رژهای نظامی که بزرگترین رژه در 20 سال گذشته در هنگ کنگ بود از نیروهای چینی مستقر در این منطقه سان دید.
ورود لیائونینگ به هنگ کنگ کنجکاوی هنگکنگیها را برانگیخته است.
آنها در روزهای اخیر برای دریافت بلیط بازدید از این ناو هواپیمابر مقابل پادگان ارتش خلق چین صف کشیدند.
اما آنها اجازه نخواهند داشت هنگام بازدید از این ناو هواپیمابر دوربین عکاسی همراه داشته باشند.
مطبوعات خارجی نیز برای پوشش این رویداد دعوت نشدند.
پرواز هواپیماها بر فراز منطقهای که لیائونینگ لنگر خواهد انداخت، به طور موقت ممنوع شده است. این ناو هواپیمابر قرار است نزدیک پل «تسینگ ما» Tsing Ma پهلو بگیرد.
دریای چین جنوبی به علت مناقشه بین چین و کشورهای همسایه از جمله متحدان آمریکا بر سر حاکمیت برخی جزایر آن، صحنه رویارویی مکرر بین نیروی دریایی چین و نیروی دریایی آمریکاست.
لیائونینگ در اتحاد جماهیر شوروی سابق ساخته و به چین فروخته شد. این ناو هواپیمابر سال 2012 مورد استفاده قرار گرفت.
پکن ماه آوریل رسما دومین ناو هواپیمابر خود را که نخستین ناو هواپیمابر طراحی و ساخت داخل است، به آب انداخت.
این ناو که هنوز نامش مشخص نشده است، در بندر دالیان در شمال شرق چین به آب انداخته شد.
به گفته خبرگزاری رسمی چین ساخت این تازهترین ناو هواپیمابر از سال 2013 آغاز شده بود.