بیماری تب مالت با علائم بالینی بسیار متنوع از مهمترین بیماری های مشترک بین انسان و دام شناخته می شود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد،
متخصص بیماری های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج گفت: تب مالت، تب
مواج یا بروسلوز به عنوان یکی از مهمترین بیماری های مشترک انسان و دام محسوب می شود. دکتر گردآفرین نیکبخت افزود: عامل بیماری تب مالت یک نوع
باکتری به نام باکتری بروسلا است که در واقع یک انگل داخل سلولی است و به طور مستقیم
یا غیرمستقیم از حیوانات آلوده(نشخوار کنندگان اهلی، سگ و خوک) به انسان منتقل شده
و وقوع آن ارتباط نزدیکی با شیوع آن در بین حیوانات اهلی دارد. وی با اشاره به اینکه این باکتری گونه های مختلفی دارد
و شایع ترین علت در انسان بروسلا ملیتنسیس است که از طریق بز، گوسفند و شتر منتقل می شود ادامه داد: سایر گونه ها شامل بروسلا آبورتوس از طریق گاو و بوفالو، بروسلا
سویس از طریق خوک و بروسلا کانیس از طریق سگ به انسان منتقل می شود. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی کهگیلویه و بویراحمد،
دوره نهفتگی این بیماری را یک تا چهار هفته عنوان کرد که می تواند تا ماه ها نیز طول
بکشد. دکتر نیکبخت افزود: این دوره معمولا به صورت یکی از این
سه الگو بیماری تب دار مشابه تیفوئید(حصبه)، همراه با درد عضلانی اما با شدت کمتر،
تب و التهاب تک مفصلی در زانو یا لگن در کودکان خردسال و تب طول کشیده همراه با درد
کمر و لگن در افراد مسن تظاهر می کند. وی با بیان اینکه علائم بالینی این بیماری بسیار متنوع
است و منجر به تشخیص قطعی این بیماری نمی شود، ادامه داد: تشدید و فروکش شدن تب به
صورت دوره ای، سردرد، خستگی، بی اشتهایی، داشتن درد کمر، مفاصل و درد عضلات و همچنین
تعریق های شبانه از علائم ابتدایی ابتلاء به این بیماری است. متخصص بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت:
مسافرت به محیط های آلوده، مصرف محصولات لبنی غیرپاستوریزه، تماس با حیوانات، تلقیح
تصادفی واکسن، سابقه بیماری مشابه در افراد خانواده، درد عضلانی اسکلتی، درگیری ستون
مهره های کمری و توراسیک تحتانی، آرتریت( التهاب و عفونت مفاصل) از کلیدهای تشخیصی
این بیماری به شمار می روند. دکتر نیکبخت با بیان اینکه اختلالات مفصلی و تعریق های
بدبوی شبانه از شایعترین نشانه های بروسلوز است افزود: علائم ریوی شامل سرفه خشک همراه
با شواهد رادیو گرافیک پنومونی، آمپیم، آدنوپاتی و آبسه ریه در یک چهارم بیماران دیده
می شود. وی ادامه داد: در یک چهارم موارد هپاتو اسپلنو مگالی،
در ۱۰ تا ۲۰ درصد موارد لنف آدنوپاتی قابل توجه دیده شده و تا ۱۰ درصد مردان دچار اپیدیدیموارکیت
می شوند. دکتر نیکبخت گفت: پروستاتیت، التهاب یمبنال وزیکول، سالپنژیت
و پیلونفریت، سقط جنبن در مادران باردار، عفونت لایه درونی قلب یا دریچه قلب (اندوکاردیت)
در یک درصد موارد، عفونت سیستم اعصاب مرکزی از جمله مننژیت(التهاب پرده اطراف مغز و
نخاع) و آنسفالیت (التهاب حادمغز)، آبسه مغز، افسردگی و لتارژی، آبسه های متاستاتیک
در هر جایی به خصوص در غدد تیروئید و پستان در خانمها و هم چنین ضایعات پوستی به صورت
راشهای ماکولو پاپولار از دیگر عارضه های ابتلاء به تب مالت است که در بیماران دیده
می شوند. وی با بیان اینکه این باکتری به نورخورشید و اشعه یونیزان
حساس است، ادامه داد: اگر این میکروب در مجاورت نور خورشید قرار گیرد، از بین خواهد
رفت ولی نسبت به یخ زدگی و خشک شدن مقاوم است. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان گفت: در خاک خشک
آلوده به ترشحات جفتی، جنینی و ادرار نشخوار کننده ها، این باکتری به مدت 6 هفته زنده
مانده و به صورت ذرات معلق در هوا در می آید که می تواند از طریق استنشاق و تنفس ایجاد
بیماری می کند. دکتر نیکبخت افزود: در خاک های مرطوب و کودهای مایع و
در دمای پایین نیز این باکتری به مدت 6 ماه زنده مانده و می تواند ناقل بیماری به انسان
ها باشد. وی ادامه داد: مصرف شیرخام و فرآوردههای لبنی آلوده
خصوصا پنیر نرم تازه، خامه، سرشیر، گوشت و مغز استخوان نیمه پخته، تماس مستقیم
با بافت های حیوان آلوده نظیر خون، گوشت، ترشحات رحمی و ترشحات مخاطی، انتقال
تنفسی از طریق افشانههای موجود در هوای آغل و اصطبل آلوده یا آزمایشگاه را
عوامل انتقال دهنده این بیماری به انسان ها است. متخصص بیماری های عفونی بیمارستان شهید بهشتی یاسوج گفت:
فرو رفتن سر سوزن سرنگ حاوی واکسنهای حیوانی به دست انسان در دامپزشکی ها
و آزمایشگاه ها و استفاده از لوازم آرایشی که از مواد جنینی دام ها تولید می شوند و
انتقال شخص به شخص از طریق اهداء عضو با خون از راه های دیگر انتقال بیماری هستند. دکتر نیکبخت افزود: انتقال جنسی و مادرزادی نیز به ندرت
گزارش شده است. وی با بیان اینکه لاشه دام های آلوده می توانند این بیماری
را به انسان انتقال دهند، ادامه داد: اگر لاشه های آلوده به مدت 24 ساعت درون یخچال
قرار بگیرند این میکروب در آنها از بین می رود، که خوشبختانه این روند در همه کشتارگاه
های کشور اجرا شده و احتمال انتقال بیماری از طریق تماس با گوشت و خوردن را به شکل
محسوسی کاهش می دهد. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان، با اشاره به
مشاغل و گروه های پرخطر تاکید کرد: کشاورزان، دامداران، چوپانان، دامپزشکان و کارگران
کشتارگاه ها و کارخانه های بسته بندی گوشت، افرادی هستند که به دنبال تماس با بافت
آلوده، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به تب مالت قرار دارند. دکتر نیکبخت افزود: جوشاندن شیر به مدت 6 تا 7 دقیقه و
پاستوریزه کردن آن، اجتناب از مصرف پنیر محلی و به خصوص بستنی های غیر پاستوریزه، واکسیناسیون
دام ها و ضد عفونی کردن اصطبل های آلوده و خونابه ها با ضد عفونی کننده های خانگی از
مهمترین راه های پیشگیری از این بیماری است. وی توصیه کرد: در صورت ذبح سنتی دام دستکش پوشیده، از
تماس ترشحات و خون با ملتحمه و مخاطات پیشگیری شود و لاشه دام قبل از مصرف به مدت
۲۴ ساعت در بخچال نگهداری شود. عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان اینکه
اساس تشخیص بیماری، سابقه مواجهه فرد، علائم بالینی و یافته های آزمایشگاهی تایید شده
است، گفت: تشخیص قطعی این بیماری با آزمایش خون انجام می گیرد. وی افزود: برای تشخیص این بیماری از روش هایی چون آزمایش
کشت خون و تست سرولوژیک استفاده می شود. متخصص بیماری های عفونی دانشگاه علوم پزشکی استان با بیان
اینکه هدف از درمان، تسکین علائم، پیشگیری از عود بیماری و عوارض است، گفت: درمان بیماری
تب مالت با داروهای آنتی بیوتیک موجود به خوبی انجام می شود. دکتر نیکبخت با
بیان اینکه روش های درمانی و دوره های زمانی متفاوتی براساس تشخیص زودهنگام یا دیرهنگام
این بیماری وجود دارد، افزود: یکی از روش های عمده درمان، روش استاندارد طلایی است
که داکسی سایکلین به همراه استرپتومایسین برای بیمار تجویز می شود. وی با اشاره به اینکه پس از درمان، احتمال عود بیماری
وجود دارد ادامه داد: بیمار باید به مدت دو سال پس از درمان تحت نظر باشد تا در صورت
عود بیماری، مجددا تحت درمان قرار بگیرد و این بار نیاز به دوره درمانی طولانی تری
خواهد داشت. وی با بیان اینکه 30 درصد از بیماران مبتلا به تب مالت
ممکن است دچار عود بیماری شوند، ادامه داد: متاسفانه شایعترین علت عود بیماری عدم همکاری
بیمار برای تداوم مصرف دارو است که در نهایت می تواند عوارض سوء در بیمار ایجاد کند. این متخصص عفونی در پایان با اشاره به اینکه احتمال مرگ
و میر در این بیماران یک درصد است، گفت: بیشترین علت مرگ و میر در این بیماران درگیری
دریچه قلب (اندوکاردیت) و گاهی مننژیت بروسلایی است.
سلام پدر من تب مالت داره دکتر ها دیر متوجه شدن آزمایش اخر wbcرفته بود رو ۱۹۰۰۰ ازمایش یک ماه پیششون wbcنرمال بود در ازمایش اخر بقیه موارد نرمال بودند آیا این طبیعی است؟ریه سیتی اسکن شد موردی نبود و قلب اکو شده
روح الله
|
|
۱۹:۱۷ - ۱۴۰۰/۱۱/۲۱
منم دقیقا مثل شما هستم اگر تجربه دارید میتونید در اختیار من قرار بدید ممنون چون بعضی مواقع ازمایش کاذب
مهدی
|
|
۲۰:۵۵ - ۱۴۰۰/۱۰/۲۲
سلام. وقت بخیر. من تب مالت گرفتم یک هفته ییمارستان بستری بودم و دو ماه هست که دارو مصرف کردم و آزمایش دادم که آزمایش من خوب بوده و منفی شده اما با این حال احساس خستگی، درد مفاصل و کمر و لگن دارم. سئوالم اینجاست این علائم سریع از بین نمیره؟؟ یا اینکه رفته رفته از بین میره؟؟ چقدر طول میکشه این علائم از من خارج بده در ضمن یکم سریع حرکت کنم دردها بیشتر میشه.