پژوهشگران دانشگاه اصفهان با بهره گیری از روشی ساده، مقرون به صرفه و سبز برای بهبود خواص بیولوژیکی، شیمیایی و ساختاری سطوح آلومینیومی به نتایج مطلوبی دست یافتند.
پریسا معظم بیشتر مواد فلزی آلومینیومی ابزار های پزشکی را ناسارگار زیستی برشمردو گفت: این ناسازگاری زیستی منجر به عوارضی ازجمله جذب پروتئین در سطح ماده و تشکیل بیوفیلم ، همچنین استفاده از سطح فلز آلومینیوم در صنعت هم با مشکلاتی همچون چسبندگی رسوبها به بدنه تجهیزات آلومینیومی، خوردگی شیمیایی و بیولوژیکی این سطوح فلزی و در نهایت آلودگی و طول عمر کوتاه آن ها می شود.
وی یکی از رهیافتهای موثر برای جلوگیری و یا تاخیر در تشکیل بیوفیلم در سطح و همچنین ممانعت از خوردگی شیمیایی سطوح فلزی آلومینیومی، روش اصلاح و مهندسی سطح بیان کردو افزود : در این پژوهش نانویی با استفاده از فرآیندی دومرحلهای، شامل آماده سازی و پوشش دهی به خاصیت ابرآبگریزی در سطح فلز آلومینیوم دست یافتهاند به طوریکه ابرآبگریزی روشی مبتنی بر اصلاح ساختار و شیمی سطح است.
این پژوهشگر نانویی گفت: از نتایج حاصل از پژوهش مشخص شد ابرآبگریز کردن سطوح آلومینیومی میتواند ضعفهای بیولوژیکی، فیزیکی و شیمیایی آلومینیوم را، که استفاده از این فلز را در حوزهی پزشکی و سلامت محدود کرده برطرف کند.
پریسا معظم افزود: با استفاده از روش اصلاح سطوح نمونه ، سطوح آلومینیوم اصلاحشدهی ابرآبگریز، جذب پروتئین و باکتری به میزان قابلتوجهی کمتر شده که از طریق آزمونهای میکروبی و جذب پروتئین اثبات شده و از طرفی نتایج آزمونهای سلولی نشان میدهد که پوشش سطوح فلزی ساخته شده، اثرات سمی بر سلولها ندارد و این پوشش زیست سازگار است.
این پژوهش نانویی حاصل تلاش پریسا معظم کارشناس ارشد مهندسی علوم و فناوری نانو از دانشگاه اصفهان و امیر رزمجو عضو هیات علمی دانشگاه اصفهان و همکارانشان در مجلهی Journal of Biomedical Materials Research Part A چاپ شده است.