داغی تنور اجاره بهای مسکن در سایه فقر نظارت
رکود حاکم بر بازار خرید و فروش مسکن و فقر نظارت بر آن باعث شده است هر سال موجران قیمت اجاره بها را بر اساس نرخ تورم و نیاز خود بالا ببرند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ پایان امتحانات و تعطیلی تدریجی مدارس همه ساله با زنگ اغاز جابجایی اجاره نشینان همراه میشود، اجاره نشین هایی که شمارش معکوس ماههای بهار را بیش از هر کسی درک میکنند.
رکود حاکم بر بازار خرید و فروش مسکن مالکان را بر ان داشته است با افزایش اجاره بها، سود مورد انتظار خود از سرمایه گذاری را کسب کنند، رویکردی که با جیب مستاجران همخوانی ندارد.
این روزها تمایل موجران بر دریافت اجاره بها بیشتر از رهن است واین امر باعث افزایش چند برابری کرایه منزل شده است، در حالی که مستاجران بر پرداخت رهن بیشتر تمایل دارند.
کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی و گزینههای محدود سرمایه گذاری برای مالکان موجب شده است سهم اجاره بهای ماهانه از ودیعه پیشی بگیرد، و این مشکل دوم مستاجران است.
رکود حاکم بر بازار مسکن پنج ساله شد، رکودی که علاوه بر مستاجران سرمایه گذاران بخش مسکن را هم با دلسردی مواجه کرده است.
حسن محتشم رئیس انجمن صنفی کارفرمایی انبوهسازان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما گفت: هر سال تقاضای قابل توجهی به بازار مسکن اضافه میشود، اما در مقابل تولیدی صورت نمیگیرد.
وی با اشاره به اینکه مکانهای جغرافیایی خانههای خالی در محدوده مخاطبان نیست، گفت: دولت باید برای صدور پروانههای ساختمانی با شهرداریها هماهنگی کند تا در مناطق متوسط و نیازمند، ساخت و ساز صورت گیرد.
وی تاکید کرد: در تهران ۴۹۰ هزار خانه خالی وجود دارد که برخی به دلیل نداشتن زیرساخت و برخی دیگر به دلیل گرانی فاقد متقاضی است.
محتشم تصریح کرد: هر سال تقاضا برای مسکن اضافه میشود و وقتی متقاضی مسکن امکان خرید ندارد به سمت بازار اجاره میرود و با توجه به اینکه واحدهای ساخته محدود است این روند باعث بالا رفتن قیمت اجاره بهای مسکن میشود.
حسام عقبایی رئیس اتحادیه مشاوران املاک هم گفت: دولت نمیتواند به قیمت گذاری در بخش مسکن ورود پیدا کند، اما میتواند تولید مسکن استیجاری را با هدف تعادل بخشی به بازار اجاره در دستور کار قرار دهد.
وی ادامه داد: دولت باید برای تولید مسکن استیجاری فضای رقابتی ایجاد کند و قیمت پایه را با تولید مسکن استیجاری بشکند تا فشار کمتری به مستاجران بیاید.
عقبایی تصریح کرد: دولت باید تسهیلات و مشوق هایی به انبوه سازان بدهد تا ساخت و ساز رونق گیرد.
تحلیلگران بازار مسکن معتقدند نرخ اجاره بها با توجه به توان پرداخت مردم ظرفیت افزایش بیش از ۱۰ درصدی ندارد، اما وجود تقاضا در برخی مناطق میتواند زمینه ساز رقابت کاذب و افزایش غیرمتعارف قیمتها باشد.
رکود چند ساله بازار خرید و فروش مسکن، قیمت اجاره بها را دستخوش افزایشهای سالانه قرار داده است.
مستاجران، یا باید هرسال بر مبلغ اجاره بیفزایند یا اینکه دوباره اثاث کشی را به جان بخرند و انتظار ساز و کار نظارتی جدی بر موضوع اجاره خانهها را دارند، موضوعی که ظاهرا هیچ چارچوب مشخصی ندارد.