شورای شهر؛
از افزایش هزینه تخلف تا ضرورت سیاست های تشویقی برای حفظ درختان
اعضای شورای اسلامی شهر تهران در ادامه بررسی طرح صیانت و حفاظت از باغات و اراضی مزروعی شهر تهران بر لزوم جلوگیری از تخطی مالکان از سطح اشغال 30 درصد در باغات و نیز افزایش هزینه تخلفات تاکید کردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، در سیصد و پنجاه و پنجمین جلسه شورا ادامه بررسی طرح صیانت و حفاظت از باغات و اراضی مزروعی شهر تهران در دستور کار قرار گرفت .
در ابتدا ماده دهم این طرح مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس این ماده املاکی که سابقه آرای تشخیص باغ توسط کمیسیون ماده 12 قانون زمین شهری، کمیسیونهای ماده هفتم آئین نامه اجرایی اصلاحیه قانون حفظ و گسترش فضای سبز در شهرها، شورای اسلامی شهر تهران را داشته در صورت فقدان و یا عدم شرایط احراز باغ، ابطال آرای صادره مراجع مذکور توسط مراجع مختلف و یا الزام شهرداری به صدور پروانه در مجامع حقوقی و دیوان عدالت اداری مجبور میشوند. شهرداری موظف است صرفا به میزان تراکم پایه مالی با سطح اشغال 30 درصد در تمامی طبقات به صدور پروانه اقدام و اعطای هر گونه مازاد تراکم تحت عنوان تشویقی و تخفیف عوارض و سایر عنوانها به این املاک ممنوع میباشد که این موضوع مورد مخالفت تعدادی از اعضای شورای شهر قرار گرفت و منوط به بررسی بیشتر شد.
در ادامه بررسی تبصره 11 که بر اساس آن شورای شهر به منظور صیانت و حفاظت از باغات و گسترش فضای سبز در چهارچوب قوانین و مقررات پیشنهاداتی به شورای عالی شهرسازی و معماری ایران میدهد که بر اساس یک جدول هر گونه مداخله و صدور مجوز ساخت و ساز در تمام باغات پراکنده واقع در هر پهنهای با مساحت کمتر از 5000 متر مربع در صورتی که این اراضی فضای سبز تصویب شده طبق طرح تفصیلی تهران نباشد، بر اساس یک جدول توده گذاری مناسب میشود که بر اساس این جدول باغات زیر 1500 متر حداکثر سطح اشغال 250 متر مربع و حداکثر تعداد طبقات چهار طبقه میشود و باغات 1500 تا 3000 متر حداکثر سطح اشغال 300 متر و حداکثر طبقات چهار طبقه است و در باغات 3000 تا 5000 نیز حداکثر سطح اشغال 400 و حداکثر تعداد طبقات چهار طبقه خواهد بود.
در ادامه بررسی این طرح محمد مهدی تندگویان با بیان اینکه موضوع اصلی این طرح حفظ درخت است، گفت: ما برای تمامی تخلفاتی که در حوزه عدم رعایت سطح اشغال باشد از ماده 4 استفاده میکنیم و جالب است که حدود 8000 پرونده باز ماده 4 در مناطق وجود دارد اما چه کار میشود کرد؟.
وی با بیان اینکه باید دایره حقوقی شهرداری و قوه قضاییه در برابر متخلفان و نابود کنندگان باغات جدیتر باشند، گفت: مشکل ما عدم رعایت سطح اشغال است و اگر از بعد انقلاب تنها یک مورد مصادره باغ داشتیم این اتفاقات نمیافتد.
تندگویان در ادامه با بیان اینکه با این طرح نهضت نابودی باغات آغاز میشود و به همان راحتی که درصد سطح اشغالها تغییر میکند باغات نیز نابود و به غیر باغ تبدیل میشود گفت: چرا در این طرح تنها به توبیخ توجه شده و به موارد تشویقی توجهی نشده است؟
وی با بیان اینکه اگر نگهداری باغ برای مالک صرفه اقتصادی نداشته باشد به خشکاندن آن اقدام میکند گفت: پیشنهاد میشود یک بند اضافه شود که بر اساس آن شهرداری نمیتواند از محل باغات درآمد داشته باشد.
همچنین مرتضی طلایی با بیان اینکه تمامی اقدامات انجام شده پیش از این، منجر به شکست بوده و مصوبه سطح اشغال 30 درصد هم موفق نبوده گفت: باید راهکارهای عملی اندیشیده شود که هم منافع مالک و هم شهر را تامین کند.
علیرضا دبیر رئیس کمیسیون برنامه و بودجه نیز با بیان اینکه عمده مشکلات در عدم رعایت 30 درصد سطح اشغال است گفت: پیشنهاد میشود جریمه بیشتری برای متخلفان در نظر گرفته شود تا در صورت عدم رعایت قوانین افراد متخلف جریمه بیشتری پرداخت کنند که این موجب بازدارندگی میشود.
در ادامه دوستی با انتقاد از این تبصره گفت: اینجا شهر تهران است و باید ساختمان ساخته شود و چرا باید در این تبصره طرح تفصیلی ملاک عمل نباشد. که چمران در پاسخ به دوستی گفت: در ابتدا باید این مصوبه در صورت تصویب به کمیسیون ماده پنج فرستاده شود و پس از آن در صورت لزوم به شورای عالی معماری و شهرسازی ارسال شود اما در حال حاضر بر اساس طرح تفصیلی و جامعی که به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی رسیده ساخت و ساز در باغات با رعایت 30 درصد سطح اشغال و یک طبقه تشویقی تصویب شده که اگر این مصوبه تغییر کند باید به تصویب شورای عالی معماری و شهرسازی برسد.
محمد سالاری رئیس کمیسیون شهرسازی نیز با بیان اینکه در اجرای مصوبات این چنینی باید اقدامی اساسیتر انجام شود، گفت: باید قوه قضاییه برخورد جدیتری با متخلفان انجام دهد و حتی شهرداران و مسئولان متخلف نیز توبیخ و اخراج شوند.
وی با اشاره به لزوم اجرای طرح TBR یا همان حق انتقال توسعه گفت: متاسفانه حق انتقال توسعه مغفول مانده و باید با حفظ حقوق مکاسبه به اندازه طبقات ساختمانهای اطراف سطح اشغال داد و در مکانی دیگر حقوق مکتسبهای را برای مالک در نظر گرفت.
در ادامه این جلسه مهدی چمران با بیان اینکه تا زمانی که صاحب باغ مایل به حفظ باغ نباشد نمیتوان هیچ کاری انجام داد و حتی با تصویب سیستم آهنی نیز نمیتوان باغ را حفظ کرد، گفت: متاسفانه با شرایطی مواجه هستیم که مالکان از درختان میترسند و باید ضوابطی اتخاذ شود که مالک مجاز شود که باغ و درختان را حفظ کند.
وی با بیان اینکه متاسفانه در این طرح اختلاف نظرها شدید است و باید به یک شرایط متعادل منطقی برسیم، گفت: باید شرایطی را فراهم کنیم که شهرداری مر قانون را رعایت کند و اینگونه نشود که در مناطق یا ناحیه قوانین تغییر کند و باید شهردار ناحیه یا منطقه به قوه قضاییه معرفی شود.
وی افزود : شش ماه است که یک سیستم آنلاین نظارتی ترتیب دادهایم که بر اساس آن هر هفته یک نامه با 30 مورد تخلف که در شورای معماری مناطق رخ داده برای بررسی به ما ارجاع داده میشود که ما به این تخلفات رسیدگی میکنیم.
مهدی چمران گفت : باید تقسیم بندی در این حوزه صورت گیرد . در بخش نخست ما با قانون باغات به هم پیوسته مواجهیم که از سال 59 تا سال 83 نیز پابرجا بود مبنی بر اینکه مالکان بیش از 7 تا 10 درصد اجازه سطح اشغال برای ساخت و ساز نداشتند. نتیجه این قانون این شد که در طی این سالها حتی یک پروانه هم برای اینگونه باغات صادر نشد چرا که عملا در زمین های کوچک امکان ساخت و ساز و در زمین های بزرگ نیز صرفه اقتصادی وجود نداشت.
وی ادامه داد: لذا باید گفت ما این قانون را یکبار تجربه کردیم و بازگشت به این قانون تبعات مناسبی در پی نخواهد داشت. در همین راستا این قانون اصلاح شد و سطح اشغال به 30 درصد افزایش پیدا کرد.
رییس شورای اسلامی شهر تهران افزود: آنچه که در زمان فعلی باید به آن همت گماشت این است که سطح اشغال در باغات قطعا نباید از 30 درصد بیشتر باشد و از لحاظ ارتفاع نیز نباید بیشتر از ارتفاع طبقات همجوار باشد.
چمران افزود: البته پیشنهاد من این است که اگر می خواهیم سیاست های تشویقی در راستای بخشودگی عوارض داشته باشیم به جای آن یک طبقه تشویقی بگذاریم.
وی خاطر نشان کرد: آنچه که باید مد نظر قرار گیرد نظارت آنلاین در روند صدور پروانه است که این امر هم میسر خواهد بود تا مالکان در هنگام گود برداری از سطح اشغال 30 درصد تخطی نکنند.
در جریان بررسی این طرح همچنین اقبال شاکری با اشاره بند ب ماده 11 این طرح مبنی بر وضع مقررات و ممنوعیت ساخت در باغات تمامی پهنه ها گفت : باغات پراکنده در پهنه R (مسکونی ) می باشند که شامل پهنه قانونی باغات و فضای سبز تثبیت شده شهری نیست . بنابراین اگر مالکین این باغ یا ویلا ها دریابند که قرار است مقرراتی وضع شود که برای آن ها در ملک خودشان محدودیت ساخت و ساز ایجاد کند سریعا نسبت به قطع کامل درختان اقدام می کنند و قانون هم کاری از دستش بر نمی آید.
در پایان به دلیل برخی نکات ابهام بر انگیز بررسی بندهای دیگری از این طرح به جلسه بعدی شورا موکول و همچنین مقرر شد که کمیسیون های مربوطه مجددا بررسی دقیق تری بر بند های باقی مانده داشته باشند.