منذر منذر در سخنان خود در نشست شورای امنیت سازمان در خصوص اوضاع سوریه گفت: برخی از اعضای شورای امنیت تحریم های اقتصادی یکجانبه علیه ملت سوریه اعمال کرده اند تا سوری ها را تحت فشار قرار دهند و سوری ها را از تامین نیازهای اساسی خود محروم کنند. مردم سوریه به صورت کامل محاصره شده اند و از طریق اقدامات اقتصادی یکجانبه به اوضاع معیشتی آنان فشار وارد می شود. این اقدامات اقتصادی توسط کشورهای عضو این سازمانی صورت می گیرد که برای ملت سوریه اشک تمساح می ریزند و آمریکا و اتحادیه اروپا در صدر این کشورها قرار دارند. دولت سوریه صبح دیروز دو نامه به دبیر کل سازمان ملل و رئیس شورای امنیت درباره اوضاع انسانی این کشور ارائه کرده که پاسخی به گزارش این سازمان درباره اوضاع انسانی این کشور است. دولت سوریه اصرار تهیه کنندگان این گزارش را تعجب آور می داند. باید تهیه کنندگان این گزارش بر راه های چگونگی حل و فصل اوضاع انسانی در سوریه توجه داشته باشند ولی این افراد بر مطرح کردن موضوعاتی خارج از پرونده انسانی به شیوه هایی که در ضدیت با واقعیات موجود است، اصرار دارند و در این نقطه به مهم ترین بخش از ملاحظات دولت سوریه درباره این گزارش اشتباه اشاره می کنم. تهیه کنندگان این گزارش می خواهند پیام سیاسی برخی از کشورهای عضو را ارسال کنند و به این دلیل دولت سوریه را به محاصره مناطقی از این کشور متهم کرده اند.
مردم سوریه به صورت کامل محاصره شده اند و از طریق اقدامات اقتصادی یکجانبه به اوضاع معیشتی آنان فشار وارد می شود. این اقدامات اقتصادی توسط کشورهای عضو این سازمانی صورت می گیرد که برای ملت سوریه اشک تمساح می ریزند و آمریکا و اتحادیه اروپا در صدر این کشورها قرار دارند.
وی افزود: سازمان ملل در این گزارش مناطقی را به اشتباه محاصره شده توصیف کرده چرا که این منطقه در سیطره گروه های مسلح تروریست است. این گروه ها از داخل، سکنه این مناطق را محاصره کرده و از غیر نظامیان به عنوان سپر انسانی استفاده می کنند و مانع از دسترسی آنان به کمک های بشردوستانه می شوند. تروریست ها کمک های بشردوستانه را به بهای گزاف می فروشند و اوضاع حلب نمونه ای در این زمینه است. در این گزارش به عبارت آواره شدن اجباری برای توصیف روند آشتی ملی اشاره که در مناطق گسترده ای از سوریه حاصل شده و استفاده از این عبارت اشتباه بیانگر روش خطرناک و مواضع برخی از کشورهاست که همچنان بر حمایت از گروه های مسلح تروریست در سوریه اصرار دارند. این آشتی ها امنیت، ثبات و زندگی عادی را به شمار زیادی از شهرها و روستاها در سوریه بازگردانده است. دولت سوریه در این زمینه تاکید دارد روند آشتی مبتنی بر یک اقدام روشن است و دولت سوریه از این طریق به گروه های مسلح این فرصت را می دهد که سلاح خود را بر زمین بگذارند و پرونده خود را بدون هر گونه تعقیب قضایی حل کنند یا این که به مناطق دیگری بروند و هرگز این روند شامل غیرنظامیان این مناطق نخواهد بود، غیرنظامیانی که آماده خارج شدن عناصر مسلح هستند تا به زندگی عادی خود بازگردند. ما تا این لحظه نمی دانیم چه چیزی باعث نگرانی برخی از کارمندان ارشد سازمان ملل شده است به طوری که از بازگشت سوری ها به خانه ها و زندگی عادی خود نگرانند.
منذر بیان داشت: دولت سوریه اقدام تهیه کنندگان این گزارش جانبدارانه و حامی روایت آمریکا را درباره استفاده ادعایی از سلاح شیمیایی در منطقه خان شیخون به شدت محکوم می کند. دولت سوریه بارها موضع اصولی خود را در مخالفت با استفاده از سلاح و مواد شیمیایی اعلام کرده چرا که استفاده از این مواد به معنای جنایت علیه بشریت و اقدامی غیر اخلاقی است و هرگز نمی توان به هیچ وجه استفاده از این سلاح را به هر بهانه ای در هر نقطه ای توجیه کرد. دولت سوریه هرگز از این مواد در چارچوب نبرد خود علیه تروریست ها استفاده نکرده است. حادثه خان شیخون توسط گروه های تروریستی و مشخصا جبهه النصره با حمایت برخی از کشورها به هدف متهم کردن دولت سوریه در استفاده از این سلاح ساخته شد. تهیه کنندگان این گزارش بر نادیده گرفتن آثار وحشتناک حملات هوایی غیرقانونی به اصطلاح ائتلاف بین المللی اصرار دارند. این حملات زیرساخت ها نظیر سدها، پل ها، بیمارستان ها، مدارس و تاسیسات نفتی را هدف قرار داده است. برای شورای امنیت و افکار عمومی جهان روشن است که به دلیل حملات هوایی بی هدف این ائتلاف در شمال و شرق سوریه ده ها نفر کشته شده اند. تاسف بار است که دبیرخانه سازمان ملل از حملات این ائتلاف حمایت می کند و به صورت عامدانه حقیقت غیر قانونی بودن این حملات و اقدام این ائتلاف را در نقض منشور سازمان ملل و قوانین بین المللی نادیده می گیرد چرا که این ائتلاف بر اساس درخواست دولت سوریه و شورای امنیت شکل نگرفته است.
وی ادامه داد: همچنان تهیه کنندگان این گزارش تلاش می کنند حملات نظامی و مستمر ترکیه را به اراضی سوریه و حمایت از برخی از گروه های مسلح تروریست توجیه کنند. تعجب آور است که اقدام نظام ترکیه در بستن گذرگاه مرزی نصیبین یک اقدام موقتی و به دلایل امنیتی توصیف شده است چرا که این گذرگاه از ماه دسامبر سال 2015 بسته شده است و ترکیه با این گونه اقدامات به دنبال افزایش مشکلات غیرنظامیان در استان الحسکه است. دولت سوریه همان طرفی است که تا امروز هفتاد و پنج درصد از نیازهای انسانی مردم خود را تامین می کند و این تصمیم بیانگر سیاست ثابت دولت سوریه در حمایت از ارسال کمک های بشردوستانه و تامین نیازهای شهروندان سوریه در هر نقطه ای و بدون هر گونه تبعیض است. دولت سوریه تعامل مثبتی با پیشنهادهای سازمان ملل و دولت ژاپن در جهت تسهیل حرکت ماهانه کاروان های حامل کمک های بشردوستانه داشته است.
وی تاکید کرد: دولت سوریه درباره امور انسانی در این کشور بر ضرورت پایبندی سازمان ملل با دولت سوریه بر اساس شراکت و همکاری درباره ابعاد مختلف فعالیت های بشردوستانه و تسلیم نشدن این سازمان در برابر طرح های سیاسی برخی از کشورهای عضو سازمان ملل و خواسته ها و ادعای طرف های دیگر اصرار دارد. تهیه کنندگان این گزارش به اشتباه گفته اند که مقامات محلی در سوریه چنین ادعاها و خواسته هایی داشته اند. باید تهیه کنندگان این گزارش به مسئولیت سازمان تروریستی جبهه النصره و دیگر گروه های مسلح تروریست در مانع تراشی در ارسال کمک های بشردوستانه از طریق هدف قرار دادن مناطق مسکونی و قطع جاده های اصلی و محاصره شماری از مناطق و استفاده ازغیرنظامیان به عنوان سپر انسانی اعتراف کنند. دولت سوریه ادعاها و اتهامات تهیه کنندگان این گزارش را درباره موضوعات اجرایی و لجستیکی ارسال کمک های بشردوستانه به مناطق بی ثبات رد و تاکید می کند که به همه توافقات در زمینه ارسال این کمک ها به ویژه تجهیزات پزشکی به نیازمندان سوری متعهد است. این توافق همچنین به شمار دقیق این نیازمندان و عدم دسترسی گروه های مسلح تروریست به این کمک ها اشاره دارد. دولت سوریه رسیدن بیش از پانزده کاروان حامل کمک های بشردوستانه را بر اساس طرح دوره ای کاروان در دو ماه آوریل و مه تضمین کرده است و دولت سوریه به همکاری خود برای ورود کاروان های بیشتر همکاری می کند.
معاون نماینده دائم سوریه در سازمان ملل در ادامه گفت: تهیه کنندگان این گزارش تنها به این موضوع توجه دارند که باید کمک های ماهیانه به مناطق مشخصی ارسال شود و با درخواست دولت سوریه برای ارسال کمک ها به مناطق مورد نظر خودداری می کنند و همچنین آمار نادرستی درباره شمار کاروان های ماهانه به هدف مخدوش نشان دادن نقش و تلاش های دولت سوریه ارائه می کنند. تهیه کنندگان این گزارش به صورت عمدی کاروان های مشترک میان هلال احمر سوریه و صلیب سرخ جهانی را نادیده گرفته اند و آمار واقعی این کاروان ها را ارائه نکرده اند. تهیه کنندگان این گزارش به مشکلات غیرنظامیانی اشاره کرده که از فوعه و کفریا خارج شده اند. در این گزارش به حجم مشکلات و جنایاتی که علیه مردم این مناطق رخ داده اشاره ای نشده است. انفجار تروریستی که اتوبوس های حامل سکنه این دو شهر را در منطقه الراشدین در پانزدهم ماه آوریل گذشته هدف قرار داد به کشته شدن ده ها زن و کودک و منهدم شدن شماری از خودروهای آمبولانس منجر شد. دولت سوریه به دلیل محاصره اقتصادی برخی از کشورهای عضو علیه این کشور قادر نیست این خودروها را جایگزین کند. تهیه کنندگان این گزارش بر ارسال کمک های خارجی به سوریه تاکید کردند و بیشتر این کمک ها در اختیار گروه های مسلح تروریست در مناطقی قرار می گیرد که این کمک ها وارد می شود.
منذر تاکید کرد:ملت سوریه قربانی سیاست های این شورا و فریبکاری و دروغپردازی برخی از کشورهای عضو است که نمی خواهند بحران سوریه پایان یابد و این کشورها به روند مدیریت تروریسم و سرمایه گذاری بر روی گروه های مسلح تروریست و محاصره اقتصادی ملت سوریه ادامه می دهند. امروز نماینده آمریکا در شورای امنیت به نمایندگی از یک آواره سوریه در ترکیه سخن گفته است. ما امروز به زبان میلیون ها سوری در داخل و خارج از این کشور سخن می گوییم. مردم سوریه از دولت های آمریکا،فرانسه و انگلیس و رژیم های حامی تروریسم در سویه می خواهند به روند سوء استفاده از بحران سوریه برای محقق کردن اهداف سیاسی خود و نه ملت سوریه و به محاصره اقتصادی علیه مردم این کشور پایان دهند. باید اقدام این کشورها در حمله به روستاها و شهرهای سوریه و نابودی زیرساخت های این کشور و کشتار غیر نظامیان به بهانه مبارزه با داعش(گروهک تکفیری صهیونیستی داعش) پایان یابد. باید این کشورها به بیان داستان های توهمی خود که شبیه فیلم های بی ارزش هالیوودی است، پایان دهند. من به نمایندگان فرانسه و آمریکا در شورای امنیت می گویم که رسانه های این کشور درباره گزارش واشنگتن و پاریس در خصوص دلایل ادعایی در خصوص اوضاع صیدنایا و خان شیخون ابراز شک و تردید کرده اند ولی هیچ کس در اقدام جنگنده های ائتلاف بین المللی در کشتار صدها غیر نظامی در عراق و سوریه شک و تردیدی نداشته است. دولت سوریه به نقش سازنده خود در به نتیجه رساندن نشست های آستانه و ژنو در چارچوب تلاش های واقعی این کشور برای توقف کشتار شهروندان سوری و از بین بردن تروریسم و رسیدن به راه حل سیاسی بر اساس گفتگوهای سوری-سوری به رهبری سوری ها بدون دخالت خارجی و بدون هر گونه پیش شرطی ادامه می دهد.