آمارهای متفاوت و عجیت جمعیت بیکاری ،
فرانسه ، بحران بیکاری
بالا و پایین رفتن آمار افراد بیکار در ماههای اخیر به یک بازی بچه گانه شباهت پیدا کرده است و فرانسه تا خروج از بحران بیکاری گسترده در کشور فاصله زیادی دارد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، روزنامه فرانسوی زبان لاکروا با اشاره به اینکه معضل بیکاری در فرانسه به راحتی قابل ارزیابی نیست، نوشت : بر اساس آمار منتشر شده از سوی مؤسسه کاریابی فرانسه، از ابتدای دوران پنج ساله ریاست جمهوری فرانسوا اولاند، رئیس جمهور پیشین فرانسه، شمار بیکاران در این کشور به طور وسیعی افزایش یافته است.
داده های آماری موسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی فرانسه، اینسه Insee، نیز نشان می دهد نرخ بیکاری ثابت مانده است.
حال با توجه به اطلاعات منتشر شده از سوی هر دو مؤسسه، این سوال مطرح می شود که در دوران ریاست جمهوری فرانسوا اولاند آیا شمار بیکاران افزایش یافت یا ثابت ماند؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم در واقع هر دو مورد اتفاق افتاد.
طبقه بندی شمار بیکاران
با نگاهی به آمار منتشر شده از سوی مؤسسه کاریابی فرانسه که هر ماه اعلام می شود و نیز آمار مربوط به نرخ بیکاری که هر سه ماه یکبار از سوی مؤسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی این کشور منتشر می شود، می توان به این موضوع پی برد.
داده های مؤسسه اشتغالزایی بیشتر قابل بحث و تحلیل است، زیرا این سازمان آمار بیکاران در فرانسه را به صورت ماهانه و نیز در رده های مختلف، به ویژه شمار متقاضیان کار ثبت شده در رده A - افرادی که در ماه گذشته هیچ گونه فعالیت اقتصادی و در نتیجه درآمدی نداشته اند- را منتشر می کند. آمار افراد بیکار که در رده A طبقه بندی می شوند، بسیار قابل توجه است. این بدین معنا نیست که از شمار بیکاران طبقه بندی شده در رده های B- افراد با فعالیت اقتصادی محدود و کمتر از 78 ساعت در ماه - و C - افراد با فعالیت اقتصادی محدود اما بیشتر از 78 ساعت در ماه- غافل شویم.
این مؤسسه بالا و پایین رفتن آمار بیکاران در ماههای اخیر را به بازی بچه گانه یویو تشبیه کرد و نوشت: چهارشنبه بیست و چهارم مه تعداد بیکاران به 36000 نفر کاهش پیدا کرد و این در حالی است که شمار افراد بیکار در ماه مارس ناگهان افزایش یافته و به رقم 43700 نفر رسیده بود.
انتشار آمار مربوط به ماه آوریل این امکان را فراهم ساخت که تصویری از عملکرد پنج ساله دوران ریاست جمهوری فرانسوا اولاند در زمینه بیکاری در فرانسه بدست آید.
از پایان ماه مه 2012 تا کنون، مؤسسه کاریابی این کشور با 459200 فرد بیکار دیگر در رده A مواجه شده است؛ با این حساب، شمار افراد بیکار در فرانسه که در رده A طبقه بندی می شوند، به سه میلیون و چهارصد و هفتاد و یک هزار و هشتصد نفر (3 471 800) رسیده است. بدین ترتیب، اگرچه منحنی نرخ بیکاری در اواخر دوران اولاند، همانطور که وعده داده بود، وارونه شد و در سال آخر ریاست جمهوری وی به 13 درصد رسید، اما در ارزیابی پنج ساله ریاست جمهوری اش نرخ بیکاری در فرانسه 18 درصد برآورد شده است.
نرخ 9,3 درصدی بیکاری
اما مؤسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی فرانسه، اینسه، این مطلب را به گونه ای دیگر مطرح کرد و نوشت: نرخ بیکاری در اواخر دوران ریاست جمهوری فرانسوا اولاند کاهش یافت و به ویژه در مقایسه با نیمه سال 2012 ثابت ماند.
در حال حاضر هم نرخ بیکاری در فرانسه 9,3 درصد است، یعنی دقیقاً همان رقمی که در ابتدای ریاست جمهوری اولاند برآورده شده بود.
بدین ترتیب، شمار افراد بیکار بر اساس داده های این مؤسسه تقریباً در این پنج سال ثابت مانده است؛ به گونه ای که در اواسط سال 2012 تعداد افراد بیکار 2 661 000 نفر بود و در پایان مارس 2017 نیز 2 674 000 نفر برآورد شد و این یعنی فقط 13 000 نفر در طول این مدت به تعداد افراد بیکار فرانسه افزوده شده است.
این ارزیابی بر اساس روشی متفاوت با روش ارزیابی مؤسسه کاریابی فرانسه صورت گرفته است.
تفاوت میان دو شاخص به روش محاسباتی این دو مؤسسه مربوط می شود که شمار افراد بیکار را دقیقاً بر اساس یک روش محاسبه نمی کنند. مؤسسه کاریابی فرانسه شمار متقاضیان کار ثبت شده در رده های مختلف را به صورت ماهانه بررسی کرده است درحالیکه مؤسسه ملی آمار و مطالعات اقتصادی ارزیابی سه ماهه داشته است. این مؤسسه برای آمارگیری خود از اطلاعات سازمان بین المللی کار استفاده می کند، بنابراین به مقایسه ها در سطح بین المللی دسترسی دارد.
البته این داده ها محدودتر هستند زیرا یک فرد بیکار از نظر این سازمان کسی است که از چهار ویژگی برخوردار باشد:
- حداقل 15 سال سن داشته باشد.
- در طول هفته هیچ فعالیتی نداشته باشد.
- ماه قبل اقدامی در زمینه کاریابی انجام داده باشد؛ بعنوان مثال به یک آگهی شغلی پاسخ داده یا در یکی از مراکز واسطه برای کاریابی ثبت نام کرده باشد.
- برای انجام فعالیت اقتصادی ظرف دو هفته آینده آمادگی داشته باشد.
به همین علت است که داده های این دو مؤسسه بطور کامل با هم تناسب ندارند. به عنوان مثال، یک فرد بیکار از نظر مؤسسه کاریابی اگر در طول ماه گذشته هیچ اقدام و فعالیتی در زمینه کاریابی انجام نداده باشد، از نظر سازمان بین المللی کار، بیکار محسوب نمی شود.
در هر حال، اگرچه این دو شاخص در بیان حقایق درباره بیکاری به دو گونه متفاوت عمل می کنند، حداقل بر روی یک موضوع اتفاق نظر وجود دارد و آن این حقیقت است که فرانسه تا خروج از بحران بیکاری گسترده در کشور فاصله زیادی دارد.