مخالف آمریکا با ممنوعیت تسلیحات هسته ای
آمریکا و سایر قدرتهای هستهایِ جهان، مذاکرات منع تسلیحات هستهای را در سازمان ملل، که بیش از 120 کشور دنیا از آن حمایت میکنند، تحریم کردهاند.
کمیتهی خلع سلاح سازمان ملل در حالی اولین پیشنویس معاهدهی جهانیِ منع تسلیحات هستهای را منتشر کرد که آمریکا و سایر قدرتهای هستهایِ جهان، مذاکرات منع تسلیحات هستهای را در سازمان ملل، که بیش از 120 کشور دنیا از آن حمایت میکنند، تحریم کردهاند.
تصمیم گیری درباره تهیه پیش نویس چنین قراردادی دسامبر گذشته و از سوی مجمع عمومی سازمان ملل متحد اتخاذ شد و بیش از 100 کشور از قطعنامه مربوطه حمایت کردند اما آمریکا و و دیگر قدرت های هسته ای جهان با آن مخالفت کردند.
پایگاه اینترنتی روزنامه نیویورک تایمز، چاپ آمریکا، در مقالهای نوشت: "قدرتهای هستهای، از جمله آمریکا، مذاکرات مربوط به این معاهده را تحریم و اعلام کردهاند که اهدافِ این معاهده، سادهلوحانه و غیرقابل دستیابی است. آمریکا تأکید دارد: بهویژه در زمانی که کره شمالی تهدید کرده است موشکهای مسلح به کلاهکهای هستهای را به سوی دشمنانش پرتاب کند، امضای چنین معاهدهای به مصلحت نخواهد بود."
نویسنده این مقاله در ادامه خاطر نشان کرد: بهغیر از پنج عضو دائمی سازمان ملل که شامل آمریکا، انگلیس، چین، فرانسه و روسیه میشوند، هند، پاکستان، کره شمالی و رژیم اسرائیل نیز تسلیحات هسته ای دارند. هیچیک از اینها از مذاکرات در سازمان ملل برای دستیابی به پیمان جهانیِ منع سلاحهای هستهای حمایت نکردهاند، زیرا اگر چنین معاهدهای تصویب شود، آنگاه سازمان ملل سلاحهای هستهای را بهطور کلی ممنوع اعلام خواهد کرد و این در حالی است 9 کشور قدرتِ هستهایِ یاد شده، به هیچوجه آمادهی خلع سلاح هستهایِ داوطلبانه نیستند.
مخالفت آمریکا، انگلیس، فرانسه و اسرائیل (که از دارندگان اصلی تسلیحات هستهای در زرادخانههای خود هستند) با مذاکرات منع تسلیحات هستهای در حالی است که به پیمان منع گسترش سلاح های هسته ای (ان پی تی) متعهد هستند که سال 1970 به اجرا درآمد و هدف از آن جلوگیری از گسترش تسلیحات هسته ای و فناوری تسلیحات هستهای است.
از سوی دیگر، مجمع عمومی سازمان ملل متحد دسامبر سال گذشته با 113 رای موافق، 35 رای مخالف و 13 رای ممتنع قطعنامه ای را درخصوص آغاز مذاکرات درخصوص یک ابزار الزام آور به لحاظ قانونی برای ممنوعیت تسلیحات هسته ای تصویب کرد تا با استفاده از آن بتوان در جهت حذف کامل تسلیحات هسته ای گام برداشت و همه کشورهای عضو نیز در آن مشارکت داشته باشند.
شایان ذکر است که کمیته خلع سلاح و امنیت بینالمللی سازمان ملل تا کنون در کل 22 پیشنویش قطعنامه را تصویب کرده و در آنها از تمام کشورها خواسته است که از ساخت، گسترش، آزمایش، ذخیرهکردن، انتقال، تهدید و استفاده از سلاحهای هستهای خودداری کنند و برای محو این سلاحها بکوشند.
این کمیته در ماه اکتبر 2016 به آغاز مذاکرات برای رسیدن به توافقنامه جدید منع سلاحهای هستهای رأی داده بود. بریتانیا، فرانسه، (رژیم) اسرائیل، روسیه و آمریکا در آن زمان به پیمان منع سلاح اتمی رای منفی دادند درحالی که موضع چین، هند و پاکستان ممتنع بود.
در هر صورت، استدلالِ بازدارندگیِ هستهای، که قدرتهای هستهای جهانی، مانند آمریکا، به آن تمسک جستهاند، مانع ادامهی روند پویایِ مذاکرات در سازمان ملل برای دستیابی به معاهدهی جهانیِ منع تسلیحات هستهای نشده است. لذا انتظار میرود متن نهاییِ این معاهده تا اوایل ماه ژوئیه (اواسط تیرماه 1396) تکمیل و آماده شود، تا روند سوء استفاده از سلاح هسته ای توسط قدرت های هسته ای نظیر آمریکا، (رژیم) اسرائیل، فرانسه و انگلیس متوقف گردد.
----------
بررسی و تحلیل/ مسلم ملکی