قطر و ترکیه قربانیان توطئه امریکا و عربستان در منطقه
هجمه سعودی ها علیه قطر و غیبت رئیس جمهور ترکیه در اجلاس سعودی- امریکایی در ریاض می تواند نشانه هایی از این باشد که دوحه و آنکارا خود را در معرض توطئه مشترک امریکا و عربستان می بینند.
هنوز چند روزی از نشست سعودی- امریکایی سران عربستان و امریکا و مقام های چند کشور عربی واسلامی در ریاض نگذشته و هنوز امضاء به اصطلاح ائتلاف برای ایجاد مرکز مبارزه با افراط گرایی و تروریسم در ریاض خشک نشده است که انتشار سخنانی از امیر قطر در سایت خبرگزاری رسمی این کشور که بعدا ادعا شد این سایت هک شده است واکنش های تند رسانه ها و مقام های سعودی وامارات را علیه مقام های قطری به راه انداخت.
در اظهارات نسبت داده شده به تمیم بن حمد امیر قطر، وی با رد دست داشتن کشورش در حمایت از تروریسم، با اشاره به عربستان گفته است خطر واقعی رفتار و عملکرد برخی کشورهاست که باعث تروریسم میشوند. آنها نسخهای افراطی از اسلام را ارائه میدهند که هیچ شباهتی به حقیقت اسلام ندارد.
وی افزود: هیچ کس حق ندارد ما را به تروریسم متهم کند زیرا خود اخوان المسلمین را گروهی تروریستی میدانند و نقش مقاومت در حماس و حزب الله را منکر هستند.
امیر قطر درباره روابط دوحه با تهران نیز گفت: ایران وزنه مهمی در منطقه و در جهان اسلام است و نمیتوان آن را نادیده گرفت و قطر روابط جدی خود با آمریکا و ایران را همزمان حفظ میکند. امیر قطر اظهار داشت: صلاح نیست که تنشها با ایران بالا گیرد و به ویژه که ایران قدرت بزرگی است و ضامن ثبات در منطقه است.
با وجود اینکه مقام های قطری مدعی هستند که سایت قنا هک شده است اما با توجه به اینکه رسانه های قطری پیش از آمدن دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا به ریاض، از توطئه رسانه ای برای متهم کردن قطر به حمایت از تروریسم خبر داده بودند به نظر می رسد در پشت پرده میان ریاض و واشنگتن در باره موضوع افراط گرایی زدو بندهایی شده است تا نقش سعودی ها در گسترش تروریسم نادیده گرفته شده وبه جای آن قطر متهم شود و شاید قرارداد 400 میلیارد دلاری عربستان با ترامپ و همچنین رشوه سنگین سعودی ها به وی در این راستا قابل تامل باشد.
ضمن اینکه بر اساس گزارش روزنامه رای الیوم، دیدار اخیر ترامپ و امیر قطر بسیار پرتنش بود و ترامپ قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرد و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر نیز در نشست ریاض بدون اشاره به قطر یا ترکیه با برجسته کردن تهدیدهای افراطیون در صحرای سینا گفت که باید جلو کشورهایی که از تروریست ها حمایت مالی و فکری می کنند گرفته شود.
البته باید گفت که پیش از سفر ترامپ به ریاض هم خبرگزاری فرانسه به نقل از بیانیه دولت قطر اعلام کرد که این کشور در معرض اتهامات سازمان یافته مبنی بر حمایت از تروریسم قرار گرفته است.
از سویی یکی از غایبان اصلی نشست ریاض رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه بود که به نظر می رسد شکست وی در متقاعد کردن امریکا به دست برداشتن از تسلیح کردهای سوری و استرداد فتح الله گولن از دلایل اصلی آن بوده است.
بر این اساس به نظر می رسد قطر و ترکیه اکنون خود را قربانیان توطئه مشترکی از سوی امریکا وعربستان می بینند و این احتمال وجود دارد که سعودی ها در قبال پرداخت 400 میلیارد دلار به امریکا در حال برنامه ریزی برای بلعیدن قطر به اتهام حمایت از تروریسم باشند. البته این ارزیابی به معنای نادیده گرفتن نقش قطر در گسترش تروریسم نیست اما بی تردید شجره خبیثه آل سعود که مشروعیت خود را از وهابیت می گیرد مادر اصلی پدیده گروههای تروریستی در سراسر جهان است و حالا با قربانی کردن قطر در پی نجات خود از معرکه است.
----------------------------------------
رضا محمدمراد