به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ دکتر امیر محمود زاده به چالشها و مشکلات اشاره کرد و گفت: یکی از بزرگترین مشکلاتی که در حوزه توسعه پایدار اقتصادی و آمایش سرزمینی داریم این است که نگاهی که به حوزه آمایش سرزمینی وجود دارد، نگاه برنامه ریزی است و نه نگاه آینده پژوهی.
وی ادامه داد:باید نگاه آینده پژوهانه و یک افق بلند مدت داشته باشیم و آینده ترازی را برای توسعه پایدار اقتصادی کشور تعریف کنیم و روشی معکوس نسبت به روش فعلی را پیش بگیریم.
رئیس انجمن آمایش سرزمین ایران با ذکر مثالی ادامه داد: در سواحل جنوب یا سواحل مکران به دنبال این هستیم تا حجم قابل توجهی از اشتغال را ایجاد کنیم، اما متاسفانه به عنوان یک ظرفیت مغفول هیچ گاه به این سواحل نگاه نکردیم در حالی که اگر آمایش سرزمینی به درستی انجام میشد، میتوانستیم این ظرفیتها را بشناسیم.
وی اضافه کرد: از همه مهمتر رابطه معنا داری بین طرح آمایش سرزمین، طرح آموزش عالی و طرح آمایش شغلی در کشور وجود ندارد یعنی استقرار دانشگاه و جذب رشته و استقرار صنایع و مفاهیم مربوط به آمایش هنوز با هم یکپارچه نشده است و این دو از چالشهای بزرگ است که با آن درگیر هستیم.
مسعود رضایی قائم مقام مرکز مطالعات خلیج فارس هم آمایش سرزمینی را مفهومی دانست که در محافل علمی مطرح میشود و گفت: در واقع مسئله آمایش سرزمینی در میان نخبگان مباحثی را مطرح میکند و مفهومی نیست که در جامعه جاری و ساری شده است و به همین دلیل این یک مفهوم نوینی است که وارد کشور شده است.
وی به تعاریف آمایش سرزمینی اشاره کرد و اظهار داشت: آمایش سرزمینی شامل تنظیم روابط و کنشهای متقابل بین عوامل انسانی، اقتصادی و عوامل محیطی به منظور ایجاد سرزمینی مبتنی بهره گیری بهینه از استعدادهای انسانی و محیطی است.
به عبارت دیگر مطلوبترین و عادلانهترین و پایدارترین آرایشی که به سه مولفه مهم جمعیت، سرمایه و منابع طبیعی و محیطی که در منطقه سرزمین وجود دارد، برنامه آمایش سرزمین گفته میشود.
قائم مقام مرکز مطالعات خلیج فارس آمایش سرزمینی را استفاده درست از قابلیتهای سرزمین و سایر امکانات به اندازه توان ممکن دانست و ابراز داشت: ایران دارای سابقه ۵۰ ساله در زمینه برنامه ریزی است و تاکنون دو بار برنامههای آمایشی سرزمینی را تجربه کرده است. تجربه نخست مربوط به مطالعهای است که در دهه ۵۰ بود که به صورت تفصیلی تهیه و تدوین شد و پس از انقلاب مسکوت ماند. تجربه دوم هم مربوط به سال ۶۱ به بعد بود که به عنوان نخستین طرح آمایش جمهوی اسلامی ایران مطرح شد، اما به دلیل جنگ تحمیلی به تعویق افتاد.
شش دوره بی نتیجه در آمایش سرزمینی داریم