به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، سرپرست هیات بررسیهای باستان شناسی شهرستان پاسارگاد گفت:این آثار در دشت پاسارگاد،دشت سعادتشهر،دهستان سرپنیران، تنگ بلاغی ، ارتفاعات موسوم به کوچکک، گردنه خرسی، کوه موسیخانی و کوه سیاه به دست آمده و مربوط به دوره میانی پارینهسنگی جدید تا عصر حاضر است.
فرهاد زارعی کشکولی گفت: قدیمیترین آثار شناسایی شده تعدادی محوطه باز (open site) هستند که قدمت بین ۲۸ تا ۱۲ هزار سال قدمت دارد.
وی گفت: از دوره پارینهسنگی جدید و فراپارینهسنگی نیز تعداد زیادی غار و پناهگاه صخرهای با قدمت ۱۲ هزار تا ۸ هزار سال قبل شناسایی شده که نشان می دهد معیشت در این دوره بر پایه گردآوری دانههای گیاهان و شکار بوده است.
وی افزود: بعد از این دوره انسانها آرامآرام غارها و پناهگاهها را ترک کرده و در دشتها اولین روستاها را ساختهاند.
زارعی کشکولی گفت: تعدادی محوطه ارزشمند همانند تل بزرگ قصردشت (تپه وکیلآباد) متعلق به عصر آهن ۱ و ۲ و ۳ نیز در شهرستان پاسارگاد شناسایی شده اند.
وی با بیانای نکه دورههای تاریخی بهویژه دوره هخامنشی در شهرستان پاسارگاد بسیار قوی است، افزود: از این دوره، علاوه بر مجموعه بسیار ارزشمند میراث جهانی پاسارگاد، آثار بسیار فاخر و ارزشمندی ازجمله تعدادی سد (بند خاکی)، معدن، کانالهای دستکند در دل صخرهها موسوم به دختربُر، کانالهای تعبیهشده در دامنه تپه ماهوریهای خاکی (موسوم به جوی دختر)، پل، دیوارهای سنگچین، کارگاههای استحصال مواد غذایی و محوطههای استقراری و اقماری بسیار ارزشمند نظیر محوطه میانجادهای شناسایی شد.
سرپرست هیات بررسیهای باستان شناسی شهرستان پاسارگاد افزود: با شناسایی این تعداد آثار ارزشمند مشخص شد که پاسارگاد دوره هخامنشی بهعنوان یکی از پایتختهای هخامنشیان تنها معطوف به مجموعه میراث جهانی پاسارگاد نبوده بلکه بخش نسبتاً وسیعی از شهرستان پاسارگاد و شهرستان خرم بید را دربر میگرفته است.
وی افزود: بخشی از زیرساختهای مهم حکومتی هخامنشیان در پاسارگاد در گسترهای بهطول حدود ۸۰ کیلومتر از چمیان یا شهیدآباد در شمال تا تنگ خشک سیوند در جنوب بوده است.
از دوره اسلامی که بخش زیادی از محوطهها و آثار را دربر میگیرد نیز میتوان به شناسایی بقاع متبرکه، قلعههای روستاها، قبرستانهایی با سنگ قبرهای نفیس، کاروانسرا، تعداد نسبتاً زیادی قنات، آسیاب، عمارت، درختان کهنسال و تعدادی محوطه استقراری اشاره کرد که بیشتر مربوط به قرون میانه اسلامی تا عصر حاضر هستند.
به گفته این باستانشناس، در ادامه تمام اطلاعات محوطهها در فرمهای مورد تأیید پژوهشکده باستانشناسی ثبت و پس از طراحی، مقایسه، تحلیل و عکاسی در فرمهای مخصوص به پژوهشکده باستانشناسی ارسال میشوند.
شهرستان پاسارگاد به مرکزیت سعادتشهر در ۱۱۰ کیلومتری شمال شیراز واقع است.