آلمان دست عربستان را در آستانه سفر ترامپ رو کرد
در آستانه نشست امریکایی- سعودی در ریاض، دولت آلمان اعلام کرد گروه های مبلغ مذهبی سعودی مورد حمایت دولت عربستان در حال گسترش وهابیت در کوزوو هستند.
به گزارش اسوشیتدپرس، دولت آلمان روز چهارشنبه آن هم در حالیکه سه روز به برگزاری نشست مشترک دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا با مقام های سعودی در ریاض باقی مانده است، در پاسخ به پرسش های نمایندگان مخالف در پارلمان اعلام کرد وعاظ مورد حمایت عربستان در کوزوو فعال هستند. دولت آلمان افزود افرادی از عربستان سعودی و دیگر کشورهای منطقه خلیج (فارس) همچنین در حال کمک مالی به گروه های اسلامگرا در کوزوو هستند. این کشور یک خاستگاه قابل توجه عزیمت جنگجویان خارجی برای پیوستن به گروه هایی همچون گروه تروریستی داعش است.
سویم داگدلن نماینده حزب چپ نیز روز چهارشنبه اعلام کرد «شرم آور» است که مبلغان تندروی سعودی در مقابل چشمان صلحبانان غربی در کوزوو فعال هستند.
مواضع دولت المان در خصوص نقش عربستان در گسترش وهابیت در بالکان آن هم در حالیکه قرار است دونالد ترامپ رئیس جمهور امریکا به ریاض برود تا روز یکشنبه آینده (31 اردیبهشت) در نشست امریکایی- سعودی شرکت کند و قراردادهای فروش انواع تسلیحات به ارزش صد میلیارد دلار را اجرایی نماید قابل تامل است.
دولت ترامپ اخیرا از انگلا مرکل صداعظم آلمان خواسته بود هزینه تامین امنیت کشورش را که سالانه معادل 2 درصد تولید ناخالص داخلی است به ناتو بپردازد و حالا او در اولین سفر خارجی خود به دیدار مقامهایی می رود که نقش اصلی در ترویج وهابیت و تروریسم تکفیری دارند.
اذعان به نقش عربستان در ترویج وهابیت و ریشه اعتقادی گروههای تروریستی نظیر داعش والنصره، بوکوحرام، سپاه صحابه وهمه گروههای تروریستی تکفیری از شرق تا غرب جهان گرفته تنها به دولت آلمان محدود نمی شود. واشنگتن تایمز نیز 21 اردیبهشت ماه نوشت کمک یک میلیارد دلاری عربستان به پروژه ساخت مساجد در بنگلادش، باعث افزایش نگرانیها درباره گسترش وهابیت در این کشور شده است. این روزنامه افزود عربستان، بودجه طرح یک میلیارد دلاری برای احداث 560 مسجد در بنگلادش را تأمین میکند. اقلیتهای مذهبی در بنگلادش از آن نگران هستند که پروژه دولتی (احداث مساجد) این کشور که اواخر ماه آوریل اعلام شد، آثار خطرناکی داشته باشد. دنیل پایپس Daniel Pipes مورخ و بنیانگذار اندیشکده «انجمن خاورمیانه» گفت تأمین مالیِ پروژه از سوی عربستان، تلاش راهبردی بلند مدت برای ایجاد تحول در فرهنگهای دنیا است. پایپس در گفتگو با شبکه خبری فاکس نیوز گفت:«عربستان روی سازمانها، رسانهها و مردم سرمایه گذاری کرده است. پس از خرج صدها میلیارد دلار دیگر، وهابیت یک نیروی قدرتمندِ جهانی خواهد شد. هم اکنون نیز می توان در مناطق بسیاری از آمریکا گرفته تا شبه جزیره بالکان، پاکستان و اندونزی، اثر این تلاش دهها ساله را دید. سعودیها در کشورهای مختلف، منابع عظیمی را صرف احداث زیرساختهایِ بیشتر برای وهابیت میکنند».
بر اساس گزارش واشنگتن تایمز، عبدالرشید، رئیس دانشکده مطالعات اسلامی در دانشگاه داکا نیز اخیراً در مصاحبه ای گفت:«تجربه نشان میدهد ایدئولوژی وهابیت عربستان، افراد را علیه دیگر ادیان تحریک میکند.
نشریه پولیتیکو نیز پس از تاکید بر اینکه ایدههای وهابیگری و سلفیگری که عربستان سعودی مشوق و مروج آن است، دشمن واقعی ما هستند نوشت: از سال 2001 میلادی که وقایع یازدهم سپتامبر رخ داد، سیاستِ ما برای مقابله با تروریسم آنقدر ناکارآمد بود که گویی سیاستگذارانِ ما یک فیل بزرگ را در یک اتاق کوچک، نمیدیدند و به جای رسیدگی به علل اصلیِ پدیده تروریسم تلاش داشتند معلولهای آن را از بین ببرند. به نوشته این نشریه ما به جای این که به دنبال «جانِ جهادی» و امثال وی در خاک کشورهای عراق و سوریه بگردیم و فقط تلاش کنیم این نوع عناصرِ خردهپا و میدانی را از میان برداریم، باید به دنبال دستگیری مبلغان دینیِ وهابی در عربستان سعودی که ترویجکنندهی افکار خشونتآمیزِ سلفی و وهابی هستند و اشخاص ثروتمندی که در عربستان حامی مالی داعش هستند باشیم .
انفجار اخیر در مترو سن پترزبورگ نیز یکی از نمونه های سرمایه گذاری عربستان بر روی گسترش وهابیت در آسیای میانه بود تا این منطقه نیز به یکی از کانون های فعالیت گروههای افراطی تبدیل شود.
قادر مالکوف یکی از رهبران دینی و رییس مرکز دین، حقوق و سیاست قرقیزستان در نهمین همایش شورای عالی مجمع جهانی بیداری اسلامی که از 21 تا 22 اکتبر 2016 در بغداد برگزارشد گفت پس از توافقنامه های گردشگری کشورهای آسیای میانه از جمله قرقیزستان با عربستان افکار وهابیت تحت پوشش گردشگری و جهانگردی و فعالیت نهادهای خیریه این کشور درساخت مساجد و کمک به ایتام به سرعت در پنج کشور قرقیزستان، قزاقستان، ترکمنستان، تاجیکستان و ازبکستان در حال انتشار است.
کارل شویتز ویبای سفیر پیشین نروژ در عربستان نیز به روزنامه نروژی آفتن پوستِن گفت نقش فراوان عربستان در گسترش ایدئولوژی اسلامی افراطی کاملا مشخص است ولی ظاهرا افراد کمی می خواهند در این باره صحبت کنند.
«ویبای در کتاب جدید خود به نام «پادشاهی ترور» افزود دین رسمی عربستان حتی یک دین نیست بلکه یک فرقه است که بر اساس خیال پردازی های یک مبلغ صحرا نشین و تشنه قدرت در دهه هزار و هفتصد بوجود آمده است.» ویبای افزود سعودی ها از ثروت نفتی خود برای تامین مالی گسترش وهابیت در سراسر جهان استفاده کرده اند و نروژ باید با این موضوع مقابله کند.
خطر وهابیت به حدی است که حتی ایندیپندنت نوشت دست کم دویست نفر از اندیشمندان و مفتی های اهل سنت از جمله الطیب رئیس پیشین دانشگاه الازهر مصر نخستین بار با انتشار بیانیه ای در همایش شناخت پیروان مذاهب اهل سنت درگروزنی، وهابیت را مروج خشونت و فرقه ای خطرناک برای جهان اسلام توصیف کردند .
اشاره می شود که حتی هیلاری کلینتون نامزد دموکرات ها برای انتخابات ریاست جمهوری امریکا در سخنرانی خود در شورای روابط خارجی امریکا در باره راهبرد وی در مبارزه با گروه تروریستی داعش در صورت انتخاب شدن و راهیابی به کاخ سفید ضمن اشاره به لزوم مبارزه با ایدئولوژی رادیکال داعش گفت سعودی ها باید یک بار برای همیشه جلوی شهروندان خود را بگیرند و نگذارند که این شهروندان به صورت مستقیم سازمان های تندرو را تامین مالی کنند، و نیز نگذارند که اقدام به تامین مالی مدارس و مساجد در سراسر دنیا کنند چون این مدارس و مساجد باعث شدند که شمار زیادی از افراد جوان در مسیر رادیکالیزه شدن قرار گیرند.
اما این درخواست کلینتون نه تنها مورد توجه سعودی ها قرار نگرفت بلکه با به قدرت رسیدن ملک سلمان وتفویض اختیارات به فرزندش محمد که در ظاهر جانشین ولیعهد عربستان است تلاشها برای فریب جهانیان از جمله رئیس جمهور امریکا شدت گرفت. روزنامه هافینگتون پست در این ارتباط می نویسد در مارس دو هزار و هفده شاهزاده محمد بن سلمان جانشین ولیعهد عربستان سعودی با دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا دیدار کرد تا بتواند حمایت واشنگتن را برای دستور العمل خود در ارتباط با خاورمیانه (غرب آسیا) و موضوع وهابیت جلب کند. به نوشته این روزنامه دیپلماسی را فراموش کنید، شاهزاده سلمان می خواهد روی آمریکا را ببوسد تا بتواند دولت خود را برای یک جنگ دیگر علیه یک کشور دیگر -که تنها جرمش اظهار نظر مستقل از وهابیت است- آماده کند. ریاض خواهان جنگ با تهران است در حالیکه وهابیت یا تکفیر منبع تروریسم است.
این روزنامه افزوده است عربستان سعودی ریاکار و نفرت انگیز چه دروغ هایی که برای پنهان کردن جنایتهایش نمی گوید.این پادشاهی همتراز ترور است. از نظام حکومتی اش تا ایدئولوژی که در نهادهای دولتی اش دمیده شده است، همه مظهر ناشکیبایی و عدم تحمل دیگران است.
حالا سوال اینجاست تا زمانی که سیاست های فریب و نیرنگ مقام های سعودی به ویژه مقام های تازه به دوران رسیده ای چون محمد بن سلمان که نقش اصلی را در این کشور بازی می کند و قصد دارد ایران را به عنوان تهدید معرفی و امریکا را به جنگ با تهران تشویق نمایند ادامه دارد و تا زمانی که دولتمردان امریکا به دلارهای نفتی آل سعود که وهابیت را تبلیغ می کند چشم دوخته اند آیا می توان انتظار داشت که مشکل تروریسم حل شود؟
-----------------------------------
رضا محمدمراد