حداد عادل:
صدا و سیما بیشترین وظیفه را برای شناساندن شهید مطهری برعهده دارد
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی در همایش حکمت مطهر گفت: همه باید شهید مطهری را بشناسند و بشناسانند و بیشتر این وظیفه بر عهده صدا و سیما است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ غلامعلی حداد عادل افزود: استاد مطهری یک وجود پر برکت برای اسلام و جمهوری اسلامی بود و
هست. وجود او مثل چشمه جوشانی است که هیچگاه حکمت و برکت از آن کم نمی شود. او یک مسلمان موحد، مؤمن، قرآنی، متهجد، عالم، معلم، نویسنده، سخنور، سخنران و واعظ به معنی دقیق کلمه بود. او مصلح اجتماعی، انقلابی و مبارز بود و در نهایت به مقام شهادت رسید که برآیند همه آن امتیازات بود.
وی گفت: من می خواهم از میان همه اوصاف آن بزرگوار بر یک صفت تکیه کنم و آن تفکر عقلانی است. مطهری نگاه عقلانی به انسان و هستی داشت و دین را هم با همین چشم عقل نگاه می کرد.
رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی ادامه داد: زیبایی های اسلام در نظر او در درجه اول جاذبه عقلانی بود. اگر می بینید امام راحل این اندازه به شهید مطهری اظهار علاقه می کنند صرفاً جنبه عاطفی ندارد امام به نگاه عقلانی این شهید توجه داشتند. کسان دیگری هم نزد امام درس خوانده بودند اما تفاوت مطهری با آنها همین نگاه عقلانیش بود. عقلانیت از نظر او زیر ساخت و استخوان بندی دین است. آنچه این بنا را تحمل می کند اسکلت و پایه های استواری است که زیر آن بنا قرار گرفته است.
وی گفت: دین جنبه های مختلف دارد اما او دین را وحی خدای حکیم می دانست. از نظر مطهری هیچ حکم دینی نبود که عقل آن را تأیید نکند البته این به آن معنا نیست که ما می توانیم حکمت همه احکام را بفهمیم اما می توانیم بفهمیم همه حکم ها عقلانی است و این همان نگاه امیرالمؤمنین است.
حداد عادل افزود: اگر می بینید مقام معظم رهبری این قدر احترام به مطهری دارند این سنخیتی است که بین امام، مقام معظم رهبری و مطهری بوده است.
در صحبت هایی که از رهبر می شنوید ایشان برای هر موضعی دلیل می آورند و این طور نیست که با هیجان جامعه را اداره کنند و جوهر و درون مایه ایشان عقلانیت است.
همین عقلانیت بود که مطهری را به فلسفه جذب کرد و اگر آثار ایشان را ببینید متوجه می شوید این عقلانیت در همه آثار وجود دارد.
وی ادامه داد: تفکیک ها اولویت ها رابطه های علت و معلولی در آثار او نور عقلانی است که به موضوع می تابد بزرگ ترین میراث او برای آینده شیوه نگاه او به دین است. آن چیزی که کهنه نمی شود همین درک عقلانی دین است امروز بیش از هر زمان دیگری باید از وجهه عقلانی دین دفاع کنیم اگر از گوهر عقلانی دین غفلت کنیم سر نوشتی جز غلتیدن در سکولاریسم نداریم.
حداد عادل گفت: به اصطلاح دین پژوهان دو قرائت از دین وجود دارد یک تلقی این است که دین را در ایمان خلاصه کرده و ایمان را کار دل می داند و دین را در ارتباط طولی با خدا خلاصه می کند و نوع دیگر نگاه این است که همه این ها را تأیید می کند اما می گوید دین فقط یک ایمان قلبی نیست و قابل دفاع با تعقل هم هست.
وی افزود: غربی ها دین را چیزی از جنس شعر و هنر ارزیابی می کنند. اما نگاه شهید مطهری این گونه نبود او معتقد بود، خداوند اگر گفته حجاب واجب و ربا حرام است دلیلش این است که خداوند حکیم با حکمتش این ها را قرار داده است.
حداد عادل گفت: : عقل بزرگترین نعمتی است که خداوند به انسان داده و اجتهاد میدانی است که انسان می تواند مسائل خود را با آن حل کند.
وی ادامه داد: شهید مطهری اصلاح نظام حکومت را اصلی ترین کار می دانست و تمام تلاش خود را کرد که دین در نظام جریان داشته باشد او یکسره خود را وقف انقلاب کرد و اگر مانده بود ما را به دفاع عقلانی از دین دعوت می کرد، این نگاه ارزنده ترین میراث او است. اگر چه ما مسائلمان با مسائل زمان مطهری فرق دارد اما نگاهمان نباید فرق کند.