مناظره اعتماد مردم به نظام و مشارکت انتخاباتی را افزایش می دهد
استاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: مناظره بر مبنای تقابلی مبتنی بر اعداد، ارقام، آراء و استدلال های منطقی استوار است بنابراین باید بپذیریم کسانی که وارد مناظره می شوند به دنبال به چالش کشیدن یکدیگر هستند که این یک وضع ایده آل برای نمایش دموکراسی است.
سید رضا نقیب السادات در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما با بیان اینکه مناظره یک گفتگوی استدلالی برای به چالش
کشیدن طرف مقابل است، افزود: وقتی در یک مناظره مبنا بر بیان ضعف ها باشد این تخریب نیست، زیرا همه نامزدها می توانند مبنای ورودشان به گفتگو را بر ضعف ها و ناکارآمدی های طرف مقابل بگذارند و اعلام برنامه های خودشان را از این نقطه شروع کنند.
وی ادامه داد: ممکن است مناظره ها از جهتی با روحیه انتقادگری مواجه باشد که این یک اصل است و باید بپذیریم که طرف مقابل آمده تا خودش را بر کرسی بنشاند و موقعیت خودش را تثبیت کند اما به نظر می رسد که ورود به مسائل اخلاقی و حریم شخصی افراد در انظار عمومی و ارائه آمارهای نادرست وجه خوبی ندارد.
استاد ارتباطات و تبلیغات دانشگاه علامه طباطبایی گفت: مناظره ها در غرب صرفاً در ایام انتخابات و عمدتاً برای افشاگری و رسوایی در انظار عمومی با بی اخلاقی کامل و با هدف تخریب طرف مقابل صورت می گیرد در حالی که مناظره ها در کشور ما باید با توجه به اینکه معیار و ارزش های اسلامی حاکم است می تواند آن بی اخلاقی های غرب را نداشته باشد.
وی افزود: تجربه ثابت کرده است که گاهی نامزدها برای به نمایش گذاشتن ضعف های طرف مقابل ممکن است حریم ها را بشکنند اما این یک قاعده نیست و ممکن است به شکل یک استثنا بروز کند بنابراین مناظره ها می تواند افزایش نشاط سیاسی جامعه را منجر شود و این افزایش نشاط افزایش مشارکت عمومی را به همراه خواهد داشت که این افزایش مشارکت هم به نوعی نشانگر یک اعتماد عمومی است.
نقیب السادات گفت: مناظره در جمهوری اسلامی ایران که یک مدل جدید حکومتی در دنیا ایجاد کرده و یک نوع دموکراسی مردم سالاری دینی را نمایندگی می کند، با دیگر کشورهای اسلامی حوزه خلیج فارس که عمدتاً پادشاهی و دیکتاتوری اداره می شود متفاوت است زیرا ما می دانیم این مناظره ها نوعی اعتماد به مردم و بالا بردن شعور سیاسی آنهاست که در نتیجه تراز گفتمانی کشور را در بین کشورهای دنیا بالا می برد.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی یک مناظره می تواند جنبه های مثبت زیادی داشته باشد از جمله این که می تواند منجر به رهایی افکار عمومی از سردرگمی شود، ضعف ها و قلمرو ناکارآمدی های یک کشور را به نمایش بگذارد و الگویی برای سایر کشورها شود .
نقیب السادات با بیان بحث های اخیر در خصوص ضبطی یا زنده پخش شدن مناظره ها گفت: قرار بود مناظره ها بنا به دلایل مختلف امنیتی یا اینکه مبادا وجه کشور در انظار بین المللی تخریب شود، ضبطی پخش شود اما وقتی طرفین مناظره بدون پرداختن به جنجال ها، تخریب و سیاه نمایی، چارچوب و اصول مناظره را رعایت کنند و واقعاً با منطق و استدلال ظاهر شوند تفکر مردم خیلی بیشتر به این سمت می رود که چطور باید مشارکت حداکثری کنند.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی گفت: مناظره ها جایگاهی هستند برای اینکه ما آمار صحیحی را در اختیار مردم قرار دهیم اما شاید یکی از جایگاه هایی که مردم می توانند انتظار آمار درست از عملکرد کشور داشته باشند همین مناظره هاست.
نقیب السادات افزود: مناظره خوب می تواند محک مشارکت مردم باشد و در عین رعایت اصول اخلاقی زمینه مشارکت حداکثری مردم را فراهم کند و این مشارکت به معنی اعتقاد به حاکمیت و اعتماد به نظام است و طبق گفته مقام معظم رهبری ما با این کار می توانیم مشارکت آگاهی و اعتماد مردم به نظام بالا ببریم.