تاکید دبیر کل سازمان ملل بر لزوم یافتن راه حل صلح آمیز برای تنش در شبه جزیره کره
دبیر کل سازمان ملل در نشست شورای امنیت این سازمان درباره تهدید هسته ای کره شمالی گفت: باید به دنبال راه حلی سیاسی برای پایان دادن به تنش ها در شبه جزیره کره باشیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ آنتونیو گوترش گفت: پیش از همه از شورای امنیت و آمریکا برای حضور خود در این نشست تشکر می کنم. اوضاع در شبه جزیره کره یکی از دیرباز ترین و جدی ترین موضوعات پیش روی سازمان ملل است. شورای امنیت در ابتدا قطعنامه ای را درباره جمهوری دمکراتیک خلق کره شمالی تصویب کرد که در آن از کره شمالی خواسته بود از پیمان منع گسترش تسلیحات اتمی خارج نشود. با وجود همه تلاش های صورت گرفته، این کشور در برابر قطعنامه سرکشی کرد. در واکنش به فعالیت های رو به تسریع هسته ای و موشک های بالستیک کره شمالی، شورای امنیت از دو هزار و شانزده، دو قطعنامه برای تحریم به تصویب رسانده و یازده بار جلسه مشورتی تشکیل داده است.
وی افزود: در این دوره، کره شمالی دو آزمایش هسته ای و بیش از سی پرتاب موشک بالستیک انجام و فعالیت های مختلف دیگری در رابطه با برنامه موشک های بالستیک صورت داده است. پرتاب های این کشور شامل موشک های بالستیک اعم از موشک های کوتاه، میان و دور برد و ماهواره در فضا بود. این آزمایش ها و پرتاب ها نقض آشکار قعطنامه های شورای امنیت هستند و نبود هماهنگی و اعلام نکردن پیش از پرتاب غیر از پرتاب فضایی دو هزار و شانزده، مغایر قوانین و معیارهای پذیرفته شده بین المللی است. ممانعت از ادامه مسیر هواپیماها و کشتی ها برای حرکت در مسیر خود از جمله این فعالیت هاست.
دبیر کل سازمان ملل گفت: آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنان ناتوان از راستی آزمایی برنامه اتمی کره شمالی است. آژانس همچنان تلاش می کند فعالیت های این کشور را با تصاویر ماهواره ای و نشانه های بدیهی ناشی از فعالیت های راکتور تولید پلوتونیوم و سانتریفوژ های گزارش شده در مراکز غنی سازی دنبال کند. تحلیل تصاویر ماهواره های غیر نظامی همچنین نشان از ادامه فعالیت ها در محل آزمایش هسته ای کره شمالی دارد که گمان می رود نشان از ادامه وضعیت آمادگی برای آزمایش های انفجار هسته ای دارد. کره شمالی به صورتی فزاینده بر اهمیت بازدارندگی در دکترین نظامی خود تاکید دارد. در هفتمین کنگره کارگران در کره شمالی در مارس دو هزار و شانزده، رهبر کره شمالی از این کشور به عنوان کشور هسته ای مسئولیت پذیر یاد کرد.
گوترش گفت: به تازگی، کمسیون خلع سلاح سازمان ملل بر حمایت خود از همکاری برای خلع سلاح تاکید کرد اما کره شمالی اعلام کرد ادامه هسته ای شدن، سیاست دولت این کشور است. کره شمالی به آزمایش های خود ادامه می دهد و فرض بر این است که در هر آزمایش، پیشرفت های فناوری آن بیشتر می شود.
وی افزود: با محکوم کردن نقض های مکرر قطعنامه های مرتبط شورای امنیت به شدیدترین شکل ممکن، باید گفت ادامه تلاش های کره شمالی برای به دست آوردن برنامه موشک های بالستیک و نقض آشکار قطعنامه هایی که خواستار توقف این فعالیت ها هستند، تهدیدی واقعی برای امنیت منطقه ای به شمار می رود و به صورتی جدی باعث تضعیف خلع سلاح و تلاش های عدم اشاعه می شود. من درباره خطر درگیری نظامی از جمله با احتمال سوء محاسبه یا سوء ارتباط نگران هستم و به صورت خاص، احتمال کنار گذاشته شدن تلاش ها برای ثبات بخشیدن در کره شمالی می تواند به ادامه رقابت های تسلیحاتی و تنش و ناتوانی جامعه جهانی برای رسیدن به راه حلی صلح آمیز شود.
گوترش گفت: در کنار گلایه از کره شمالی برای پایبند نبودن به تعهدات بین المللی خود، جامعه جهانی باید تلاش های خود را برای مدیریت و کاهش تنش بیشتر کند. نبود کانال های ارتباطی با کره شمالی می تواند خطرناک باشد. درگیری نظامی در شمال شرق آسیا که یک پنجم تولید ناخالص جهانی را دارد، می تواند پیامدهایی جهانی در پی داشته باشد. باید از هر گونه سوء محاسبه و سوء تفاهم پرهیز کنیم، باید برای جلوگیری از درگیری و رسیدن به راه حلی دائمی تلاش شود. این بدان معناست که کره شمالی باید از هر گونه آزمایش بیشتر خودداری کند و به قطعنامه های مرتبط شورای امنیت پایبند باشد و از سرگیری گفتگوها را بررسی کند. این به معنی گشایش دوباره کانال های ارتباطی برای کاهش خطر سوء محاسبه یا سوء ارتباط است.
گوترش گفت: این بدان معناست که همه اعضا باید قطعنامه های شورای امنیت را به اجرا بگذارند. همچنین بر تعهد شورای امنیت برای حل و فصل دیپلماتیک و صلح جویانه اوضاع تاکید می کنم. تلاش های کشورهای عضو در کنار دیگر کشورها برای تسهیل در رسیدن به راه حلی صلح آمیز از طریق گفتگو برای کاستن از تنش ها اهمیت دارد. شورا ابزاری مهم برای اجرای تحریم های هدفمند و ارتباط است. به عنوان دبیر کل، برای دنبال کردن راه حلی صلح آمیز و سیاسی، آمادگی دارم در هر شکلی که میسر است کمک رسانی کنم و از راهنمایی ها و کمک های شورای امنیت در این خصوص استقبال می کنم.
دبیر کل سازمان ملل افزود: من همچنین از درک شورا از اهمیت نیازهای انسانی اوضاع جاری استقبال می کنم. در بیست و یکم مارس، ما تازه ترین نیازها و اولویت های کره شمالی را منتشر کردیم. سیزده نهاد سازمان ملل و سازمان های مردم نهاد در کره شمالی فعالیت می کنند که خواستار صد و چهارده میلیون دلار کمک فوری برای سیزده میلیون شهروندی شدند که نیازمند کمک فوری هستند. مردم کره شمالی نیازمند سخاوت و کمک ما هستند. همچنین از مقامات کره شمالی می خواهم با ساز و کارهای حقوق بشری سازمان ملل و جامعه جهانی برای حل و فصل اوضاع ناخوشانید انسانی همکاری کند و اوضاع مردم خود را بهبود دهد. همچنین از دیدار گزارشگر ویژه سازمان ملل از کره شمالی استقبال می کنم. همانطور که در هجدهم آوریل در این اتاق بحث شد، بهبود حقوق بشر نه فقط باعث بهبود زندگی مردم کره شمالی می شود، بلکه باعث ثبات طولانی مدت در منطقه و فراتر از آن می شود.
گوترش گفت: سخنان خود را با این جمله تمام کنم که باید همچنان متعهد به دنبال کردن راه حلی صلح آمیز و دیپلماتیک برای شبه جزیره کره صلح آمیز و خلع سلاح شده باشیم.