آمریکا در قبال کره شمالی،هم زمان دیپلماسی و فشار ،
امید واشنگتن به فشار پکن بر پیونگ یانگ !
وزیر امور خارجه آمریکا جمعه در سازمان ملل با ترغیب چین به کنترل بیشتر متحد خود ، فشار بر کره شمالی و برنامههای هستهای و بالستیکی این کشور را افزایش خواهد داد.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا وسیما به نقل از خبرگزاری فرانسه ،این نخستین مبارزه برای وزیر امور خارجه محتاط آمریکاست که جمعه صبح برای نخستین بار ریاست نشست وزیران خارجه 15 کشور عضو شورای امنیت سازمان ملل را که به پیونگ یانگ اختصاص دارد، برعهده خواهد داشت.
وی سپس دیداری رو در رو با وانگ یی همتای چینی خود خواهد داشت.
به نشانه فوریت داشتن مسئله کره شمالی برای آمریکا که بخشهایی از آن مانند هاوایی یا ساحل شمال غربی می تواند در معرض موشکهای کره شمالی قرار بگیرد، تیلرسون و جیمز ماتیس وزیر دفاع آمریکا چهارشنبه تهدید کردند تحریمهای اقتصادی را بر ضد رژیم کیم جونگ اون رهبر کره شمالی به امید بازگرداندن او به «مسیر گفتگو» تشدید خواهند کرد.
کره شمالی از سال 2003 مذاکرات شش جانبه را با کره جنوبی، ژاپن، روسیه، آمریکا و چین آغاز کرد.
این مذاکرات سال 2009 به بن بست خورد و دولت باراک اوباما رئیس جمهور قبلی آمریکا نیز به مدت هشت سال بی وقفه همزمان چماق تحریم و هویج از سرگیری گفتگوها را نشان داد.
اما کره شمالی نیز هیچگاه افزایش آزمایشهای موشکی خود را متوقف نکرد و حتی پنج آزمایش هستهای زیر زمینی انجام داد که دو آزمایش سال 2016 صورت گرفت.
این برنامههای نظامی قطعنامههای سازمان ملل و مجموعهای از تحریمهای بین المللی را برای کره شمالی به دنبال داشته است.
با این حال به گفته کارشناسان سازمان ملل، این تدابیر تنبیهی تأثیر چندانی بر پیونگ یانگ نداشته است.
تهدیدات کند شد !
دولت دونالد ترامپ که 20 ژانویه روی کار آمد، پس از هفتهها تهدید متقابل به ویژه مطرح شدن اقدام نظامی از سوی واشنگتن، در روزهای اخیر ملایمتر شده است و به نظر می رسد که فعلا توسل به زور را کنار گذاشته است و دیپلماسی را ترجیح می دهد.
رئیس جمهور آمریکا پنجشنبه یادآور شد راهحل سیاسی را ترجیح می دهد و همچنین خطر رویارویی نظامی را نیز گوشزد کرد.
ترامپ به خبرگزاری رویترز گفت: «امکان این وجود دارد که ما در نهایت یک مناقشه بزرگ واقعی با کره شمالی داشته باشیم.»
وی افزود: «ما علاقه داریم مسائل از طریق دیپلماسی حل شود اما این کار بسیار سخت است.»
رکس تیلرسون نیز در پاسخ به پرسش شبکه فاکس نیوز گفت راهبرد رئیس جمهور آمریکا این است: «فشار بر رژیم پیونگ یانگ ضمن درخواست از پکن برای ایفای نقش در نحوه برخورد ما با این تهدید.»
وی خاطر نشان کرد: «در شورای امنیت ما درباره تدابیر لازم برای افزایش فشار بر پیونگ یانگ گفتگو خواهیم کرد.»
تیلرسون گفت: «آمریکا نه به دنبال تغییر رژیم، نه فروپاشی رژیم و نه بهانهای برای تسریع اتحاد دوباره دو کره است.»
وی افزود: «ما دنبال همان چیزی هستیم که چین به دنبال آن است یعنی خلع سلاح هستهای کامل شبه جزیره کره.»
وی تصریح کرد: «در این صورت، آمریکا و دیگر کشورها آماده خواهند بود به کره شمالی در مسیر توسعه اقتصادی برای تبدیل شدن به عنصری باثبات و مطمئن در شمال شرقی آسیا کمک کنند.»
اقدام نظامی منتفی نیست
رکس تیلرسون گفت: «ما به زودی خواهیم دید آیا آنها (چینیها) به ما برای برخورد با این تهدید جدی کمک خواهند کرد یا نه.»
وزیر خارجه آمریکا افزود: «چینیها به ما گفتند به رژیم کره شمالی خبر داده اند در صورتی که آزمایش هستهای جدیدی انجام دهد، چین نیز خود تحریمهایی را علیه این کشور اعمال خواهد کرد.»
تیلرسون خاطر نشان کرد: «من فکر می کنم به نظر می رسد چینیها می خواهند با ما همکاری کنند.»
اگر چه آمریکا فعلا دیپلماسی را برگزیده است اما دونالد ترامپ در ضیافت ناهار روز دوشنبه در کاخ سفید با سفرای کشورهای عضو شورای امنیت «بسیار روشن» موضع خود را بیان کرد.
یکی از کسانی که در این مهمانی حضور داشت گفت در صورتی که چین موفق نشود پیونگ یانگ را مهار کند، این رئیس جمهور آمریکا خواهد بود که به مسئله کره شمالی خواهد پرداخت و توسل به اقدام نظامی از جانب او نیز منتفی نخواهد بود.