با تعامل و ارتباط مناسب با سایر کشورها، فرهنگ اصیل ایرانی اسلامی از مرزهای جمهوری اسلامی ایران عبور کرده است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، معاون حقوقی
و پارلمانی وزیر فرهنگ وارشاد اسلامی امروز در همایش بخشی
سید هادی حسینی با اشاره به جایگاه رفیع هنرمندان عرصه موسیقی افزود: باید شرایط حمایت از هنرمندان به بهترین شکل فراهم شود.
او گفت: موسیقی دوتار را نباید بر زمین گذاشت بلکه باید با انتقال و آموزش، این هنر اصیل ایرانی را ماندگار کرد.
حسینی تاکید کرد: پرداختن به فرهنگ و هنر اصیل ایرانی جزو برنامه های حائز اهمیت این وزارتخانه است و توجه به این موضوع باعث رشد فرهنگ و اقتصاد فرهنگ می شود.
او گفت: باید هفته های فرهنگی در سراسر خراسان رضوی برگزار و از اهالی فرهنگ و هنر در عرصه های مختلف تجلیل شود.
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان رضوی نیز در این مراسم از تاسیس دبیرخانه دائمی بخشی های شمال خراسان خبر داد و گفت: تاسیس این دبیرخانه سرآغازی برای برپایی باشکوه همایش بخشی های شمال خراسان در سالهای آینده خواهد بود.
سید سعید سرابی افزود: این همایش ها موجب می شود ظرفیت های جدید و فاخر سنتی این مرز و بوم شناسایی شود و بتوانیم علاقه مندان و جوانان را برای ورود به این حوزه ترغیب کنیم.
در این مراسم که با اجرای هنرمندان موسیقی مقامی همراه بود پیام فرزاد طالبی، مدیرکل دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز قرائت شد.
درقسمتی از این پیام آمده است: 'بخشی ها' پیشینه داران سرافراز حفظ و انتقال این هنر و راویان اصیل و محجوب هنری هستند که با فهمی عمیق از ادبیات عامیانه و ارزش ها و آرمانهای ساکنان 'شمال خراسان' همدم ضروری و جدایی ناپذیر هر جمعی می باشند و مردم کرمانج و ترک و ترکمن را به هم رسانده اند.
طالبی ابراز امیدواری کرده است: نخستین همایش بخشی های شمال خراسان بتواند امید بخش توجه جدی تر به نقش و جایگاه این حافظان اصالت و هویت و فرزانگی در گستره موسیقی محلی کشور باشد.
بَخشی لقبی است که به برخی از نوازندگان دوتار در شمال خراسان و ترکمن صحرا داده میشود. بخشی ها نوازندگان دوتار، آوازخوان، داستانگو، سراینده و سازندهٔ ساز(دوتار) هستند. اصلی ترین مراکز بخشی ها قوچان، بجنورد و شیروان است.
بخشی ها روایتگران فرهنگ شفاهی این منطقه از ایران هستند و از احترام و جایگاه ویژه ای برخوردارند.
در روایت عامیانه بخشی کسی است که خداوند به او موهبت و مقامی ویژه بخشیده است؛ بنابراین یک بخشی افزون بر اینکه لازم است در نوازندگی چیره دست، در خوانندگی خوش صدا و در داستانگویی و شعرخوانی مسلط باشد، باید از نظر آگاهی و عرفان به مرحله ای برسد که شایسته عنوان بخشی شود.
نوای سنتی بخشیهای خراسان یکی از 10 اثر میراث معنوی ایران است که سال 1389 در سازمان جهانی یونسکو ثبت شد.
همایش بخشی های موسیقی سنتی شمال خراسان که امروز با حضور 23 بخشی از جمله آی محمد یوسفی، محمد یگانه، سهراب محمدی، مظفر حمیدی، نعمت زنبیلباف، محسن میرزازاده و بانو یلدا عباسی در درگز آغاز شده است تا فردا ادامه دارد.