نخستین همایش ملی بحران دریاچه نمک و گردو غبار با موضوع بررسی این بحران امروز در قم برگزار شد .
در این همایش که مدیران کل سازمان های هواشناسی مدیریت بحران در محیط زیست استان های قم ، مرکزی ، اصفهان ، تهران و سمنان حضور داشتند رئیس سازمان برنامه و بودجه استان قم گفت :دریاچه نمک دومین دریاچه بزرگ کشور است که به علت خشک سالی و مدیریت نامناسب منابع آبی باعث شوری آب ، خالی از سکنه شدن روستاهای مجاور دریاچه ، پایین آمدن سفره های آب زیر زمینی و از همه مهم تر ایجاد گردو غبار نمکی در استان قم شده است .
رضوی ادامه داد: عزم ملی برای مقابله با این بحران نیاز است و مسئولان زیربط تمام تلاششان را برای تخصیص حق آبه به این دریاچه انجام دهند چرا که 26 درصد جمعیت کشور در حوالی این حوزه آبخیز زندگی می کنند.
در ادامه
نجار رئیس مدیریت بحران کشور از کمبود آب بر اثر خشک سالی های پی در پی در کشور گفت
و افزود: حدود 350 هزار چاه
غیر مجاز که در کشور احداث شده عامل خشک شدن و پایین رفتن سفره های آب زیر زمینی است
.
وی گفت: باید تحقیقات گسترده ای برای شناسایی منشا گردو غبار و مقابله با گسترش اولین پدیده خطرناک صورت گیرد .
دکتر پرهیزگار رئیس سازمان هواشناسی هم از انتقال گردو غبار حاصل از خشک شدن دریاچه نمک به سایر استان ها خبر داد .
وی گفت: در بسیاری از رودها با احداث سدها و توسعه شهری در بالادست باعث نرسیدن حق آبه ها شده اند که چشمه های گردو غبار در کشور ایجاد کرده است .
وی گفت: جریان های جوی در کل منطقه و کل دنیا می چرخند و باعث انتقال این گردو غبار می شود و ساکنان نزدیک به دریاچه نمک بیشترین آسیب را خواهند دید .
در ادامه محققان و اساتید دانشگاهی طرح هایی همچون ترسیب کربنه ، آمایش سرزمین ، مدیریت منابع آبی ، جلوگیری از اجرای طرح های بدون ارزیابی زیست محیطی مقابله با حفر چاههای غیر مجاز و از همه مهمتر بازگشت حقآبه زیست محیطی به این دریاچه را راهکارهایی برای نجات جان این دریاچه بزرگ دانستند .