بر اساس توافق وزیران خارجه شرکت کننده در نشست آتن:
«مجمع تمدن های کهن» تشکیل می شود
وزیر امور خارجه کشورمان در پیامی در حساب توئیتر خود نوشت: ما باید از پارادایم تحمیل و محرومیت به پارادایم گفتگو و مشارکت همگانی روی آوریم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ وزیران خارجه شرکت کننده در «اجلاس ده تمدن کهن جهان» در آتن (یونان) در بیانیه ای در پایان این اجلاس، اعلام کردند «مجمع تمدن های کهن» (ACForum) بعنوان بستری برای گفتگو و همکاری فرهنگی بین دولتهای عضو، تشکیل می شود.
در بیانیه تشکیل این مجمع، وزیران خارجه دولت های شرکت کننده با اشاره به چالش های به سرعت در حال تغییر و پیچیده ای که جهان با آن روبروست، مانند تروریسم، افراط گرایی، رادیکالیسم، خشونت، تبعیض نژادی، بیگانه ستیزی و دیگر اشکال نابردباری ها، به شدت روابط دوستانه و گفتگوی مداوم بین کشورها و نیاز به همکاری بین المللی و تفاهم بعنوان ابزاری برای رسیدگی به چالش های فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را تشویق و بر دیپلماسی فرهنگی و تمدنی بعنوان یک قدرت نرم و هوشمند و نیاز به ارتقاء گفتگوی تمدن ها از طریق ارتباط مداوم و همکاری، تاکید کردند.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان به نمایندگی از تمدن کهن ایران زمین در این اجلاس سخنرانی کرد.
ظریف: مجمع تمدنهای کهن برای برقراری صلح و همکاری بین کشورها مهم است
محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه ای اختصاصی با خبرگزاری مستقل بالکان (ایبنا) درباره ابتکار مجمع تمدن های کهن گفت: من فکر می کنم برگزاری این مجمع برای صلح و همکاری بین کشورها به ویژه اکنون که با چالش های جدی در جامعه بین الملل مواجه هستیم، بسیار مهم است. تاریخ تمدن بشر تعامل، همکاری و تعاون بین تمدن ها را نشان می دهد.
بخش کوچکی از این مصاحبه که در پایگاه اینترنتی خبرگزاری مستقل بالکان (ایبنا) آمده است به شرح زیر است:
مجری از ظریف پرسید: جناب (ظریف) این ابتکار مجمع تمدن های باستان برای صلح و همکاری میان کشورها بسیار حائز اهمیت است، اینطور نیست؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این سوال گفت: بله، من معتقدم این ابتکار بسیار مهمی در زمان مناسب است زیرا ما با چالش های جدی در جامعه بین المللی و تمدن های کهن روبرو هستیم، تمدن هایی که تاریخچه طولانی دارند و در طول حیات خود با چالش های زیادی روبرو شده اند ولی مقاومت کردند و بر همه این چالش ها غلبه کردند و اکنون در جایگاه خوبی برای اصلاح، برای گفتگو و برای درک یکدیگر قرار دارند، و اینها همه درمان افراط گرایی و تروریسم، تحمیل و خشونت هستند و در حال از بین بردن جامعه بین المللی اند. به همین دلیل است که ما خیلی خوشحالیم که در این برنامه مشارکت می کنیم و از ابتکار وزارت امور خارجه یونان و دولت یونان استقبال می کنیم.
مجری از ظریف پرسید: گاهی تاریخ یک زندان است و مکتبی که باید باشد نیست. آیا شما فکر می کنید که کشورهای دارای تمدن باستان و میراث فرهنگی عظیم می توانند با یکدیگر همکاری کنند؟
وزیر امور خارجه ایران در پاسخ به این سوال گفت: اگر شما به تاریخ به عنوان یک طیف پیوسته و نه به صورت نقطه ای نگاه کنیم تاریخ در واقع یک زندان نیست. اگر شما تاریخ را به صورت یک پیوستار ببینید، بویژه برای آن دسته از کشورهایی که تاریخچه طولانی دارند، بنابراین، ما این واقعیت را درک می کنیم که گاهی مشکلات بسیار کوچکی در تاریخ وجود داشته ولی این بدان معنا نیست که کل تاریخ تمدن بشریت اینگونه بوده است.
ظریف افزود:د ما جنگ هایی داشته ایم، توافقات صلحی داشته ایم، اما از یکدیگر سود هم برده ایم، از یکدیگر یاد هم گرفته ایم، از فلاسفه و شعرا درس آموخته ایم و یکدیگر را به صورت دوطرفه غنی کرده ایم. بنابراین، ما باید به این موارد نگاه کنیم و از این تاریخ به عنوان ابزاری برای روشن کردن مسیر آتی استفاده کنیم.
ظریف: بایستی الگوهای رایج همچون حق با قدرت است را به چالش بکشیم
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه کشورمان در پیامی در حساب توئیتر خود نوشت: ما باید از پارادایم تحمیل و محرومیت به پارادایم گفتگو و مشارکت همگانی روی آوریم.
ظریف در این پیام که با تصویری از متن سخنرانی وی در مجمع تمدن های کهن در آتن یونان همراه بود نوشت: ما به عنوان وارثان تمدنهای کهن با برخورداری از درک و فهم تاریخی عمیق از این که پیروزیها و شکستها تنها دورههای کوتاهی در گذشته چندهزار ساله بودهاند، بایستی الگوهای رایج (پارادایم های)، همچون «حق با قدرت است» و «حذف» را که در اشکال گوناگون خود موجب خونریزی و تخریب در سراسر تاریخ شده و خشونت، توسعه نیافتگی و افراط گرایی به همراه آورده اند، به چالش بکشیم.
وزیر خارجه کشورمان افزود: این الگوی رایج، مدتهای مدیدی بر روابط میان جوامع و ملتها حاکم بوده و باعث جنگ، جنایت، اشغال، سرکوب، تبعیض و آوارگی گشته است. تروریسم و افراطگرایی شایع که امروزه فراروی کشورها و مناطق سراسر جهان از جمله غرب آسیا، مهد بسیاری از تمدنهای کهن، قرار دارد، محصول چنین الگوی منسوخی است. ما باید از الگوی محرومیت دوری جسته و به الگوی گفتگو و مشارکت همگانی بر اساس احترام متقابل رو آوریم.