آزار و اذیت منتقدان اردوغان در سراسر اروپا
ارجان کاراکویون زمانی که از خانه اش در برلین بیرون می آید دو بار از روی شانه اش این طرف و آن طرف را نگاه می کند تا مطمئن شود کسی وی را تعقیب نمی کند.
کاراکویون از پیروان فتح الله گولن مبلغ دینی ترکیه ای است که رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه، وی را مسئول کودتای نافرجام نظامی تابستان گذشته این کشور معرفی می کند. کاراکویون 37 ساله که چهره علنی جنبش گولن در آلمان به شمار می رود می گوید از زمان کودتای نافرجام ترکیه، چندین بار به مرگ تهدید شده است.
این خصومت و دشمنی از سطح تهدیدهای ناشناس فراتر نرفته است ولی تجربه وی در این زمینه مشابه اتفاقاتی است که در سراسر اروپا می افتد. این در شرایطی است که دولت ترکیه تلاش می کند طرفداران گولن را در داخل و خارج ترکیه مجازات و ریشه کن کند.
کاراکویون که پدر و مادرش از مهاجران ترک بودند و خود نیز سخنگوی بنیاد گفتگو و آموزش آلمان، از گروه های وابسته به جنبش گولن، به شمار می رود به این خبرگزاری گفت:«تعقیب و پیگردها علیه ما به سطح جدیدی رسیده است.»
وی که در دفتر این بنیاد در برلین در احاطه کتب مذهبی نشسته است گفت هفته قبل پلیس آلمان در تماس با وی از او خواست به ترکیه سفر نکند. وی در میان بیش از 300 فرد و ده ها نهادی قرار دارد که سازمان اطلاعات ترکیه، فهرست آن ها را در اختیار همتای آلمانی خود قرار داده است. سازمان اطلاعات ترکیه درخواست کرده است این افراد و نهادها تحت نظر قرار گیرند.
ولی مقامات آلمانی در اقدامی که خشم آنکارا را بر انگیخت به جای تحت نظر قرار دادن افراد این فهرست، با آنها تماس گرفتند. دستکم دو نماینده پارلمان آلمان نیز در این فهرست قرار دارد.
گولن از سال 1999 میلادی در تبعیدی خودخواسته در آمریکا به سر می برد.
تنش ها میان طرفداران گولن و حامیان اردوغان در هفته های اخیر به اوج آن رسیده است. دولت اردوغان در آلمان و سایر کشورهای اروپایی در حال تبلیغ برای برگزاری یک همه پرسی در تاریخ شانزده آوریل است که هدف از ان افزایش اختیارات رئیس جمهور این کشور است. حدود سه میلیون تبعه ترکیه ای ساکن خارج صلاحیت شرکت در این همه پرسی را دارند. نیمی از این افراد در آلمان به سر می برند.
تلاش های مقامات دولتی ترکیه برای برگزاری راهپیمایی های انتخاباتی و تبلیغاتی در آلمان خشم و نگرانی مقامات آلمان را در پی داشت. چندین مراسم عمومی که آنکارا برنامه ریزی کرده بود در آلمان و چند کشور دیگر اروپایی لغو شد و اردوغان مقامات آلمانی را به کاربرد شیوه هایی شبه نازیستی متهم کرد. آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان این اظهارات اردوغان را محکوم کرد.
تنش های ترکیه با هلند نیز بعد از اینکه این کشور از حضور دو وزیر دولت ترکیه و سخنرانی در جمع تجمع کنندگان ترکیه ای جلوگیری کرد تشدید شد. سناریوهای مشابهی نیز در مناطق دیگر اروپا مشاهده شد. طرفداران گولن ادعا می کنند که حامیان اردوغان در تشدید فضای رعب و تهدید در میان مهاجران ترک نقش دارند.
در دانمارک، بیش از 500 کودک از 14 مدرسه ای که دولت ترکیه به عنوان نهادهای مرتبط با جنبش گولن مشخص کرده بود بیرون آمده اند. برخی از والدین گفتند افراد ناشناس در تماس با آنها گفتند اگر کودکان خود را از این مدارس خارج نکنند در ترکیه بازداشت خواهند شد و یا اینکه گذرنامه هایشان توقیف خواهد شد. در آلمان که ده ها مدرسه و مرکز آموزشی و باشگاه جوانان وابسته به جنبش گولن فعال است خانواده های زیادی کودکان خود را از این مراکز بیرون آورده اند.
یک نماینده ارشد پارلمان اتریش ماه قبل اسنادی را ارائه کرد که نشان دهنده وجود یک شبکه جهانی وابسته به ترکیه است که هدفش ضربه زدن به سازمان های طرفدار گولن است. وزارت کشور آلمان هفته قبل اعلام کرد دادستانان این کشور از 20 نفر به اتهام جاسوسی از افراد مظنون به حمایت از گولن در آلمان به نفع دولت ترکیه تحقیقات می کنند.
فقط طرفداران گولن نیستند که از بابت تهدیداتی که حامیان اردوغان علیه آنها انجام می دهند شکایت دارند. جم اوزدمیر از اعضای پارلمان آلمان و یکی از سران حزب سبزهای آلمان گفت وی به سبب موضع مخالف با اردوغان، توسط تاکسی رانان ترک زبان در سطح شهر برلین هدف حملات لفظی قرار گرفته است. سویم داغدلن (Sevim Dagdelen) نماینده پارلمان آلمان از حزب چپگراها گفت به سبب سخنرانی هایش علیه اردوغان، به مرگ تهدید شده است. به گفته وی بعد از اینکه روزنامه های ترکیه با چاپ عکس وی، او را یک خائن نامیدند مردم در آلمان در سطح خیابان به وی حمله یا توهین کردند. وی تحت نظر و حفاظت پلیس قرار دارد و حق سفر به ترکیه را نیز ندارد. وی از دولت آلمان می خواهد به حفاظت از مخالفان رژیم اردوغان در آلمان و ترکیه کمک کند. با این حال وی درباره بهبود شرایط در آینده نزدیک امید چندانی ندارد. وی می گوید:«فکر نمی کنم اردوغان از نتیجه رفراندوم ماه آوریل تاثیری بپذیرد زیرا وی مدت ها قبل تصمیمات خود را درباره دستور کارش گرفته است که عبارت است از تبدیل کردن ترکیه به یک رژیم اسلام گرای سرکوبگر.»