نوام چامسکی؛
نگرانی آمریکا و اسرائیل از قدرت بازدارندگی ایران
زبان شناس برجسته آمریکایی: استراتژی ایران دفاعی است و هزینه های نظامی بسیار پایینی دارد حتی براساس استانداردهای منطقه ای، هزینه های نظامی آن بسیار پایین تر از عربستان ، اسرائیل و دیگران است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ نوام چامسکی نظریه پرداز و متفکر سرشناس آمریکایی در گفتگو با پایگاه اینترنتی دموکراسی اکنون گفت: آمریکا ایران را بزرگترین تهدید برای صلح می داند درحالی که سایر جهانیان آمریکا را بزرگترین تهدید می دانند.
وی در پاسخ به این سوال که چرا آمریکا در تنظیم و آماده کردن زمینه های بالقوه برای جنگ با ایران اصرار دارد گفت: این مسئله سالهاست که ادامه دارد. در طول دوران اوباما (رئیس جمهور سابق آمریکا)، ایران به عنوان بزرگترین خطر برای صلح جهانی در نظر گرفته می شد و این بارها و بارها تکرار شده است. اصطلاح اوباما که می گفت «همه گزینه ها روی میز است» به این معنی است که اگر ما بخواهیم از سلاح های هسته ای استفاده کنیم، می توانیم اینکار را به علت این خطر وحشتناک برای صلح، انجام دهیم.
وی افزود: در واقع، چند نظر جالب توجه وجود دارد که باید در این باره گفته شود. یکی از آنها وجود چیزی به نام افکار عمومی جهان است. جهان فکر می کند که بزرگترین تهدید برای صلح جهانی کیست؟ خب، ما پاسخ را بر اساس نظر سنجی های خود آمریکایی ها و نظرسنجی های گالوپ، می دانیم و آن آمریکا است. نام هیچ کشوری حتی نزدیک این کشور نیست و به مراتب خیلی جلوتر از هر تهدید دیگر است. پاکستان نیز به مراتب بسیار کمتر است و در جایگاه دوم قرار دارد. نام ایران نیز به زحمت دیده می شود.
منتقد و تحلیلگر آمریکایی افزود: چرا ایران در اینجا به عنوان بزرگترین تهدید برای صلح جهانی در نظر گرفته شده است؟ خب، ما یک جواب معتبر از جانب جامعه اطلاعاتی داریم که ارزیابی های منظمی را در مورد وضع استراتژیک جهانی به کنگره ارائه می کند. آنها البته چندین سال قبل در گزارش خود همیشه درباره ایران بحث و بررسی کرده اند. گزارش ها بسیار مشابهند. آنها می گویند که ایران حتی براساس استانداردهای منطقه ای، هزینه های نظامی بسیار پایینی دارد و هزینه های نظامی آن بسیار پایین تر از عربستان سعودی، اسرائیل و دیگران است. استراتژی آن دفاعی است. آنها می خواهند برای جلوگیری از حملات، به اندازه کافی از دیپلماسی استفاده کنند. نتیجه آن و نتیجه اطلاعاتی که از چند سال پیش بوده، این است: اگر آنها در حال توسعه سلاح های هسته ای باشند- که ما نمی دانیم، اما اگر آنها در حال این کار باشند- این امر می تواند بخشی از استراتژی بازدارنده آنها باشد. اکنون چرا آمریکا و اسرائیل حتی بیشتر از گذشته در مورد قدرت بازدارندگی آن (ایران) نگران هستند؟ چه کسی یا کسانی از قدرت بازدارندگی نگران هستند؟ کسانی که می خواهند از زور استفاده کنند. کسانی که می خواهند آزادانه از زور استفاده کنند، عمیقا در مورد عامل بازدارنده بالقوه نگران هستند. بنابراین، بله، ایران بزرگترین تهدید برای صلح جهانی است و ممکن است مانعی برای استفاده ما از نیروی زور باشد.
چامسکی در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار دموکراسی اکنون که پرسید امروز پنجاهمین سالگرد سخنرانی دکتر کینگ (مارتین لوتر کینگ جونیور رهبر جنبش حقوق مدنی آمریکاییهای آفریقاییتبار) است که در سخنرانی خود در کلیسای ریورساید با عنوان «فراتر از ویتنام» گفته بود آمریکا «بزرگترین مروج خشونت بر روی زمین است» نظر شما در این باره چیست؟ گفت: سخنرانی کینگ خیلی مهم بود. سخنرانی های دیگر او نیز در همان زمان خیلی مهم بودند و سخنرانی های او در آن زمان، به طور جدی به شهرت وی در میان شمالی های لیبرال آسیب زد. او به شدت جنگ در ویتنام را که بدترین جرم و جنایت از زمان جنگ جهانی دوم بود، محکوم کرد. تلاش برای ایجاد جنبش مدنی برای مردم فقیر -جنبشی که تفکیک نژادی در آن وجود نداشت- کار دیگری بود که او انجام می داد.