دیپلمات برجسته آمریکا گفت" مناسبات سالم چین و آمریکا در چارچوب همکاری های برد-برد می تواند منافع مردم دو کشور را تامین و به ثبات جهانی کمک کند.
رابرت هورمتس معاون سابق هنری کیسینجر وزیر وقت امور خارجه آمریکا افزود، تلاش برای حفظ مناسبات و همکاری های قوی آمریکا و چین از دوران نیکسون تا ریگان ، کلینتون، تا بوش و اوباما همچنان ادامه داشته است.
وی افزود، یکی از نکات برجسته مناسبات چین و آمریکا این است که سیاست آمریکا فاقد رویکرد تعصب آلود بوده زیرا جمهوریخواهان دوران نیکسون با هم حزبی های خود در دولت کارتر اختلافات فاحشی نداشته و همچنین ما شاهد تشابهات زیادی در دیدگاههای بوش و اوباما هستیم لذا در بررسی رویکردهای حزبی و نقطه نظرات رهبران گذشته آمریکا شاهد حمایت های غرض ورزانه نیستم و چنین نگاهی اساسا نباید وجود داشته باشد.
از نظر هورمتس، آمریکا و چین به عنوان دو قدرت اقتصادی جهانی در حوزه های مختلف از منافع عمومی زیادی برخوردارند.
وی با تاکید بر اهمیت حفظ مناسبات سالم آمریکا و چین تصریح کرد، چنین رویکردی باید در سیاست های دوجانبه دو کشور ادامه داشته باشد.
معاون سابق کیسینجر با اشاره به فراز و فرودهای مناسبات دوجانبه آمریکا و چین تاکید کرد، همکاری دوجانبه به این معنا نیست که طرفین در باره همه موضوعات باید توافق و همکاری کنند و هیچگونه بحث و مشاجره ای بین دو کشور وجود نداشته باشد.
وی خاطر نشان کرد، رهبران واشنگتن در دوران گذشته معمولا در باره اینکه موضوعات تجاری و اقتصادی را با استفاده از روش های سازنده و یا غیرسازنده بررسی کنند با یکدیگر چالش داشته اند.
این دیپلمات کهنه کار آمریکایی براساس درس و تجربیاتی که از دهه 70 میلادی آموخته معتقد است در گذشته و همچنین اکنون دوکشور بزرگ آمریکا و چین به منظور پیدا کردن راه حلی که طرفین و در نهایت جهان از آن بهره مند شود، چاره ای جزتلاش برای همکاری ندارند حتی اگرچه هیچ راه حلی به آسانی و با سرعت پیدا نشود.
وی افزود، افرادی که به تئوری " کنترل چین ، برای حفظ سلطه جهانی آمریکا " قائلند ،هنوز در قرن گذشته مانده اند.
هورمتس گفت" تفکرات و سیاست های این چنینی در دوران کنونی کارکردی ندارد و براساس تجربیات گذشته اینگونه دیدگاهها معنای و مفهومی نیز در پی نخواهد داشت."
وی با اشاره به توانایی و قدرت اقتصاد نوظهور امروزه چین گفت" پکن در جهان معاصر نقش موثری در پیشرفت و ثبات جهانی ایفا می کند و رهبران چین و آمریکا برای ادامه همکاری های سالم و دوجانبه چاره ای جز گسترش مناسبات در چارچوب اهداف برد-برد و همکاری عادلانه نخواهند داشت."
دیپلمات برجسته آمریکا همچنین ابتکار شی جینپینگ در ارائه طرح " راه و کمربند" که رویکردی مهم برای توسعه تجارت، سرمایه گذاری و زیرساخت در اسیا، اروپا و خاورمیانه است را بسیار جامع و ایده آل توصیف کرد.
وی ابراز امیدواری کرد ، رهبران واشنگتن به جای اینکه خود را از پیشنهاد ابتکاری پکن منزوی کنند بهتر است به دنبال راههایی برای همکاری با چین باشند.
هورمتس با اشاره به دیدار رهبران آمریکا و چین در فلوریدا آن هم پس از گذشت حدود دو ماه نیم از ریاست جمهوری دونالد ترامپ ، چنین نشستی را نه تنها به نفع دو کشور بلکه "منفعتی چند منظوره" خواند.
وی تصریح کرد، دیدار موفقیت آمیز روسای جمهور آمریکا و چین می تواند صرفنظر از گسترش روابط شخصی آنها ، نشان دهد مناسبات آنها نه تنها خصومت آمیز نیست بلکه سبب تقویت و ادامه همکاری های طرفین خواهد شد.