اشپیگل: مسلمانان در آلمان بیش از ادیان دیگر به آوارگان کمک میکنند
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، هفته نامه آلمانی اشپیگل نوشت: بنیاد «بِرتِسلمان» آلمان در نظرسنجی اخیر خود اعلام کرد، بسیاری از پیروان ادیان در آلمان در کمک به پناهجویان، خود را فعالانه تر درگیر کرده اند که در این میان، آمار مسلمانان بیش از مسیحیان و حتی بی دینان بوده است.
بر این اساس چهل و چهار درصد از مسلمانان سئوال شونده این بنیاد به این مساله اذعان کردند که سال 2016 در کمک به آوارگان فراریِ به آلمان آمده، مشارکت داشته اند و این در حالی بود که در سالهای 2013 و 2014 این آمار حدود یک چهارم بود. دو سئوال اصلی که در این نظرسنجی از پرسش شوندگان مطرح شد آن بود که آیا شما هم اکنون در خارج از محل کار یا خانواده به یک فعالیت داوطلبانه اهتمام دارید و اینکه آیا طی یکسال گذشته در کمک به آوارگان مشارکت داشته اید؟ آمار کمک رسانی به آوارگان برای مسیحیان و سپس بی دینان پرسش شونده به ترتیب بیست و یک و هفده درصد بود. در کل یک پنجم کلیه افرادی که در این نظرسنجی شرکت کردند سال گذشته میلادی به مهاجران کمک کردند. بنیاد «برتسلمان» با این نظرسنجی در واقع در تلاش بود به نقش دین در ارتباطات و پیوندهای اجتماعی نیز پی برد. در مجموع بیش از ده هزار نفر در کشورهای آلمان، اتریش، سوئیس، فرانسه، انگلیس و ترکیه در این نظرسنجی شرکت کردند. در این مطالعه، اکثر افرادی که به آوارگان کمک می کردند به طور افتخاری و به شکل پیوسته و نه فقط یکبار آنها را مورد حمایت قرار می دادند. یکی از علل این مشارکت قابل ملاحظه مسلمانان در کمک به آوارگان به سابقه مهاجرتی خود کمک کنندگان باز می گشت. چون ریشه بسیاری از این حامیان افتخاری مسلمان، متعلق به مناطقی از جمله افغانستان، پاکستان و بنگلادش بود که آوارگان از آنجا به آلمان و اروپا گریخته بودند. بسیاری از حامیان، خاستگاه خاورمیانه ای نیز داشته اند و در این میان مسلمانان ترکیه یا جنوب شرقی اروپا در کمک به آوارگان، کمتر فعال بوده اند. پژوهشگران این موسسه این احتمال را مطرح می کنند که تاکنون مشارکت های عمومی و همگانی مسلمانان به لحاظ سیستماتیک دستکم گرفته شده است. به طور مثال بسیاری زکات را به عنوان یک حق الزامی و اجباری برای نیازمندان تعبیر و تفسیر می کنند که این با کمکهای دواطلبانه متفاوت است. از سوی دیگر مسلمانان با توجه به خاستگاه آوارگان، به ویژه حس متعهد بودن در کمک به آنها را دارند.
محققان این مطالعه همچنین اعلام کردند این باور که مسلمانان در کمک به آوارگان از این تاثیرگذاری دینی سوء استفاده می کنند، موضوعی بی اساس است. با این حال این بنیاد در این مساله هم عقیده است که مثل یک یا دو درصد از حامیان آوارگان، این کمکها به افراطی شدن پناهجویان بینجامد. اشتفان فوپِل از بنیاد برتسلمان معتقد است مسلمانان با مشارکت های اجتماعی خود در واقع می توانند نقش پلهای فرهنگی مهمی را ایفا کنند. در این مطالعه همچنین مشخص شد که به طور متوسط میزان مشارکت شهروندان آلمان غربی (22%) بیشتر از آلمان شرقی (14%)، مشارکت زنان بیش از مردان و سطح آموزش و وضعیت اقتصادی آنهایی که در کمک به پناهجویان فعال هستند، بهتر است.
به نظر می رسد که این مشارکت جلوی برخی پیش داوری ها را بگیرد. چون در گزارش سال 2015 در خصوص میزان تاثیر دین بر کمک به آوارگان بنیاد برتسلمان، پنجاه و هفت درصد آلمانی ها مسلمانان را به عنوان تهدید توصیف می کردند.