گزارش اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال
نامگذاری سال اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال در استمرار اجرای سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی سند شایسته و بایسته برای تحولات اقتصادی ایران و توسعه فرهنگ تولید ثروت پایدار محسوب می شود.
ثروتی که هویت درون زا دارد و به عوامل ملی و بومی ، متکی است و در تعامل بیرونی هم برون گرا خواهد بود البته در شرایط برد - برد.
مهم ترین و روشن ترین دستاورد ان هم توسعه تولید و افزایش ظرفیت های اشتغالزایی است.
دستاوردی که به ساماندهی مسایل و نیازهای اجتماعی هم کمک خواهد کرد چون اشتغال فقط پدیده اقتصادی صرف نیست.
جوهره اقتصاد مقاومتی را حداکثر سازی بهره وری منابع و تکیه بر مزیت نسبی پایدار و مبتنی بر تنوع اقلیمی در جغرافیایی کشور و فضای محیط کسب و کار تشکیل می دهد و 2 شاخص کلیدی دارد " توسعه تولید و افزایش اشتغال".
علی ربیعی وزیر تعاون ، کار و رفاه اجتماعی می گوید برنامه ریزی کردیم سالانه یک میلیون شغل ایجاد کنیم که بازهم از جمعیت بیکاران کم نمی شود اما کمتر به جمعیت بیکاران اضافه می شود.
این وعده اقای وزیر برای سال 96 حاکی از کارهای زمین مانده بسیار در عرصه اشتغالزایی است، اشتغالی مولد که در گرو حمایت از تولید ملی و نیازمند سیاستگذاری های جدید است .
ساسان شاه ویسی استاد دانشگاه هم می گوید : سیاست گذاری های اشتغال باید با رویکرد شناسایی نقاط قوت، در ایجاد اشتغال، کارآفرینی، بهبود فضای کسب و کار، بهبود نظام آماری کشور، بهبود نظام آموزشی و مهمتر از همه فرهنگ کار باید در جامعه تبیین شود اگر این قابلیت ها خود را پیدا کند ذی نفعان اقتصاد که تولیدکندگان، سرمایه گذاران و بانکها هستند نقش و جایگاه خود را پیدا خواهند کرد.
دکتر خوش چهره استاد اقتصاد هم معتقد است :ایران 80 میلیون نفر جمعیت با نیازهای پایه ای دارد و اقتصادی که برای تامین این نیازها به ویژه در تامین کالاهای اساسی، مواد غذایی و پوشاک شکل بگیرد حداقل رشد پایدار بیش از سه درصد را خواهد داشت
بنابراین گزارش آخرین امارهای رسمی حاکی از وجود سه میلیون و 200 هزار نفر بیکار در کشور است آماری که با توجه به ورود نیروهای جدید آماده کار، سالانه یک میلیون نفر به آن اضافه می شود.
علی آقامحمدی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام هم بر این نظر است : مقدمه اشتغال سرمایه گذاری است ، باید زمینه سرمایه گذاری مردم برای ایجاد اشتغال و تولید را دولت فراهم کند.
وی می افزاید : نظام های مالیاتی، بانکی، بازار سرمایه و تامین اجتماعی باید معطوف به تولید شوند در حالی که اکنون هر کدام از این نظام ها کار خود را انجام می دهند.
بهبود فضای کسب و کار و حمایت از تولید داخلی مهمترین چالش پیش روی اشتغالزایی در کشور است و لازمه غلبه بر این چالش، حمایت از کارآفرینان با استفاده از تمامی ابزارهای مالی، سیاسی و حاکمیتی است.
اقای جعفری رئیس اتاق بازرگانی استان مرکزی می گوید : دغدغه کنونی بنگاه ها نه مسئله پول که مسئله مصرف است.وقتی عمده شکل صنعت ما ظرفیت های خالی است آیا در سال 95 از همه ظرفیت های تولید داخل استفاده کردیم ؟ عمده بازار ما در قرق واردات و محصولات خارجی است.
اقای علوی عضو اتحادیه صادر کنندگان استان سمنان هم معتقد است : در بانک ها به سوی واردات باز شده و ال سی های وارداتی مدت دار به مقصد اروپا و غیر اروپا گشایش می شود اما همان بانک ها در بحث صادرات کالا حاضر نیستند 10 هزار پول آن کشور را بصورت مستقیم حواله کنند.
انصاری نایب رئیس اتاق ایران هم اظهار می دارد : ضمانت نامه های بانک های ایران را هنوز در خارج از کشور نمی پذیرند ، مراودات بانکی ما هنوز روان نشده در سال های اخیر بانک های ما با نظامات بانکی دنیا فاصله گرفتند که باید خود را تطبیق دهند. بانک های ما خود را تطبیق دهند روابط کارگزاری گسترده داشته باشند.
بنابراین گزارش اقای غیاثی فعال اقتصادیهم اعتقاد دارد : بروکراسی و مقررات دست و پا گیر به ویژه از سوی بانک ها با سیاست های دولت برای احیای واحد تولیدی در تقابل است یا تقریباً هماهنگی و همخوانی ندارد.
دیده روشن عضو هیئت نمایندگان اتاق ایران هم بر این نظر است که مسئولان می آیند قول حل مشکلات می دهند اما وقتی که می روند همه چیز را فراموش می کنند.
بنابراین گزارش بخش خصوصی به ویژه بنگاه های کوچک و متوسط ، بیشترین سهم را در اشتغالزایی دارند ، بنگاهایی که امروز کمتر از نیمی از ظرفیت اسمی آنان فعال است اما در صورت حل مشکلاتشان می توانند بخش عمده ای ازبار اشتغالزایی را بر دوش بگیرند.
در این باره اقای احتشام رئیس اتاق خراسان جنوبی می گوید : پیشنهاد ما این است واحدهایی که مزیت نسبی و رقابتی دارند در اولویت باشند یعنی سره را از ناسره جدا کنند و مشکلات واحدهای کوچک و متوسط عارضه یابی و درمان شود.
لشکری رئیس هیئت مدیره جامعه کفش ایران هم بیان می کند : با توجه به رکود، 30 تا 50 درصد ظرفیت تولید کفش فعال است و کاهش قیمت تمام شده، رفع موانع تولید، تأمین مواد اولیه از بورس، دسترسی تولید کننده به مواد اولیه و پول ارزان می تواند در بهبود این مسئله موثر باشد.
با توجه به ظرفیتهای صادراتی وحمایت از واحدهای تولیدی صادرات گرا رویکرد دیگر رونق تولید و ایجاد فرصتهای شغلی جدید است رویکردی که به تحقق عملی برونگرایی در اقتصاد ملی کمک می کند.
رئیس زاده نایب رئیس انجمن نساجی معتقد است : موقع تدوین صادرات و واردات سال
جدید است که در تعرفه ی ورود کالا تجدید نظر می شود پیشنهاد ما این است در تأمین مواد اولیه تعرفه ها مثل کشورهای همسایه رقیب ما هستند درنظر گرفته شود ببینیم آنها چه کار کرده اند که در صنعتی مانند نساجی که رقیب ما هستند موفق شده اند؟ می بینیم آنها تعرفه های مواد اولیه را به صفر کاهش داده اند اما ما همچنان با وضع تعرفه بر مواد اولیه قیمت تمام شده تولید را افزایش داده ایم.
علامحسین شافعی رئیس اتاق ایران هم می گوید : زمانی کشور می تواند صادرات غیر نفتی با کیفیت و دارای ارزش افزوده بالا داشته باشد که نگاه تولید محوری کامل در کشور حاکم شود تا زمانی که اقتصاد کشور متکی بر تولید نباشد صادرات غیرنفتی رونق پایدار نخواهد گرفت همان طور که در سال های متعدد تولید از کانون های متعدد آسیب دیده است.
در این باره مسعود خوانساری رئیس اتاق تهران هم براین نظر است آنچه که در سال 96 انتظار داریم دولت به آن بپردازد بحث اصلی اقتصاد کشور و همچنان بهبود شاخص هاص محیط کسب و کار است در سال 95 شاید کمتر به آن پرداخته شد کاهش اندازه دولت در زیرشاخه ها است که در سال 95 اتفاقی صورت نگرفت موارد دیگر آن کاهش میزان دخالت در اقتصاد است و ساماندهی وضع صدور مجوز و ایجاد شفافیت در اقتصاد کشور هم باید برنامه ریزی شود.
بنابراین گزارش حمایت از تولید و اشتغال مولد در کشور مستلزم ارج نهادن به تلاشهای کارآفرینان و تولید کنندگان واقعی به عنوان سربازان خط شکن جنگ اقتصادی است.
اگرچه جنگ اقتصادی سال هاست که در پوشش تحریم ها، زیرمجموعه های مختلف اقتصادی ما را هدف گرفته ، ابزارهای پیروزی در این تقابل، توجه و اتکا به توانمندی ها و مجموعه های داخلی تولید است.
فقط باید عزم خود را برای استفاده از این ابزارها جزم کنیم.