استان بوشهر در سالی که پشت سر گذاشتیم هم روزهای خوب داشت و هم روزهایی که خاطره تلخشان تا مدتها همراهمان خواهد بود.
از انرژی اتمی تا نفت، گاز و پتروشیمی
نام اقتصاد در استان ما با تولید انرژی پیوند خورده است. از گاز و نفت تا انرژی اتمی. در بخش اقتصاد مزیتهای دیگری هم در استان بوشهر وجود دارد از فعالیت دهها مجتمع پتروشیمی تا کشاورزی و شیلات.
ابتدا به سراغ تنها نیروگاه اتمی کشور میرویم. نیروگاهی که حالا وارد سال ششم تولید برق شده.
بیستم شهریور 95 همزمان با پنجمین سالگرد اتصال نیروگاه اتمی بوشهر به شبکه سراسری برق، با حضور معاون اول رئیس جمهور هم روسها نخستین واحد نیروگاه را به ایرانیها تحویل دادند و هم ساخت واحدهای دوم و سوم آغاز شد. واحدهایی که برای تولید برق در آنها باید بیش از 10 سال صبر کرد.
در حوزه نفت با تصمیم اوپک برای افزایش تولید نفت ایران، جزیره خارگ که بیش از 90 درصد نفت کشور از آنجا صادر میشود، رونق بیشتری یافت. مشتریان جدید نفت ایران از آسیا و اروپا راهی خارگ شدند.
مدیرعامل شرکت پایانههای نفتی ایران پنجم بهمن از ورود همزمان سه نفتکش تحت اختیار سه شرکت نفتی از فرانسه، اسپانیا و روسیه به پایانه نفتی خارگ پس از نزدیک به چهار سال توقف خبر داد.
سه روز بعد از این خبر هم، نخستین بار بعد از لغو تحریمها دو نفتکش ایرانی از خارگ عازم هلند شدند.
در اواخر سال یعنی هفتم اسفند نیز عملیات توپک رانی هوشمند خط لوله دریایی نفت در حد فاصل گناوه تا خارگ آغاز شد تا خیال نفتیها از ایمنی خط لوله صادرات طلای سیاه راحت باشد.
بیستم بهمن نیز شاهد بهره برداری از یک طرح مهم نفتی بودیم. مخازن 10 میلیون بشکهای نفت امید دیلم که بخش خصوصی آن را اجرا کرده و با فعالیتش حدود 33 درصد به ظرفیت صادرات نفت کشور افزوده شد.
در پارس جنوبی هم اتفاقات خوبی رخ داد. شش سکو مربوط به فازهای 17 و 18، 19، 20 و 21 نصب شدند و تولید گاز از بزرگترین میدان مستقل جهان به بیش از 500 میلیون مترمکعب رسید.
البته قرار بود این فازها در پایان سال 95 به بهره برداری برسند که این اتفاق رخ نداد.
اما 29 اسفند همزمان با سالروز ملی شدن صنعت نفت، پارس جنوبیها دو خبر داشتند یکی آغاز تولیدگاز در فاز 20 و دیگری آغاز تولید آزمایشی از لایه نفتی پارس جنوبی.
در بخش پتروشیمی نیز پنج طرح شاملفاز دوم پتروشیمی کاویان، فاز دوم پتروشیمی مروارید، پتروشیمی انتخاب، پتروشیمی تخت جمشید و فاز سوم پتروشیمی پردیس خط تولیدشان را راه انداختند. هر چند قرار بود مراسم بهره برداری از آنها تا پایان سال برگزار شود که نشد.
رونق دوباره صدرا
شرکت دریایی ایران صدرا که چند سالی حال و روز خوبی نداشت و در رکود به سر میبرد، سال 94 با بستن قرارداد برای ساخت 10 سکوی پارس جنوبی کم کم از رکود خارج شد و سال 95 به روزهای خوب خود رسید. صدرا حالا دو هزار و 500 نفر نیرو دارد اما به گفته مدیرعاملش میتواند 10 هزار نیرو داشته باشد.
شرکت صدرا در سال گذشته، دو شناور هم ساخت و به آب انداخت. یکی نخستین شناور اقیانوس پیمای صیادی کشور بود با توان صید در عمق 150 متری و ظرفیت ذخیره 220 تن آبزی که هفتم دی به بهره برداری رسید و دیگری نخستین بارج هفت هزارتن آبرسان کشور بود که بیست و سوم دی به آب انداخته شد.
کشاورزی و شیلات
در حوزه کشاورزی گندمکاران چهار برابر سال 94 محصول تولید کردند و بیش از 131 هزار تن گندم در استان تولید شد.
کیفیت خرمای سال 95 بهتر از سال قبل از آن بود و بازارش هم به نسبت خوب بود. اما گوجه فرنگی که رتبه اول تولیدش را در زمستان داریم در آذر که ابتدای تولید است، بازارش حسابی خراب شد و قیمت آن سر زمین به 200 تومان رسید. بعد از آن دولت محصول گوجهکاران را به قیمت هر کیلو 400 تومان از کشاورزان خرید تا کمی از مشکلاتشان کاسته شود.
در حوزه شیلات بیست و یکم بهمن با حضور سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رئیس جمهور سه کشتی صنعتی- شیلاتی به ظرفیت بیش از 400 تن به بهره برداری رسید. صیادان 1296 تن میگو صید کردند که تقریبا مانند سال 94 بود. پرورش دهندگان اما، سال خوبی را پشت سر نگذاشتند و بیماری لکه سفید مانند سال پیش دوباره به جان مزارعشان افتاد البته این بار اوضاع بهتر بود تولید پنج درصد کاهش پیدا کرد.
بندر و گمرک
در حوزه بندر و دریانوردی هم طرح توسعه بندر در جزیره نگین به کار خود ادامه داد و مدیرکل بنادر و دریانوردی اعلام کرد نیمه نخست سال 96 فاز نخست این طرح بهره برداری میشود.
در زمینه فعالیت گمرک و صادرات هم طبق آمارها، در 10 ماه سال 95، بیش از 12 میلیارد دلار کالای غیرنفتی از استان صادر شد که نشاندهنده افزایش 20 درصدی نسبت به سال 94 بود.
کاهش 20 درصدی واردات و افزایش 14 درصدی درآمد هم از دیگر مواردی است که در بخش گمرک میتوان به آن اشاره کرد.
تسهیلاتی برای رونق تولید
در ابتدای سال 95 دولت از اختصاص تسهیلاتی برای رونق تولید خبر داد تا واحدهای راکد و نیمه فعال بتوانند جان بگیرند.
بر اساس آمار سازمان صنعت، معدن و تجارت در 11 ماه امسال373 واحد تولیدی استان بوشهر برای دریافت تسهیلات رونق تولید در سامانه بهین یاب ثبت نام کردند که 112 واحد یعنی معادل یک سوم آنها توانستند تسهیلاتشان را بگیرند.
دفاع از آسمان ولایت
رزمایش مدافعان آسمان ولایت 7 ، ششم دی در بوشهر آغاز شد. رزمایشی با حضور نیروهای پدافند هوایی در گسترهای به وسعت 496 هزار کیلومترمربع در جنوب، جنوب غرب و جنوب شرق کشور با محوریت بوشهر.
این رزمایش با هدف ایجاد هماهنگی بین عناصر عملیاتی پدافند هوایی گسترش و جابهجایی سریع انواع سامانه ها و تجهیزات به مدت سه روز برگزار شد.
اقتدار در حفاظت از مرزهای آبی
بیست و سوم شهریور شناوری با هدف افزایش توان کشورمان در پاسداری از مرزهای آبی به آب انداخته شد.
شناور تندرو بُرد بلند بالگرد بر که در موسسه شهید محلاتی سپاه پاسداران در بوشهر ساخته شده بود و با حضور فرمانده نیروی دریایی سپاه به بهره برداری رسید. این شناور میتواند 10 هزار کیلومتر دریانوردی کند.
سیل بهمن
در روزهای آخر بهمن استان بوشهر که تا آن زمان نصیب چندانی از بارشهای پاییزی و زمستانی نبرده بود، یک هفته بارانی را پشت سر گذاشت. باران از 23 بهمن شروع شد و 29 بهمن سیل راه افتاد. این پدیده هشت شهرستان از 10 شهرستان استان را درگیر کرد. تعدادی از جادهها بسته و برخی در سیل گرفتار شدند.
جم با 446، دیر با 279 و خورموج با 231 میلیمتر بیشترین بارندگی را در آن روزها به نام خود ثبت کردند. سیل 457 میلیارد تومان به استان بوشهر خسارت زد.
پس از سیل وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات به نمایندگی از رئیس جمهور به بوشهر آمد و از مشکلات پیش آمده گزارشی برای ارائه به هیات دولت آماده کرد.
پدیده نادر بالاآمدن آب دریا
در حالی که ساعات آخر سال 95 را میگذراندیم و همه خود را برای ورود به سال جدید آماده میکردند، ناگهان خبری صبح یکشنبه 29 اسفند استان را به حالت آماده باش در آورد. آب دریا یکباره در دیر و عسلویه بالا آمد، پدیدهای که اقیانوس شناسان به آن سِیش میگویند. این پدیده نادر در دیر دو قربانی گرفت. خانهها، قایقها، لنجها، خودروها و تاسیسات شهری هم آسیب دیدند.
خسارتها 51 میلیارد تومان برآورد شد. شدت خسارت در دیر بیشتر از عسلویه بود.
یکشنبه شب نیز توفان با سرعت 112 کیلومتر در ساعت عسلویه را در نوردید و باعث آسیب به تاسیسات این شهر شد.
نواخته شدن زنگ انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا
سال 95 کبیسه بود و آخرین ماهش 30 روز داشت. سیام اسفند زنگ پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا با نامنویسی از داوطلبان به صدا در آمد. مهلت ثبت نام تا ششم فروردین است.
در این دوره 37 شهر و 400 روستا انتخابات شورای اسلامی را برگزار میکنند.
پنجمین دوره انتخابات شورای اسلامی شهر و روستا و دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری 29 اردیبهشت برگزار میشود.
آغاز ساخت اورژانس هستهای
وزیر بهداشت 29 آبان به بوشهر سفر کرد. قاضی زاده هاشمی پیشتر در صفحه شخصیاش در پاسخ به درخواست بوشهریها برای رسیدگی به وضعیت درمان استان قول داده بود بعد از ماه مبارک رمضان به بوشهر بیاید که این قول را در روزهای پایانی آبان عملی کرد و در سفر دو روزهاش به شهرستانهای مختلف سر زد.
شرکت در مراسم بهره برداری و آغاز چندین طرح بهداشتی و درمانی و بررسی وضعیت بهداشت و درمان استان برنامههای وزیر در این سفر بود. در روز نخست که صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هم حضور داشت ساخت بیمارستان 200 تختخوابی تخصصی و فوق تخصصی قلب و مرکز بیماریهای خاص و اورژانس عمومی وهستهای بیمارستان شهدای خلیج فارس بوشهر با 101 تخت، آغاز شد. طرحهایی که سازمان انرژی اتمی در اجرای آن مشارکت خواهد کرد و 18 ماهه قرار است ساخته شوند.
رفت و آمدهای مسوولان کشوری
در سالی که گذشت استان بوشهر بارها میزبان مسوولان کشوری بود که به برخی از آنها اشاره میشود.
در نخستین روزهای سال گذشته یعنی پنجم فروردین عسلویه پایتخت انرژی کشور میزبان رئیس فقید مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. آیت اله هاشمی رفسنجانی چند روزی پیش از رحلتش نیز به استان بوشهر سفر کرد و اول و دوم دی در خارگ و بوشهر حضور داشت.
وزیر نفت مهمان هفته دولت بوشهر بود و چهارم شهریور به این استان سفر و در بوشهر و عسلویه در جمع مسوولان از برنامههای وزارتخانهاش برای استانی گفت که سالها به خوبی از صنعت میزبانی کرده است.
نیمه دوم سال رفت و آمد وزرا و مسوولان کشوری بیشتر شد.
وزیر بهداشت و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران آخر آبان مهمان بوشهر بودند.
معصومه ابتکار معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور، شانزدهم آذر به بوشهر آمد و در جمع گروههای مختلف از جمله دانشجویان سخنرانی کرد.
محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات یک بار دوازدهم بهمن در نخستین روز از دهه فجر به بوشهر آمد و بار دوم نیز به نمایندگی از رئیس جمهور برای بررسی پیامدهای سیل بهمن به استان سفر کرد.
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی سی ام بهمن مهمان بوشهر بود و دانشکده هنر و معماری دانشگاه خلیج فارس را افتتاح کرد.
جانشین رییس ستاد کل نیروهای مسلح و فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بیست و پنجم بهمن مهمان بوشهر بودند و بیمارستان حضرت قائم(عج) را افتتاح کردند.
رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران کشور دوم اسفند برای افتتاح فاز نخست مجتمع فرهنگی، ورزشی و توانبخشی ایثار به بوشهر سفر کرد.
وزیر اطلاعات در سال 95 دو بار به بوشهر آمد یک بار شانزدهم شهریور به استان سفر کرد و در همایش روز ملی مبارزه با استعمار در دلوار به سخنرانی پرداخت. یک بار دیگر هم نهم اسفند مهمان بوشهر شد.
مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری هفدهم اسفند به عسلویه و بوشهر سفر کرد.
وزیر کشور هم یک روز پس از پورمحمدی یعنی هجدهم اسفند وارد خارگ شد تا مشکلات دیرینه مردم این جزیره مرجانی را بررسی کند.
عبدالرضا رحمانی فضلی نوزدهم اسفند هم در بوشهر در میان گروههای مختلف سخنرانی داشت.
از نخستین هفته قرآن و عترت تا پایتختی کتاب ایران
نخستین هفته قرآن و عترت استان با برنامههای مختلف از یازدهم تا شانزدهم اسفند برگزار شد.
در سومین سال اجرای طرح معرفی پایتخت کتاب ایران هم، بوشهر که در دورههای پیش از نامزدهای این طرح بود سرانجام توانست این لقب را بگیرد و دوم اسفند این شهر به عنوان پایتخت کتاب ایران معرفی شد.
روستای درازی از توابع شهرستان دشتی هم به عنوان یکی از 10 روستای برتر دوستدار کتاب در کشور شناخته شد.
میزبانی از جشنواره منطقهای سینمای جوان با حضور هنرمندان 11 استان از هشتم تا دهم اسفند، اجرای آثار جشنواره بین المللی تئاتر فجر از دوازدهم تا چهاردهم دی، برپایی نمایشگاه کتاب با 35 هزار عنوان از بیست و پنجم تا بیست ونهم آذر، برگزاری یازدهمین جشنواره ملی مشاعره رضوی در بیستم مرداد، کشف سفال هایی مربوط به دوره ساسانی در سواحل بوشهر، آغاز به کار رادیو نما در صداوسیمای مرکز بوشهر و صفحه استان بوشهر در خبرگزاری صداوسیما از دیگر رویدادهای فرهنگی و هنری سال 95 بود.
میزبانی همایشهای ملی و بین المللی
در سال 95، چندین همایش ملی و بین المللی در بوشهر برگزار شد که میتوان به کنگره آیت اله میرزا حسین معتقد اهرمی مبارز و کاتب قرآن رمزدار در پنجم خرداد، همایش روز ملی مبارزه با استعمار و سالروز شهادت رئیسعلی دلواری با حضور وزیر اطلاعات شانزدهم شهریور در دلوار و سومین کنگره بین المللی دو قرن مقاومت در برابر استعمار در بیستم اسفند اشاره کرد.
آمار بوشهریها
سرشماری سال 95 مهر و آبان اجرا شد و مرکز آمار ایران نتایج اولیه آن در روزهای آخر سال اعلام کرد. بر این اساس جمعیت استان بوشهر یک میلیون و 163 هزار و 400 نفر است و استان ما از لحاظ جمعیت استان بیست و سوم کشور است.
بر همین اساس، 1.46 درصد از جمعیت کشور در استان بوشهر سکونت دارند.
مرکز آمار ایران در اواخر سال جدول میزان بیکاری را هم منتشر کرد که بر اساس آن میزان بیکاری در استان بوشهر طی سال 95 ، 11.3 درصد بوده است.
نخستین بار در کشور؛ اهدای قلب در بوشهر، پیوند در تهران
هشتم مهر 95 قلب محمدجواد نظری نیا نوجوان مرگ مغزی شده خورموجی برای اهدا به پدری نیازمند پیوند، به تهران منتقل شد. با هماهنگی صورت گرفته قلب محمدجواد، 10 دقیقهای به تهران رسید تا بتواند به تپش خود ادامه دهد.
امسال اهدا عضو در استان بوشهر سه برابر شد و تا پایان سال 12 مورد اهدا عضو در استان به ثبت رسید که دو مورد در روزهای پایانی سال اتفاق افتاد.
ورزش در سال گذشته
ورزش استان هم در سال 95 هم روزهای خوب داشت و هم روزهای دشوار و ناخوشایند.
سجاد نیک پرست پرتابگر گناوهای در رقابتهای پارالمپیک ریو در رشته پرتاب نیزه نشان نقره به دست آورد. در این سال ورزش استان بوشهر میزبان دو رویداد بین المللی بود. نخستین رویداد، مسابقات چهارجانبه فوتبال ساحلی بود که برای نخستین بار در کشور صورت میگرفت. این رقابت با عنوان پرشین کاپ و با حضور تیمهای ایران، اوکراین، ایتالیا و لهستان از بیست و ششم تا بیست و هشتم بهمن در بوشهر برگزار شد وتیم کشورمان به قهرمانی رسید.
دومین رویداد هم مسابقات بین المللی قایقرانی بود که با حضور تیم ملی اسپانیا و 31 تیم از کشورمان پنجم اسفند در بوشهر برگزار شد.
حوادث 95
به غیر از حوادثی که ابعاد گستردهای داشتند، پارسال حوادث دیگری نیز در استان بوشهر رخ داد که به برخی از آنها اشاره خواهد شد.
13 فروردین و در آخرین روز تعطیلات نوروز سال 95 حادثه تلخی در برازجان رخ داد و مادر و پسری از چرخ فلک بوستان این شهر سقوط کردند که مادر به دیار باقی شتافت و پسر بچهاش راهی بیمارستان شد.
14 اردیبهشت هم بیمارستان 17 شهریور این شهر طعمه آتش شد و یکی از بیماران جان باخت. پس از این حادثه وزیر بهداشت با ساخت بیمارستانی 200 تختخوابی به جای بیمارستان قدیمی و پرخاطره 17 شهریور برازجان موافقت کرد.
صنایع نفت، گاز و پتروشیمی استان هم در سال 95 بارها با حوادثی روبه رو شدند که برخی از آنها قربانی هم داشتند.
23 اردیبهشت آتش سوزی در فاز یک پارس جنوبی رخ داد.
24 شهریور مجتمع پتروشیمی مبین در عسلویه که کارش تامین خدمات جانبی دیگر پتروشیمیها بود، دچار آتش سوزی شد. این حادثه چهار مجروح داشت و فعالیت دیگر پتروشیمیها را مختل کرد.
15 مرداد خط انتقال گاز شول گناوه آتش گرفت و یک کشته و دو مصدوم برجای گذاشت.
5 دی آتش سوزی در فازهای 20 و 21 پارس جنوبی اتفاق افتاد و هفت مصدوم به دنبال داشت.
29 دی نیز انتشار گاز در میدان نفتی نرگسی در وحدتیه باعث مرگ سه کارگر شد.
9 اسفند نیز حادثه آتش سوزی در مجتمع پتروشیمی مروارید عسلویه شش نفر را مصدوم کرد.
سال 95 با همه خاطرات خوشایند و ناخوشایند و با تمام دشواریها و راحتیهایش به پایان رسید.
سالی که برخی طرحها و برنامهها به ثمر نشستند و برخی هم به سرانجام نرسیدند. و حالا سال 96 پیش روی ماست برای برنامه ریزی به منظور تحقق برنامهها. سالی که باید اقتصاد مقاومتی نمودش را در افزایش اشتغال و تولید نشان دهد.