الکساندر لاورنتیف؛
ایران رسماً از کشورهای تضمین کننده آتش بس شده است
رئیس هئیت مذاکره کننده روسیه در مذاکرات صلح سوریه در آستانه گفت: ایران سندی را امضا کرد که این کشور را به عنوان یکی از کشورهای ضامن آتش بس در سوریه معرفی می کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری
صداوسیما ؛ الکساندر لاورنتیف رئیس هیئت مذاکره کننده روسیه در مذاکرات آستانه گفت : رئیس هئیت مذاکره کننده روسیه در مذاکرات صلح سوریه در آستانه روز چهارشنبه گفت ایران سندی را امضا کرد که این کشور را به عنوان یکی از کشورهای ضامن آتش بس در سوریه معرفی می کند. ایران رسماً از کشورهای تضمین کننده شده است.
وی گفت: روسیه، ترکیه و ایران تعدادی از اعضای هیئت های خود را در آستانه نگه می دارند تا با هیئت مخالفان مسلح سوری که صبح روز پنجشنبه وارد آستانه می شود، به مشورت بنشینند.
وی تاکید کرد گفتگوهای سازنده ای در آستانه درباره آتش بس و کمک های بشردوستانه انجام شد. درباره نشست آینده در روزهای سوم و چهارم ماه مه در آستانه توافق کردیم و پیش از آن نشست کارشناسان در تهران برگزار خواهد شد.
لاورنتیف در کنفرانس خبری در آستانه قزاقستان گفت: از اینکه گروه های مسلح در نشستهای آستانه -3 شرکت نکردند متأسفیم و معتقدیم حضور نداشتن آنان به نفعشان نیست. به رغم غیبت هیئت مخالفان مسلح سوری در مذاکرات آستانه، ما امیدواریم آنها موضع خود را تغییر دهند. بر اساس اطلاعاتی که ما دریافت کرده ایم، این هیئت قصد دارد صبح پنجشنبه وارد آستانه شود. امیدواریم اینگونه شود. در پرتو این تحول، ما بخشی از هیئت های روسیه، ترکیه و ایران را اینجا در آستانه نگه می داریم تا درباره مسائلی که مورد علاقه مخالفان مسلح سوری است، به طور مفصل با آنها به مشورت بنشینند.
وی افزود: ما معتقدیم مذاکرات میان کشورهای ضامن آتش بس (روسیه، ترکیه و ایران) باید ادامه یابد زیرا فقط با گفتگوهای دوجانبه می توان مشکلات موجود را حل و فصل کرد.
لاورنتیف خاطرنشان کرد: روسیه، ایران و ترکیه نقشه هایی را که برای جداسازی گروههای مخالف سوری از تروریست ها تهیه شده است با هم ترکیب می کنند. مسئله جداسازی اهمیت ویژه ای دارد. کار در این باره مدتهاست که ادامه دارد. ما اطلاعات مفصل و دقیقی از ترکیه و ایران دریافت کرده ایم و اکنون در حال ترکیب نقشه هایی هستیم که مناطق تحت کنترل داعش و جبهه النصره را (که هر دو در روسیه گروههای تروریستی محسوب می شوند) مشخص می کند.
رئیس هیئت روسیه در مذاکرات صلح سوریه در آستانه گفت درباره پیشنهاد مربوط به کمیسیون قانون اساسی سوریه بحث و گفتگو شده است.
وی گفت: کمیته کاری مشترکی درباره مسائل انسانی ، مسئله بازداشت شدگان ، ربودن شدگان و اسیران بررسی می کند.
در آستانه پیش نویس متن مین روبی در اماکن میراث جهانی سوریه بازبینی شد
رئیس هیئت مذاکره کننده روسیه در گفتگوهای صلح سوریه در آستانه گفت شرکت کنندگان در این مذاکرات به بازبینی پیش نویس متنی پرداختند که قرار است روسیه، ایران و ترکیه درباره مین روبی مکان های میراث بین المللی در سوریه به کشورهای عضو سازمان ملل ارائه کنند.
لاورنتیف گفت :«در این دور از مذاکرات پیش نویس متن مشترک جدید روسیه، ایران و ترکیه خطاب به کشورهای عضو سازمان ملل درباره مین روبی اماکن یونسکو در سوریه، از جمله تدمر، بازبینی شد.»
این دیپلمات روس افزود :«اگر جامعه بین المللی به این تلاش ها ملحق شود، به ما امکان خواهد داد شاهکارهای فرهنگ جهانی را برای نسل های آینده حفظ کنیم.»
لاورنتیف:ایران رسماً جزو کشورهای تضمین کننده برقراری آتش بس در سوریه شده است
رئیس هیئت مذاکره کننده روسیه در مذاکرات آستانه-3 با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران در کنار روسیه و ترکیه رسماً جزو کشورهای تضمین کننده برقراری آتش بس در سوریه شده است گفت: نیرویی وجود دارد که تلاش می کند مانع حل وفصل سیاسی شود بلکه برای راهکار نظامی تلاش می کند.
، الکساندر لاورنتیف گفت: روسیه از موضع سازمان ملل متحد در خصوص حفاظت از میراث انسانی و تمدن به خصوص در تدمر در استان حمص حمایت می کند. ما به حفظ میراث سوریه علاقه مند هستیم زیرا این میراث متعلق به سوریه و نسلهای آینده سوریه است. درباره آینده مذاکرات آستانه نیز توافق کردیم روزهای سوم و چهارم ماه مه آینده برگزار شود. تا این تاریخ یک مهلت کافی و مهمی برای طرفهای روسیه و ایران و ترکیه وجود دارد . پیش از نشست آستانه-4 نیز کارشناسان در تهران تشکیل جلسه خواهند داد که شاید هجدهم یا نوزدهم آوریل برگزار شود تا اسنادی که قبلا تهیه شده است تکمیل و درباره آنها به صورت نهایی گفتگو و در نشست آینده آستانه درباره آنها توافق شود. این اسناد و موضوعات ، مهم است به همین سبب نتایجی که امروز حاصل شد نیز نتایج مهمی است. ایران پس از امضای توافق ویژه کشورهای تضمین کننده در کنار روسیه و ترکیه رسماً جزو کشورهای تضمین کننده شده است. ایران بدین ترتیب رسماً از کشورهای تضمین کننده به شمار می آید و الان عرصه را برای سئوالات خبرنگاران باز می گذارم و از خبرنگاران قزاقستانی شروع می کنم.
یک خبرنگار قزاقستانی پرسید ما اطلاعات متناقضی داریم هر نیم ساعت اطلاعاتی درباره مخالفان سوری می رسد که امروز به مذاکرات ملحق می شوند یا نمی شوند چه زمانی می توان اطمینان یافت که مخالفان سوری عملا حضور پیدا می کنند یا خیر؟
لاورنتیف گفت این پرسش یک پرسش بسیار دشواری است معتقدم این پرسش را باید از مخالفان مسلح پرسید ما از اینکه مخالفان در این مذاکرات شرکت نکردند بسیار متأسف هستیم اگر حضور داشتند می توانستیم بسیاری از مسائل بلاتکیف را درباره مناطق تحت کنترل مخالفان مسلح حل کنیم به همین سبب همچنان امیدواریم هیئت مخالفان سوری مسلح به مذاکرات برسند و دیدگاه و موضع شان را تغییر دهند و عصر امروز یا فردا برسند تا مذاکرات ادامه یابد. بار دیگر تکرار می کنیم ما بخشی از هیئتهای سه کشور تضمین کننده آتش بس را در آستانه تا فردا حفظ خواهیم کرد تا به گفتگو با هیئت مخالفان درباره مسائل مختلف ادامه دهند. ما معتقدیم حضور نداشتن هیئت مخالفان در این رایزنی ها به نفع خود این مخالفان نیست.
خبرنگار راشا تو دی پرسید اگر اجازه بدهید درباره عملیات تفکیک و تفاوت قائل شدن بین مخالفان مسلح و گروههای تروریستی بیشتر دقت کنیم تا چه اندازه ای این تکفیک مثبت یا مؤثر خواهد بود و بر مبارزه با تروریسم در سوریه و غرب حلب و ادلب چه تأثیری خواهد داشت؟
لاورنتیف گفت این موضوع یک موضوع مهمی است و مباحثات ویژه در این خصوص از مدت زمان طولانی و در طول یکسال و نیم گذشته ادامه دارد و تلاشهای زیادی همچنین به همراه شرکای آمریکایی به عمل آوردیم تا بین مخالفان میانه رو و مخالفان مسلح به ویژه جبهه النصره و داعش تفکیک کنیم . توافقی که بیستم دسامبر گذشته حاصل شد عملا به ما اجازه داد تا در سطوح و چشم اندازهای بزرگی در دستیابی به حل و فصل و رسیدن به نتیجه ای در این خصوص حرکت کنیم. ما به اطلاعاتی از طرف ترکیه و ایران درباره این گروهها دست پیدا میکنیم در نتیجه نقشه دیگری طراحی می شود تا مکانها و مناطق تحت کنترل داعش و جبهه النصره مشخص شود. ما مایلیم تأکید کنیم اردن از موضع ما در این خصوص حمایت کرد و ما با نماینده هیئت اردنی به صورتی سازنده و مهم گفتگو کردیم و او از موضع ما در این خصوص حمایت کرد و ما الان درباره این نقشه ها یعنی نقشه های جداسازی گروههای مختلف مسلح کار می کنیم. این جداسازی به ما این امکان را می دهد امنیت را در مناطق تحت کنترل مخالفان میانه رو برقرار کنیم. این را نیز بیافزایم که ما منتظر فرصت هستیم و تلاش می کنیم مخالفان سوری میانه را متقاعد کنیم تا از ما حمایت کنند و به ما درباره استقرار گروه جبهه النصره و گروههای وابسته به آن اطلاعات بدهند.
خبرنگار تلویزیونی سوریه پرسید هیئت مخالفان در مذاکرات آستانه شرکت نکردند و تأکید کردند در آن شرکت نکردیم آیا این به معنای چشم پوشی از آتش بس است ؟
لاورنتیف گفت همچنانکه می دانید هیئت مخالفان سوری در آستانه1و2 دو شرکت کرد و در آن زمان گفت مشارکتش را در مذاکرات آستانه سوم به بهانه نقض آتش بس و کاهش نیافتن سطح خشونت به حال تعلیق در خواهد آورد. امکان ندارد با این اظهارات و بهانه موافقت کنیم زیرا چنین اظهاراتی نادرست است و بسیاری از کشورها و طرفها تأیید کردهاند سطح خشونت به میزان زیادی آن هم به صورت واقعی کاهش در بسیاری از مناطق یافته است. بله موارد نقضی رخ می دهد و ما در این خصوص به شدت تلاش می کنیم تا سازوکار پیگیری این موارد نقض را به روز کنیم و ارتقا دهیم.
بله این موضوع بسیار مهم در عین حال ساده ای است و باید این را مد نظر قرار دهیم که نیرویی وجود دارد که نه تنها می خواهد عملیات مذاکرات را در آستانه نقض کند بلکه می خواهد فرآیند ژنو را نیز نقض کند و هرگونه تلاشی را برای حل وفصل سیاسی بحران سوریه از بین ببرد. نیرویی وجود دارد که با حل وفصل سیاسی مخالف است و بر عکس در جهت راهکار نظامی تلاش می کند و ما باید با این نیرو با تمام قدرت مقابله کنیم.