فرهنگ ملل
نوروز در هندوستان
هندوستان یکی از قدیمی ترین کشورهای جهان است که با مردم ایران از نظر فرهنگی شباهت هایی دارد.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما؛ گفته می شود مسلمانانی که در گذشته به هند سفر کرده بودند، آیین نوروز را نیز به عنوان سوغات به این سرزمین منتقل کردند و هنوز نوروز به عنوان سنتی پسندیده و دوست داشتنی در میان هندی ها رواج دارد. از زمان گورکانیان مراسم نوروز در دربار هندوستان برگزار می شده است، بر سقف تالار آشوکای کاخ راشتراپاتی ریاست جمهوری هند (بزرگترین مجموعه کاخ های جهان ساخته دوره استعمار) دو شعر در مورد نوروز نقاشی شده که با جملات زیر شروع می شود. صحرا رخ خود ز ابر نوروز بشست
این دهر شکسته دل به نو گشت درست.
همیشه تا که ز تأثیر ابر نوروزی
چمن شود ز ریاحین چو جنّت المأوی
نقل می شود که نهرو رهبر جنبش استقلال هند،اعتقاد داشته «ایران و هند مانند دو برادری هستند که در کوچکی از هم جدا افتاده و سال ها از یکدیگر دور بوده اند، اما وقتی بزرگتر شدند یکدیگر را پیدا کرده اند». نوروز در منطقه کشمیر هر سال گرامی داشته می شود . در شهر لکنو نوروز جشن مهمی برای شیعیان است زیرا معتقدند امام علی علیه السلام در نوروز به امامت رسیده است. البته نوروز در نقاط بسیاری از هند گرامی داشته می شود.
خانه تکانی، رنگ آمیزی و آذین بندی خانه ها ،پوشیدن لباس نو ، جشن چهارشنبه پایان سال، خرید شب عید، خرید شیرینی و تنقلات، بازدید از اقوام و آشنایان، چیدن سفره هفت سین، خواندن قرآن مجید و دعا هنگام تحویل سال از جمله مراسمی است که به مناسبت نوروز در بسیاری از خانواده های هندی برگزار می شود. آنان با پاشیدن عطر گل به طرف مهمانان از آنان استقبال می کنند . از نمایشهای حیوانات تا بازیهای سنتی و کشوری و بین المللی مانند کـشتی، دوومـیدانی ، هـاکی، فوتبال، تنیس وهمچنین اسبسواری و اسبدوانی و نیزهبازی و کبدی، تئاتربازی، آکـروباتبازی در جشنی که در فصل بهار گرفته می شود ، می توان نام برد . سـرودهای مخصوصی هم در فصل بهار خوانده میشود و گردنبندی هایی از گلهای زرد بر گردن می آویزند .
در برخی از نقاط هندوستان پرچمهای بلند رنگارنگ به دست گرفته،در یـک مـیدان وسیع گرد هم میآیند و به پایکوبی میپردازند و در یک میدان وسیع که مـعمولا فـضای سـبز یا چمن است، تمام روز را تا عصر به همین صورت میگذرانند و به یـکدیگر تـبریک میگویند و نزدیک غروب به خانههایشان برمیگردند.شب را نیز به دیدار با خانوادهها مـیپردازند و مـهمانیها مـیدهند. همزمان با نوروز در سراسر هند یک جشن ملی برگزار می شود که به آن هولی می گویند، فلسفه این جشن ، تازه شدن فصل است و زمان آن اولین کامل شدن قرص ماه در پایان فصل سرما است. در جشن هولی یا جشن رنگ ها مردم هند در خیابان ها به شادی می پردازند و به نشانه آغاز فصل بهار و شگفتن گل های رنگارنگ به یکدیگر رنگ می پاشند.