گشت و گذار سایبری؛ فرهنگ ملل
نوروز در پاکستان
هر ساله، با رسیدن بهار، در پاکستان، مراسمی با عنوان «روز بَسَنت» برگزار و مردم تا صبح در پشت بامها به پایکوبی می پردازند.
به گزارش سرویس فضای مجازی خبرگزاری صدا و سیما؛ هر ساله، با نزدیک شدن فصل بهار، در پاکستان، مراسمی با عنوان «روز بَسَنت» برگزار میشود. مردم شب تا صبح در پشت بامها رفته تدارک انواع غذاها را دیده و به پایکوبی می پردازند. موسیقی گوش می کنند و بادبادک هوا میکنند. مرکز اصلی برگزاری جشن های «بَسَنت» در پاکستان، لاهور پایتخت فرهنگی این کشور است. در پاکستان نوروز را «عالم افروز» به معنای روز تازه رسیده هم می گویند که با ورودش جهان را روشن و درخشان می کند. مردم در نوروز برای یکدیگر کارت تبریک طلایی و الوان مزین به گل و بلبل ، میفرستند. سالنمای نوروز، برایشان اهمیت خاصی دارد. گروه ها و دسته های مختلف دینی و اجتماعی در صفحات اول تقویم ، به توصیف نوروز میپردازند و آن تقویم را «جنتری» مینامند. در این ایام مردم پاکستان از گفتار نامناسب پرهیز می کنند و با محبت و احترام یکدیگر را نام می برند. سرودن اشعار نوروزی در قالب قصیده و غزل به زبان های اردو، دری و عربی در این عید مرسوم است. نمایش حیوانات ، بازیهای سنتی و جهانی مانند کشتی، دو و میدانی، هاکی، فوتبال، تنیس ، اسب سواری و اسب دوانی ، نیزه بازی و کبدی در این کشور اجرا می شود .
خانهتکانی، لباس نو، دید و بازدید، سفره رنگین نوروزی، پخت انواع شیرینی مثل «لدو»، «گلاب حامن»، «رس ملائی»، «کیک برفی»، «شکرپاره»، «کریم رول»، «سوهان حلوا» از سنتهای نوروزی در پاکستان است.سفرۀ امیرالمومنین که شامل هفت نوع میوه خشک و سبزیجات و یکنوع بیسگویت به نام «کلوچه نوروزی» و پلو با گوشت مرغ سفید که نشانه خوش یمنی است و تخم مرغهای رنگی ، در نوروز رواج دارد. گشت و گذار با پای برهنه روی چمن یکی دیگر از آدابی است که به آن «سبزه لگد کردن» می گویند.
در نواحی گلگیت و بلتستان در شمال پاکستان برگزاری جشن نوروز همراه با اجرای برنامه های آتش بازی و تیراندازی و چوگان و هدیه دادن تخم مرغ رنگی به یکدیگر است. در ناحیه پاراچنار (پاکستان غربی)، زنان با تفنگ از خانه بیرون میروند و در مرغزارها و لب رودخانهها به شکار می بردازند و مردها نیز درجاهای وسیع مبادرت به نمایش بازیهای مختلفی میورزند. جشن نوروز در لاهور که شباهت به جشنهای ایران دارد و مخصوص شیعیان است، جشنی است که آنرا منتسب به مولای متقیان امام علی(ع) می دانند که در حقیقت همان جشن غدیر خم است و معمولاً آنرا در ٢١ مارس برگزار میکنند.