در ادامه سفر دوره ای به منطقه بالکان؛
بروجردی: تمایل ایران و بوسنی وهرزگوین برای مقابله با تهدیدها
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران و هیئت همراه در ادامه دیدارهای خود با مقامات بوسنی و هرزگوین با معاون وزیر امنیت این کشور دیدار و گفتگو کردند.
به گزارش خبرنگار سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما از سارایوو؛ علاءالدین بروجردی و هیئت پارلمانی همراه، عصر روز جمعه در ادامه دیدارهای خود با مقامات بوسنیایی، با "میرکو شاروویچ" وزیر تجارت خارجی و روابط اقتصادی بوسنی و هرزگوین دیدار و گفتگو کرد.
شاروویچ در این دیدار ضمن خوشامدگویی به رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس کشورمان، روند رو به رشد مناسبات میان دو کشور خصوصا در زمینه های تجاری و اقتصادی را رضایتمند توصیف کرد. بروجردی نیز در این دیدار بر عزم راسخ جمهوری اسلامی ایران در جهت گسترش همکاری ها در زمینه های مختلف با کشور دوست بوسنی و هرزگوین تاکید کرد.
شاروویچ پس از پایان جلسه، در نشست خبری مشترک با بروجردی، به بیان دستاوردها و نتایج دیدار امروز پرداخت. شاروویچ گفت: در خصوص موضوعات مختلف و به ویژه موضوعاتی که به مذاکرات انجام شده در سفر اخیر من به تهران مربوط می شد، بحث و تبادل نظر کردیم. در مورد تقویت قرارداد انجام معاملات تجاری میان دو کشور صحبت هایی انجام شد. البته این قرارداد چند سال پیش به امضا رسیده است، اما در جهت رونق بخشیدن بیشتر به اقتصاد دو کشور طرفین به این نتیجه رسیدند که قرارداد ذکر شده، نیاز به بازبینی و انجام اصلاحاتی دارد. شاروویچ سپس به صادرات و واردات میان دو کشور اشاره کرد و گفت: با مذاکرات انجام شده، در تلاش هستیم تا گمرک کالاهای صادراتی دو کشور را کاهش دهیم. مسائل بانکی از موضوعات دیگری بود که در خصوص آن صحبت هایی انجام گرفت که البته با توجه به مشکلات و موانع بین المللی هنوز به نتیجه و راه حلی نرسیده ایم. متاسفانه این امر بر مناسبات تجاری و اقتصادی میان دو کشور تاثیر منفی گذاشته است. مطلع هستیم که بسیاری از کشورها پس از لغو تحریمها علیه جمهوری اسلامی ایران، مشکلات بانکی را از طریق راه های مختلف حل کردند.
شاروویچ در بخش پایانی سخنان خود به موضوع لغو روادید میان جمهوری اسلامی ایران و بوسنی و هرزگوین اشاره کرد و گفت: امیدوار هستیم با تمهیدات در نظر گرفته شده برای لغو روادید، مناسبات تجاری-اقتصادی و همکاری های گردشگری میان دو کشور بیش از پیش افزایش پیدا کند. جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را در این خصوص انجام داده است اما متاسفانه اقدام خاصی از سوی بوسنی و هرزگوین صورت نگرفته است.
در این دیدار، سه نکته مطرح و مورد بررسی قرار گرفت. اول، ایجاد خط هوایی مستقیم میان تهران و سارایوو بود که به عنوان یک پیشنهاد مطرح شد. دوم، برقراری یک نمایشگاه از آثار صنایع دستی و فرآورده های ساخت جمهوری اسلامی ایران و سوم، همکاری در عرصه های مختلف شامل داروسازی، صنعت توریسم و گردشگری.
شاروویچ در این نشست خبری گفت: در خصوص موضوعات مختلف و به ویژه موضوعاتی که به مذاکرات انجام شده در سفر اخیر من به تهران مربوط می شد، بحث و تبادل نظر کردیم. در مورد تقویت قرارداد انجام معاملات تجاری میان دو کشور صحبت هایی انجام شد. البته این قرارداد چند سال پیش به امضا رسیده است، اما در جهت رونق بخشیدن بیشتر به اقتصاد دو کشور طرفین به این نتیجه رسیدند که قرارداد ذکر شده، نیاز به بازبینی و انجام اصلاحاتی دارد.
وی افزود: در خصوص صادرات و واردات هم با مذاکرات انجام شده، در تلاش هستیم تا گمرک کالاهای صادراتی دو کشور را کاهش دهیم. مسائل بانکی از موضوعات دیگری بود که در خصوص آن صحبت هایی انجام گرفت که البته با توجه به مشکلات و موانع بین المللی هنوز به نتیجه و راه حلی نرسیده ایم. متاسفانه این امر بر مناسبات تجاری و اقتصادی میان دو کشور تاثیر منفی گذاشته است. مطلع هستیم که بسیاری از کشورها پس از لغو تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران، مشکلات بانکی را از طریق راه های مختلف حل کردند و با توجه به روابط میان جمهوری اسلامی ایران و بوسنی و هرزگوین امیدوار هستیم با تمهیدات در نظر گرفته شده برای لغو روادید، مناسبات تجاری-اقتصادی و همکاری های گردشگری میان دو کشور بیش از پیش افزایش پیدا کند. جمهوری اسلامی ایران اقدامات لازم را در این خصوص انجام داده است اما متاسفانه اقدام خاصی از سوی بوسنی و هرزگوین صورت نگرفته است.
اظهارات دکتر بروجردی در این کنفرانس خبری
دیدار بروجردی با معاون وزیر امنیت بوسنی و هرزگوین
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران و هیئت همراه همچنین با «میو کرشیچ» معاون وزیر امنیت بوسنی و هرزگوین دیدار و گفتگو کردند.
«کرشیچ» در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما گفت: در نشست امروز، تهدیدات بین المللی و خطر تروریسم را به دقت مورد بررسی قرار دادیم. در خصوص تهدیدهایی که نه تنها دو کشور بوسنی و هرزگوین و جمهوری اسلامی ایران، بلکه جامعه ی جهانی را با بحران مواجه کرده است تبادل نظر کردیم.
وی در ادامه به نقطه مشترک میان بوسنی و ایران که زمینه همکاری های فراوان دارد اشاره کرد و گفت: دو کشور تمایل و آمادگی جدی دارند تا با همکاری های سازنده و نزدیک به مقابله با این تهدیدها بپردازند. امیدوار هستیم تا در زمینه امنیتی همکاری های دو کشور بیش از پیش شود.
علاءالدین بروجردی نیز در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما گفت: در خصوص مسائل امنیتی رایزنی های خوبی انجام گرفت. همچنین بر ضرورت انتقال تجربیات در جهت مقابله و مبارزه با پدیده شوم تروریسم تاکید شد.
وی تصریح کرد: در خصوص مسائل منطقه اعم از بحران های تحمیلی به کشورهای عراق و سوریه، مسئله ی یمن، و نقشی که جمهوری اسلامی ایران در بعد مستشاری به دعوت روسای جمهور عراق و سوریه ایفا کرده است، گفتگوهایی صورت گرفت.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در ادامه به توافق امنیتی امضا شده میان جمهوری اسلامی ایران و بوسنی و هرزگوین در سال 2005 اشاره کرد و گفت: با توجه اتفاقات اخیری که در منطقه و جهان پیش آمده است و نیاز تلاش همگان برای مبارزه با پدیده شوم تروریسم، تصمیم گرفته شد تا در این توافقنامه، بازنگری شود که قرار شد طرفین در این خصوص رایزنی های لازم را انجام داده و نتیجه را به مقامات امنیتی اطلاع دهند.
میو کرشیچ، معاون وزیر امنیت بوسنی و هرزگوین در پی دیدار با رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به به توافق امنیتی امضاء شده میان جمهوری اسلامی ایران و بوسنی و هرزگوین در سال 2005 و اتفاقات اخیری که در منطقه و جهان پیش آمده است و نیاز تلاش همگان برای مبارزه با پدیده شوم تروریسم، تصمیم گرفته شد تا در این توافقنامه، بازنگری شود که قرار شد طرفین در این خصوص رایزنی های لازم را انجام داده و نتیجه را به مقامات امنیتی اطلاع دهند.
بروجردی و روسای مجلس اقوام و مجلس نمایندگان بوسنی و هرزگوین دیدار کردند
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی ایران و رؤسای مجلس اقوام و مجلس نمایندگان بوسنی و هرزگوین دیدار و گفتگو کردند.
«علاءالدین بروجردی» و هیئت همراه، امروز در نشست با «سافت سافتیچ» و «شفیق جعفروویچ» رؤسای مجلس اقوام و مجلس نمایندگان بوسنی و هرزگوین به سابقه ی بسیار خوب رابطه میان دو کشور اشاره و بر ضرورت تقویت آن تاکید کرد.
بروجردی در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما گفت: روابط جمهوری اسلامی ایران با کشورهای حوزه ی بالکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در جلسه ی امروز با رئیس مجلس بوسنی و هرزگوین، مروری داشتیم بر مجموعه همکاری های دو کشور چه در بعد پارلمانی و چه در بعد کمیسیون های تخصصی و راهکارهای افزایش این همکاری ها را بررسی کردیم.
بروجردی در ادامه به ضرورت ارتقاء مناسبات تجاری و اقتصادی میان دو کشور اشاره کرد و افزود: با توجه به برداشته شدن تحریم های ناعادلانه علیه جمهوری اسلامی ایران، اکنون فضای مناسبی برای افزایش همکاری ها میان دو کشور به وجود آمده است. متاسفانه در زمان تحریم همکاری های دو کشور در زمینه های اقتصادی و تجاری به شدت تنزل پیدا کرد. تلاش هایی برای احیای مجدد این همکاری ها توسط دو کشور صورت گرفته است که خوشبختانه سیر صعودی خود را نیز آغاز کرده است.
وی تصریح کرد: برقراری پرواز مستقیم میان تهران و سارایوو، ایجاد تسهیلات برای همکاری های تجار و بازرگانان و همچنین بخش های خصوصی دو کشور از موضوعات دیگری بود که در جلسه ی امروز مورد بررسی قرار گرفت.
شفیق جعفروویچ نیز در مصاحبه با خبرگزاری صدا و سیما با ابراز خرسندی از نتایج دیدار امروز گفت: جلسه بسیار خوبی با هیئت پارلمانی ایران داشتیم. در جلسه امروز راه های افزایش همکاری های تجاری و اقتصادی را با دوستان خوب ایرانی مان بررسی کردیم و امیدوار هستیم با استفاده از ظرفیت ها و امکانات طرفین، شاهد ارتقاء مناسبات در تمام زمینه ها خصوصا بخش تجاری و اقتصادی باشیم.
ورود هیئت پارلمانی ایران به پایتخت بوسنی و هرزگوین و استقبال رسمی همتای بوسنیایی
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی در ادامه سفر دوره ای خود به منطقه بالکان وارد پایتخت بوسنی و هرزه گوین شد و مورد استقبال رسمی همتای بوسنیایی خود و سفیر جمهوری اسلامی ایران در بوسنی و هرزگوین قرار گرفت.
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس کشورمان در جلسه مشترک با "سیفِت پوجیچ" رئیس کمیسیون مشترک دفاع و امنیت ملی پارلمان بوسنی و هرزگوین بر ضرورت تقویت روابط پارلمانی میان جمهوری اسلامی ایران و بوسنی و هرزگوین تاکید کرد.
در این دیدار که اعضای کمیسیون مشترک دفاع و امنیت ملی پارلمان بوسنی و هرزگوین نیز حضور داشتند، طرفین در خصوص نحوه عملکرد کمیسیون ها و برخورد با مسائل دفاعی و امنیتی تبادل نظر کردند.
پوجیچ با تائید این موضوع که میان دو کشور دوست و برادر، بوسنی و هرزگوین و ایران همواره روابط صمیمانه و خوبی وجود داشته است، بر لزوم همکاری های بیشتر در زمینه های مختلف و خصوصا همکاری های پارلمانی تاکید کرد.
وی در ادامه از تصمیم آژانس بین المللی انرژی اتمی و همچنین شورای امنیت سازمان ملل برای لغو تحریم ها علیه جمهوری اسلامی ایران استقبال کرد و آن را زمینه ساز ایجاد ثبات و ارتقاء مناسبات میان جمهوری اسلامی ایران و کشورهای دیگر دانست.
"باریشا چولاک" رئیس سابق مجلس اقوام بوسنی و عضو فعلی کمیسیون مشترک دفاع و امنیت ملی پارلمان بوسنی و هرزگوین نیز در این دیدار با تشکر و قدردانی از سفر هیئت ویژه ی پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به سارایوو، آن را زمینه ساز تقویت همکاری های میان دو کشور به ویژه در زمینه های اقتصادی و امنیتی دانست. علاءالدین بروجردی نیز در این دیدار، ضمن ابراز خرسندی از حضور در بوسنی و هرزگوین و ملاقات با مقامات این کشور، به سابقه ی مناسبات دوجانبه ی میان دو کشور اشاره کرد. وی تاکید کرد که امروز بیش از 25 سال از همکاری های سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و تجاری میان دو کشور می گذرد و علیرغم فراز و نشیب ها، روابط میان دو کشور همواره دوستانه بوده است. بروجردی در ادامه افزود: "جمهوری اسلامی ایران در سخت ترین زمان ها و در طی جنگ سالهای 1995-1992،همواره در کنار مردم و دولت بوسنی و هرزگوین بوده است و از هیچ کمکی دریغ نکرده است. حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی بوسنی و هرزگوین همواره در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار داشته و دارد."
در این جلسه طرفین همچنین اقدامات تروریستی را در سراسر جهان به خصوص منطقه خاورمیانه و کشورهای عراق و سوریه محکوم کردند و تلاش های جهانی برای مقابله با این گروه های تروریستی و اقدامات آنها را خواستار شدند.
«علاءالدین بروجردی» که روز پنج شنبه در صدر هیات پارلمانی به دعوت همتای بوسنیایی خود ، وارد سارایوو شده، قرار است در مدت اقامت خود ، با رئیس مجلس و برخی دیگر از مسئولان پارلمانی و سیاسی بوسنی و هرزگوین دیدار و گفتگو کنند.
تقویت روابط پارلمانی میان ایران و بوسنی و هرزه گوین و گسترش تعاملات سیاسی و اقتصادی محور اصلی این دیدارها و گفتگوهاست.
هیات ویژه پارلمانی جمهوری اسلامی ایران به ریاست «علاءالدین بروجردی» سفر دوره ای خود به منطقه بالکان را از روز سه شنبه با ورود به بلگراد آغاز کرده است. دیدار با رئیس مجلس، رئیس کمیسیون امور خارجی مجلس صربستان، رئیس گروه دوستی ایران و صربستان در مجلس این کشور و همچنین اسقف اعظم کلیسای ارتدوکس صربستان از برنامه های سفر هیات پارلمانی ایران به بلگراد بود.