به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حمید چیت چیان در اولین کنفرانس بین المللی تغییر اقلیم گفت : این بدان معنای آن نیست که هیچ سدی ساخته نشود که من با این ایده مخالف هستم همانطور که با ساختن در هر جا و بدون در نظر گرفتن شرایط مخالف هستم.
وی یکی از راه های مقابله با تغییر اقلیم را آب قابل برنامه ریزی برشمرد و گفت: در 609 دشت کشور میزان برداشت آب برای مصارف محیط زیست ، کشاورزی مشخص شده است.
چیت چیان گفت: برای خارج کردن دشت های کشور از بیلان منفی قرار است در برنامه ششم توسعه سالانه 11هزار متر مکعب برداشت آب از دشت های کشور کاهش یابد .
چیت چیان افزود: همچنین برای حیات رودخانه ها و تالاب ها 10 میلیارد و 770 میلیون متر مکعب آب جاری می شود.
وی به مدیریت سیلاب ها اشاره کرد و گفت: در سالهای اخیر 1 میلیارد و 800 میلیون متر مکعب آب در اثر سیلاب جاری شد که یک میلیارد و 400 میلیون متر مکعب آن پشت سدها ذخیره شده است.
وزیر نیرو در ادامه به اهمیت سد ها اشاره کرد و گفت: اگر سدهایی مثل سلمان فارسی در استان فارس وجود نداشت الان باید بقایای بعضی شهر ها در خلیج فارس جستجو می کردیم ، در بوشهر ، فارس و هرمزگان مهار سیلاب بخوبی انجام شده است .
وی همچنین به اهمیت انرژی های تجدید پذیر و اقدامات صورت گرفته در این زمینه براساس برنامه ششم توسعه اشاره کرد و گفت: ظرفیت نصب شده نیروگاهی کشور هم اکنون حدود 76 هزار مگاوات است که 16 درصد آن به نیروگاه های آبی و تجدیدپذیر تعلق دارد .
سالانه 25 میلیارد متر مکعب آب تبخیر و از دسترس خارج می شود
وزیر نیرو: در سال های اخیر دمای هوای کشور یک و نیم درصد افزایش یافته است که موجب تبخیر 25 میلیارد متر مکعب آب می شود.
حمید چیت چیان در نخستین کنفرانس تغییر اقلیم با اشاره به تأثیرات تغییر اقلیم در بخش آب کشورمان افزود: در مقایسه با دو دهه قبل بارش ها 10 درصد کاهش یافته و این رقم در سال های بسیار خشک شدیدتر بوده است.
وی گفت: 20 درصد از روان آب ها و آب های جاری کشور نیز در سال های اخیر در اثر تغییر اقلیم کمتر شده که به دنبال آن میزان تغذیه آب های زیرزمینی کاهش یافته، بارش برف کم شده، خط تراز برف 200 متر افزایش یافته و زمان ذوب برف نیز یک ماه زودتر اتفاق می افتد.
چیت چیان با اشاره به اینکه تعداد دفعات باران غیر موثر افزایش یافته است ، گفت : اینگونه باران ها کمتر از 5 میلی متر است که تبخیر در این بارش ها بسیار بالاست و آبی روانه مخازن زیرزمینی نمی شود.
وی افزود: بیشترین کاهش بارش در حوضه آبریز خلیج فارس و دریای عمان در سال های اخیر ثبت شده و در حوضه های آبریز بندرعباس، کارون و کرخه این موضوع بسیار چشمگیر است.
وزیر نیرو گفت: در اغلب شهرهای بزرگ کشور در سال های اخیر به دلیل تغییر اقلیم با مشکلات تأمین آب شرب مواجه هستیم و حتی در برخی شهرهای کوچک و کم جمعیت نیز مانند بانه این مشکل مشهود است که ناشی از کاهش منابع آب و افزایش جمعیت است.
وی افزود: زیان های کاهش بارش موجب شده است زندگی مردم در استان های خوزستان، فارس و هرمزگان تحت تأثیر قرار گیرد و تمام تالاب های کشور از این موضوع نیز متأثر شدند.
چیت چیان گفت: بروز و شدت یافتن پدیده دیگری به نام گرد و غبار نیز از دیگر مسائل تغییر اقلیم است که در استان های جنوبی و شرقی شرایط بسیار سختی بوجود آورده در غرب کشور این مشکل کمتر است اما دامنه آن به استان های مرکزی مثل تهران و قم نیز رسیده است.
وی افزود: اگر تغییر اقلیم و افزایش جمعیت را به مصرف بالای آب اضافه کنیم تأثیرات آن را بر سلامت مردم مشاهده خواهیم کرد.
وزیر نیرو به تأثیر تغییر اقلیم بر اقتصاد مردم مانند کشاورزی اشاره کرد و گفت: زمانی در استان فارس با 20 تا 30 متر حفر چاه آب کشاورزی تأمین می شد الان عمق چاهها در برخی نقاط به بیش از 500 متر در این استان ها رسیده است وبا کاهش منابع آب نیز در استان مواجه هستیم.
وی به تأثیرات تغییر اقلیم در بخش کشاورزی استان کرمان اشاره کرد و افزود: بسیاری از باغ های پسته در کرمان خشک شده است و امکان برداشت این محصول پر ارزش و صادراتی از آن وجود ندارد و امکان حیات باغ های پسته سلب شده است.
چیت چیان به بخش دیگری از فعالیت های اقتصادی مردم که از تغییر اقلیم نشأت می گیرد اشاره کرد و گفت: در برخی از نقاط کشور خشکسالی موجب شد خیلی از روستاها تخلیه شدند چون آبی برای کشاورزی و حتی شرب وجود ندارد که این پدیده موجب مهاجرت و حاشیه نشینی ساکنان روستاها شده و تبعات اجتماعی دارد.
وی افزود: کم آبی موجب اختلاف بین استان ها بر سر منابع آب شده است و حتی این اختلاف در برخی شهرستان های یک استان و حتی مصارف گوناگون در یک شهر درگیری هایی را ایجاد کرده که گاهی حتی منجر به تلفات جانی شده است.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه تغییر اقلیم مسائل جدی را ایجاد کرده که مجبوریم در مسائل اجتماعی و حتی امنیتی تجدید نظر کنیم ، گفت: این موضوع فقط شامل کشور ما نمی شود و مشکل جهانی است که ناچاریم از همه تجربیات دنیا استفاده کنیم.
وی ادامه داد: دانشمندان و محققان کشورمان نیز باید این پدیده را بررسی و در زمینه آن مطالعاتی انجام دهند و مدیران کشور نیز براساس نتایج آن و شرایط جدید بوجود آمده برنامه ریزی های گذشته را اصلاح کنند ، چاه ای جز این نداریم.
چیت چیان گفت: نتایج مطالعات و تحقیقات دانشمندان و محققان و حتی نتایج کنفرانس امروز نیز باید در اختیار مدیران، برنامه ریزان و حتی هیئت دولت قرار بگیرد تا براساس آن تصمیمات جدی گرفته شود.
وی با اشاره به اینکه براساس پدیده تغییر اقلیم رویکردهایی در نظر گرفته شده است، افزود: سازگاری با این پدیده یکی از راه حل ها است چون نمی توانیم با آن بجنگیم بلکه باید شیوه زندگی، اقتصاد و فناوری خود را با آن تطبیق دهیم.
وزیر نیرو با تاکید بر اینکه باید گازهای گلخانه ای را کاهش دهیم، گفت: توسعه فناوری متناسب با تغییر اقلیم یکی دیگر از راهکارهایی است که در دانشکده های مهندسی این شرایط باید تحلیل شود تا شرایطی برای زیست مهیا کنیم تا فعالیت های اقتصادی و اجتماعی کمترین تأثیر را از تغییر اقلیم بگیرند.
وی مدیریت مخاطرات ناشی از سوانح را یکی دیگر از راهکارها برشمرد که در این زمینه پیوستن ایران به معاهده پاریس قابل ذکر است ، افزود: که براساس آن توسعه کاربرد انرژی تجدیدپذیر به میزان 7 هزار مگاوات تا سال 2030 یکی از آنهاست گرچه این موضوع راضی کننده نیست اما رشد آن مطلوب است.
چیت چیان در این زمینه به افتتاح نیروگاه یک مگاواتی انرژی های تجدیدپذیر در اراک، نیروگاه 2 مگاواتی در همدان و 10 مگاواتی در اصفهان نیز اشاره کرد و گفت: برای ساخت نیروگاه 250 مگاواتی تجدیدپذیر نیز اعلام مناقصه شد و همچنین نیروگاه 50 مگاواتی دیگری امسال در قزوین به بهره برداری خواهد رسید.
وی افزود : تغییر اقلیم به معنای بلندمدت در شرایط آب و هوایی ابعاد مختلف زندگی انسان را تحت تأثیر قرار می دهد و همه مسائل اقتصادی و اجتماعی از آن تأثیر می گیرند و تهدیدی برای نسل حاضر و نسل آینده به شمار می آید.
چیت چیان افزایش راندمان نیروگاه ها را یکی دیگر از راه های مقابله با تغییر اقلیم برشمرد و گفت: کاهش مصرف سوخت در نیروگاه ها با افزایش راندمان همراه است.
وی افزود: راندمان نیروگاه های گازی کشور هم اکنون 37 درصد است که با انتقال فناوری توربین ها از کلاس E به F راندمان به 58 درصد خواهد رسید .
وزیر نیرو گفت: تبدیل نیروگاه های گازی به سیکل ترکیبی با ظرفیت 7 هزار مگاوات و مدیریت مصرف آب و برق برای سازگاری با شرایط و کاهش گازهای گلخانه ای و همچنین تسریع در جمع آوری گازهای فلر از دیگر راه های مقابله با تغییر اقلیم است که در حال حاضر در حال اجراست .