جلوگیری از خام فروشی نفت و گاز با توسعه صنعت پتروشیمی
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: افزایش درآمدهای صادراتی و حذف تدریجی وابستگی به درآمد خامفروشی نفت و گاز از اهداف چشم انداز توسعه صنعت پترروشیمی است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، مرضیه شاهدایی در همایش آینده صنعت پتروشیمی، فرصتها و چالشها با بیان اینکه گسترش صنایع پاییندستی، اشتغالزایی، افزایش تولید ناخالص داخلی و ارتقا سطح رفاه جامعه است افزود: برای توسعه صنعت پتروشیمی به طرحهایی نیاز داریم که زنجیره تولید را تکمیل و محصولات با ارزش افزوده بالاتر را برای تامین خوراک صنایع پایین دست پتروشیمی تولید کند. از این رو تکمیل زنجیره تولید، ایجاد تنوع بیشتر در محصولات و ارتقاء ارزش سبد محصولات پتروشیمی با هدف ارتقاء نقش صنایع پتروشیمی در شاخصهای کلان اقتصاد کشور در دستور کار این صنعت قرار گرفت.
وی اضافه کرد: در این باره اولویت صدور مجوز برای طرحهایی است که با به کارگیری فناوری ها مدرن، تکمیل زنجیره ارزش و تولید محصولات ویژه از خوراکهای متنوع را محقق میکند با توجه به این رویکرد و با وجود اینکه عمدهترین خوراک موجود در کشور برای استفاده در صنعت پتروشیمی ایران گاز طبیعی است اما طرحهایی براساس خوراک اتان، نفتا، پروپان و بوتان نیز تعریف شده و در دست اجراست.
شاهدایی گفت: شرکت ملی صنایع ملی پتروشیمی، سازمانی توسعهای است که برنامهریزی کلان صنعت پتروشیمی، سیاستگذاری، بسترسازی، تنظیمگری و پشتیبانی از طرح های توسعه پایدار برای بهبود کیفیت زندگی مردم را بر عهده دارد.
وی ادامه داد: این شرکت با تاکید بر مسئولیت اجتماعی نقش کلیدی در صیانت از محیط زیست و منابع ملی، رعایت حقوق همه ذینفعان و پیشرفت اقتصادی کشور و بهبود زندگی مردم دارد و از جمله مهمترین اهداف آن توسعه پایدار و متوازن صنعت پتروشیمی با رویکرد تکمیل زنجیره ارزش براساس مطالعات آمایش سرزمین است.
شاهدایی با اشاره به تهدیدها و فرصتهای صنعت پتروشیمی گفت: البته ممکن است همه تهدیدها و فرصتها اتفاق نیفتد اما در عمل تهدیدها و فرصتها چنان در هم تنیدهاند که شناسایی آنها از یکدیگر دشوار است و گاهی آنچه در شرایط خاصی از زمان و مکان تهدید به شمار میرود با تغییر شرایط به فرصت تبدیل میشود.
شاهدایی با بیان اینکه وجود ذخایر عظیم نفت و گاز، قیمت رقابتی گاز، دسترسی به آبهای آزاد، زیرساختهای مناسب ایجاد شده در مناطق ویژه و حمایت دولت از مشارکت خارجی و سرمایهگذاریهای مشترک، در صنایع پتروشیمی از فرصتهای صنعت پتروشیمی ایران است افزود: از دیگر فرصتهای پیشروی این صنعت دانش و تجارب مدیریتی و پروژهای کسب شده در طول پنج دهه، نیروی جوان تحصیلکرده، مراکز آموزشی و دانشگاهی توانمند و همچنین تقاضای رو به رشد محصولات در جهان، ظهور فناوریهای جدید فرآورش و تبدیل هیدروکربورهای سبک به محصولات متنوع پتروشیمیایی، بازار بزرگ و رو به رشد داخلی و شکلگیری بازارهای جدید در حوزه آسیا، هند و چین به عنوان دیگر فرصتهای پیشروی این صنعت است.
معاون وزیر نفت به تهدیدهای این صنعت نیز اشاره کرد و گفت: رکود اقتصادی، احتمال کاهش تقاضای جهانی از جمله چالش ها و تهدیدهای این صنعت است البته در صورتی که به درستی مدیریت شوند میتوانند با ارتقاء بهرهوری و فناوری تبدیل به فرصت شوند.
شاهدایی افزود: مشکلات ناشی از شیوه خصوصیسازی و واگذاری واحدهای پتروشیمی به بخش خصوصی با برنامهریزی کلان، سیاستگذاری و رگولاتوری یکپارچه این صنعت ازجانب شرکت صنایع ملی پتروشیمی میتواند تبدیل به یک فرصتی برای همافزایی بخش خصوصی و دولتی شود.
وی همچنین گفت: عدم تامین خوراک بالادستی طرحهای پتروشیمی میتواند یک تهدید محسوب شود اما طرح های در دست اجرا در حوزه تامین خوراک مانند پالایشگاه گاز بیدبلند2، NGL3200 این تهدیدات را به فرصت تبدیل کرده است.
مدیرعامل شرکت صنایع ملی پتروشیمی با اشاره به اینکه تحریمهای بینالمللی که مشکلات زیادی برای توسعه صنعت پتروشیمی به وجود آورد نیز یک تهدید محسوب میشود افزود: این تهدید به تقویت شرکتهای مهندسی، پیمانکاران، سازندگان داخلی و همچنین شرکتهای دانشبنیان، ارتقاء فناوریهای موجود و بومیسازی و تجاریسازی آنها منجر شد.
شاهدایی ادامه داد: مشکل تامین منابع مالی برای سرمایهگذاری در طرحها موجب شد به استفاده از روشهای تامین منابع مالی مانند صندوق توسعه ملی و فاینانس خارجی روی آوریم.
وی گفت: در حال حاضر سرمایهگذاران خارجی میتوانند در طرحهای در دست اجرا و یا در دست مطالعه پتروشیمی با همکاری شرکتهای ایرانی مشارکت کنند و قانون FIPPA( حمایت کننده و ایجاد کننده امنیت برای سرمایه گذاران خارجی) نیز تسهیلات ویژهای مانند دریافت خدمات برابر با تولیدکنندگان داخلی برای سرمایهگذاران خارجی در صنعت پتروشیمی ایران در نظر گرفته است.
شاهدایی ادامه داد: همچنین برای سرمایهگذاری در مناطق آزاد نیز مشوقهایی مانند 10 تا 20 سال معافیت مالیاتی براساس شرایط و موقعیت منطقه و فرصت سرمایهگذاری تا صددرصد ایجاد شده است و علاوه بر آن در ساختار شرکت صنایع ملی پتروشیمی مدیریتی تحت عنوان مدیریت سرمایهگذاری به منظور تسهیل و تسریع فرآیند جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی ایجاد شده است.
وی یادآور شد: با تکمیل واگذاری زمین در منطقه ویژه اقتصادی ماهشهر و انرژی باد در عسلویه، مطالعات آمایشی و مکانیابی در حال انجام است تا از ظرفیتهای مناطق جدید مانند منطقه ویژه اقتصادی صنایع انرژیبر پارسیان، جاسک، چابهار، جزیره قشم و کیش نیز استفاده شود.
شاهدایی گفت: با اتخاذ تدابیر یاد شده شرکت صنایع ملی پتروشیمی و شرکتهای تابعه برای توسعه این صنعت تلاش میکنند و امیدواریم که با تاثیر مثبت در شاخصهای اقتصادی شاهد پیشرفت کشور و افزایش رفاه جامعه باشیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی گفت: مشکلات ناشی از شیوه خصوصیسازی و واگذاری واحدهای پتروشیمی به بخش خصوصی با برنامهریزی کلان، سیاستگذاری و رگولاتوری یکپارچه این صنعت میتواند به فرصتی برای همافزایی بخش خصوصی و دولتی تبدیل شود.
شاهدایی افزود: ایران از لحاظ استقلال سیاسی و نظام حکومتی، ساختار جمعیتی، مرزهای جغرافیایی، وسعت سرزمینی، ظرفیت اقتصادی و ترکیب منابع هیدروکربری کشوری پر ظرفیت و منحصر به فرد محسوب میشود که آینده روشن و ممتازی برای آن پیشبینی میشود.
وی افزود: صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع مادر از مهم ترین ارکان توسعه و موتور محرک بخشهای گوناگون اقتصاد کشور محسوب شده و وظیفه تولید محصولات گوناگون از منابع نفت و گاز را از طریق احداث و راهاندازی مجتمعهای پتروشیمی به عهده دارد.