گزارش سالانه موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم؛
تجارت اسلحه به بالاترین میزان آن از زمان جنگ سرد رسیده است
عربستان سعودی که رهبری دخالت نظامی در یمن را -جنگی که جان صدها غیرنظامی را گرفته است برعهده دارد- بعد از هند دومین وارد کننده سلاح در جهان است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روزنامه گاردین ، انتشار یک گزارش نشان می دهد تجارت اسلحه در جهان در 5 سال گذشته، به بالاترین میزان آن از زمان جنگ سرد تاکنون رسیده و صادرات سلاح به منطقه خاورمیانه دو برابر شده است.
بر اساس این گزارش، موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم در گزارش سالانه خود اعلام کرد، در فاصله سال های 2012 تا 2016، بیش از هر زمان دیگری از سال 1990 تاکنون، سلاح در جهان خرید و فروش شده است.
عربستان سعودی که رهبری دخالت نظامی در یمن را -جنگی که جان صدها غیرنظامی را گرفته است برعهده دارد- بعد از هند دومین وارد کننده سلاح در جهان است.
میزان واردات سلاح عربستان در این مدت 212 درصد افزایش یافته و بیشتر این تسلیحات از آمریکا و انگلیس خریداری شده است.
آسیا، اصلی ترین خریدار سلاح جهان در این مدت بوده است و هند 13 درصد از کل واردات تسلیحات نظامی را به خود اختصاص داده است.
درحالی که هند بیشتر تسلیحات خود را از روسیه وارد می کند، عربستان بیشتر از آمریکا سلاح می خرد. روسیه و آمریکا در مجموع، بیش از نیمی از صادرات سلاح در جهان را در اختیار دارند. چین، فرانسه و آلمان نیز در جمع پنج صادر کننده اصلی سلاح در جهان قرار دارند.
سیمون وزمان، پژوهشگر ارشد موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم گفت، کشورهای آسیایی، بدون وجود سازکار منطقه ای برای کنترل تسلیحات، به توسعه زرادخانه های خود ادامه می دهند. ویتنام به طور مثال صادرات تسلیحات نظامی خود را 202 درصد افزایش داده است و این کشور از جایگاه بیست و نهمین وارد کننده سلاح به جمع 10 کشور اول وارد کننده پیوسته است.
وزمان گفت، درحالی که چین قادر است سلاح های وارداتی را با تولیدات داخلی جایگزین کند، هند به واردات فناوری سلاح از صادرکننده هایی مانند روسیه، آمریکا، اعضای اتحادیه اروپا، اسرائیل و کره جنوبی وابسته است.
با وجود افزایش بیسابقه واردات سلاح از سوی کشورهای خاورمیانه، ایران که تحت تحریم های تسلیحاتی قرار دارد، تنها یک ممیز 2 دهم درصد از این بازار را به خود اختصاص داده است. ایران در سال 2016، سامانه دفاع موشکی اس 300 را از روسیه دریافت کرد، قراردادی که اولین خرید تسلیحاتی مهم این کشور از سال 2007 محسوب می شد.
محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران در واکنش به تهدیدات ترامپ ضد این کشور با اشاره به همسایه های عرب ایران گفت، ما بخش اندکی از هزینه های نظامی آنها را در این زمینه صرف می کنیم.
وزمان گفت، در طول پنج سال گذشته، بیشتر کشورهای منطقه خاورمیانه، برای تقویت توان نظامی خود به آمریکا و اتحادیه اروپا روی آورده اند.
درخواست برای تسلیحات نظامی در خاورمیانه درحالی افزایش یافته که قیمت نفت در سال های اخیر سیر نزولی طی پیدا کرده است. کشورهای منطقه در سال 2016 تسلیحات نظامی بیشتری را خریداری کرده اند با این تصور که این تسلیحات ابزاری مهم در روبرو شدن با بحران های منطقه ای است.
چین نیز با افزایش سهم خود از بازار سلاح به 6 ممیز 2 دهم درصد در مقایسه با 3 و 8 دهم درصد در فاصله 2007 تا 2011، جایگاه خود را به عنوان یکی از اصلی ترین صادرکنندگان این محصول تثبیت کرده است. همزمان آلمان صادرات سلاح خود را در این بازه زمانی پنج ساله، تا 36 درصد کاهش داده است.
الجزایر، بزرگترین وارد کننده سلاح در منطقه آفریقا بوده است. سه مشتری اصلی تسلیحات ساخت آمریکا، عربستان، امارات عربی متحده و ترکیه هستند. عربستان همچنین بازار جذابی برای تسلیحات ساخت انگلیس بوده و لندن تقریبا نیمی از تسلیحات ساخت خود را به ریاض فروخته است.
اد فلورانت، مدیر برنامه هزینه های نظامی و تسلیحاتی موسسه بین المللی مطالعات صلح استکهلم گفت، آمریکا تسلیحات مورد نیاز دستکم 100 کشور جهان را تامین می کند. هواپیماهای جنگی پیشرفته مجهز به موشک های کروز و جدیدترین نسل سامانه های دفاع هوایی و موشکی، بخش مهمی از تسلیحات صادراتی آمریکا به دیگر کشورها را تشکیل می دهد.