بانکها مکلف به پذیرش اموال بدهکاران کلان بانکی شدند
دادستان عمومی و انقلاب تهران از مکلف شدن بانکها در پذیرش اموال بدهکاران کلان بانکی در قبال تسهیلات پرداختی خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دادسرای عمومی و انقلاب تهران ، عباس جعفری دولت آبادی در بیست و هشتمین نشست شورای معاونان دادستانی تهران در پاسخ به ابهاماتی که طی چند روز اخیر پیرامون مجرمانه نبودن معوقات بانکی مطرح شد افزود: دادستانی معتقد است که صرف بدهی بانکی واجد وصف مجرمانه نیست .
وی گفت: در تفکیک میان مفسدان و کلاهبرداران بانکی از بدهکاران بانکی؛ افرادی را که در عرصه تولید و اشتغالزایی فعالیت دارند و ممکن است به لحاظ رکود در تولید و فعالیتهای اقتصادی، اقساط بانکیشان با تاخیر مواجه شود، بدهکار بانکی هستند و مجرم محسوب نمیشوند و دادستانی نیز برای آنها پرونده قضایی تشکیل نمیدهد.
دادستان تهران اضافه کرد : فردی که با حیله و تقلب از جمله ثبت شرکتهای کاغذی و صوری بدون آن که قصد فعالیت بر اساس اساسنامه آن شرکت را داشته باشد، نداشتن تخصص لازم در حوزه فعالیت شرکت، نبود اعتبار سنجی لازم توسط بانک و با استفاده از واسطهگری، رانت و اعمال نفوذ موفق به اخذ تسهیلات بانکی شود و سپس وجوه دریافتی را در محل دیگری مانند برجسازی هزینه کند، مفسد بانکی محسوب میشود.
جعفری دولتآبادی با اعلام این که تفکیک مذکور را همواره قائل بوده و به آن اذعان داشته است، وصف مجرمانه اقدامات ارتکابی توسط دسته دوم را که در بستر فساد و رانت، تسهیلات اخذ میکنند تحصیل مال از طریق نامشروع و یا اخلال در نظام اقتصادی دانست که بر اساس قانون تشدید مجازات مرتکبان اختلاس، ارتشاء و کلاهبرداری و همچنین قانون اخلالگران در نظام اقتصادی ، مستوجب مجازات هستند .
وی با اشاره به این که مفسدان بانکی باید اموال بانکها را مسترد کنند ، به چند پرونده مهم که منتهی به استرداد اموال به شاکی شد، اشاره کرد و اظهار داشت: در یک پرونده، متهم پنج هزار میلیارد بدهی خود را از محل فروش اموال خود و اعطای وکالت به شاکی نسبت به اموال تامین کرد .
دادستان تهران ادامه داد : فرد دیگری با اعطای وکالت به تمام اموال خودش، به بانک اختیار داد مطالبات خود از محل فروش اموال را تامین و مابقی را مسترد کند؛ نکته قابل توجه این که صرفاً یکی از کارخانههای متعلق به این فرد، دو هزار و دویست میلیارد ارزشگذاری شده است.
جعفری دولتآبادی با اعلام این که سر و کار دادستانی با برخی متهمان است که با اقدامات مجرمانه و فریبکارانه وامهای کلان دریافت میکنند و وجوه دریافتی را در جای خود هزینه نمی کنند و مسترد نمیدارند، افزود: در یکی از جلسات ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی ،بانکها مکلف به پذیرش اموال بدهکاران کلان بانکی در قبال تسهیلات پرداختی شدند.
وی در خصوص اختلاف میان دادسرا و دادگاه در خصوص قرار تامین کیفری مرتبط با برخی متهمان پرونده بانک سرمایه که در هفته گذشته رخ داد، اظهار داشت: مبنای اختلاف نظر دادسرا با محکمه جزایی بر اساس تفکیک دادستانی میان بدهکاران و مفسدان بانکی است؛ دادگاه استدلال کرده است که داشتن اقساط معوق و بدهی بانکی جرم نیست این در حالی است که موضوع پرداخت تسهیلات کلان در بانک سرمایه، ظاهراً بدهی است، اما باطن آن فساد است و برخی متهمان پرونده با تشکیل شرکتهای کاغذی، قراردادها و اسناد غیرواقعی، با استفاده از رانت و پرداخت وجوه به برخی مدیران بانک و... موفق به اخذ تسهیلات میلیاردی شدهاند.
دادستان تهران در خصوص اعلام اخیر بانک مرکزی پیرامون اقدام آن بانک نسبت به بدهکاران بانکی، اظهار داشت: دادستانی تهران در آخرین جلسه ستاد هماهنگی مبارزه با مفاسد اقتصادی و همچنین در جلسه با مسوولان بانک مرکزی پیشنهاد کرد که 50 نفر از بدهکارانی را که بر اساس رانت و فساد تسهیلات دریافت کردهاند به دادستانی معرفی کند و درمورد افراد دیگر که از طرق قانونی تسهیلات دریافت کرده و حال در استرداد آن با مشکل مواجهند یا استنکاف می کنند،از طریق تضمینهای سپرده شده پیگیری کنند یا از طریق محاکم حقوقی اقدام شود .
وی گفت: این درخواست دادستانی در صورت اجرایی شدن، موجب میشود مفسدان بانکی هزینه جرایم ارتکابی را بپردازند و در صدد استرداد وجوه برآیند.
جعفری دولتآبادی با تصریح به این نکته که مبارزه نباید به حوزه فساد اقتصادی محدود شود بلکه لازم است در کلیه عرصههای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و امنیت ادامه یابد، اظهار داشت: تاکید بیشتر بر فساد اقتصادی، ناشی از ملموس بودن این جنبه از فساد برای مردم و پر رنگ بودن جلوه ظاهری آن است اما اقدامات دادستانی صرفاً متمرکز در حوزه اقتصادی نیست.
محکومیت سرکرده باند سرقت مسلحانه به اعدام
دادستان عمومی و انقلاب تهران از محکومیت سرکرده باند سرقت مسلحانه به اعدام خبر داد و گفت: این فرد 37 فقره سابقه کیفری به اتهام سرقت دارد.
عباس جعفری دولت آبادی در بیست و هشتمین نشست شورای معاونان دادستانی تهران به برخی پروندههای مهم در حوزه اجتماعی اشاره کرد که از جمله دستگیری اعضای 9 نفره باند سرقت و محکومیت سرکرده باند به اعدام بود که در توضیح این پرونده اظهار داشت: سرکرده این باند،37 فقره سابقه کیفری به اتهام سرقت دارد و جرایم دیگری از جمله غصب عنوان و جعل اوراق قضایی نیز مرتکب شده است.
وی گفت: دادسرای ناحیه 34 اقدامات نامبرده را مصداق افساد فیالارض دانسته و بر این اساس کیفرخواست صادر کرده که دادگاه انقلاب با محاکمه متهم، حکم اعدام صادر کرده که در دیوان عالی کشور قابل اعتراض است.
دادستان تهران ،صدور چنین احکامی را در مورد باندهای سرقت مسلحانه یا سرقت های مقرون به اذیت و آزار موجب بالا بردن هزینه جرم دانست و افزود: هزینه جرم برای مرتکبان حرفهای باید افزایش یابد.
جعفری دولتآبادی به یک پرونده مرتبط با فساد اجتماعی و امنیتی که اخیراً در دادسرای شهید مقدس مفتوح شده است اشاره کرد و گفت: متهم این پرونده در حوزه واردات لوازم آرایشی و بهداشتی در سطح عمده فعال بوده و فعالیت شغلی خود را بستر اقدامات مجرمانه در سطح گسترده قرار داده است که در حال حاضر به لحاظ منع قانونی قادر به اطلاعرسانی در خصوص اتهامات متهم نیستیم.
دادستان تهران همچنین از صدور کیفرخواست برای یک متهم دو تابعیتی توسط این دادسرا خبر داد.
جعفری دولتآبادی نکته مهم در امر مبارزه با فساد اعم از اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی را همکاری دستگاههای مرتبط با موضوع دانست و با تاکید بر این که دادستان، پلیس و نهادهای امنیتی به تنهایی نمیتوانند با فساد مبارزه کنند، اظهار داشت: چنین تصوری اشتباه است چون همه امور در اختیار قوه قضاییه نیست؛ وقتی برخی مدیران بانکها تسهیلات خلاف قانون میدهند، دادستانی چگونه میتواند از همه موارد اطلاع یابد.
مثال دیگری که دادستان تهران در اثبات ضرورت همکاری دستگاههای اجرایی مطرح کرد، قاچاق کالا بود.
وی اظهار داشت: وزارت بازرگانی و سازمان گمرک باید با دادستانی همکاری و گلوگاه فساد را مسدود کنند و در مورد محصولات فرهنگی، کتب و نشریات که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تولیت آن را بر عهده دارد نیز این همکاری باید صورت گیرد .
جعفری دولتآبادی اهمیت اقدامات پیشگیرانه از سوی دستگاهها را مورد توجه قرار داد و با اعلام این که اخیراً دادستان یک شهر کوچک با یک اقدام به موقع، مانع از اختلاس وجوه بانک شده است، افزود: بانکها و دیگر دستگاههایی که فعالیت اقتصادی یا امتیازاتی را اعطا می کنند ، باید بر اقدامات پیشگیرانه تمرکز کنند.
وی از جمله اقدامات پیشگیرانه را اصلاح ساختارها دانست که موجب حذف زمینه فساد میشود و به عنوان مثال اظهار داشت: اگر افراد نتوانند بدون پرداخت عوارض، کالای خود را به کشور وارد کنند، با پدیده قاچاق کالا مواجه نخواهیم شد؛ یا همچنین اگر تجار بدانند که در صورت پرداخت نکردن مالیات نمیتوانند به فعالیت اقتصادی ادامه دهند، مالیات خود را سر موعد پرداخت خواهند کرد.
دادستان تهران از معاونان خود خواست تا مطالبهگری از دستگاهها را وجهه کار خود قرار دهند و مدیران بانکی را که بدون مبنا تسهیلات اعطا میکنند و شکایتی هم اقامه نمیکنند، تعقیب کنند تا مسیر مبارزه با فساد هموار شود.
جعفری دولتآبادی با تاکید بر این که اقدام قضایی باید آخرین علاج باشد افزود: متاسفانه طی سالهای اخیر این تصور جایگزین شده که توپ همواره در زمین قوه قضاییه باشد و به واقع، ما باید به جای دیگر دستگاهها اقدام کرده و نمونه آن، امتناع برخی بانکها از اقامه شکایت علیه بدهکاران کلانی است که با رانتخواری و فساد موفق به دریافت تسهیلات شدهاند.
وی مبارزه با فساد را مطالبه مردم، نظام و مقام معظم رهبری دانست و افزود: فساد مانند موریانه عمل میکند و هزینه زیادی برای نظام در بر دارد و مهمترین ضربه فساد، کاهش اعتماد مردم به مسوولین نظام است.
نقض 6 حکم قصاص نفس درخصوص محکومان زیر 18 سال
دادستان عمومی و انقلاب تهران از نقض 6 حکم قصاص نفس درخصوص محکومان زیر 18 سال خبر داد .
عباس جعفری دولت آبادی در بیست و هشتمین نشست شورای معاونان دادستانی تهران به بهره گیری از نکات مثبت قوانین جدید به ویژه قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 اشاره کرد و افزود: ماده 91 قانون مجازات اسلامی و تبصره ذیل ماده 302 همین قانون، برای برون رفت از اجرای احکام سلب حیات که محکوم مستحق اعدام نیست، راهکارهایی پیشنهاد کرده است و دادستانی تهران در راستای اجرایی کردن این مواد از قانون، ضمن بازنگری پروندههای محکومان به قصاص نفس و افراد کمتر از 18سال که به سلب حیات محکوم شدهاند، اقدامات مناسبی انجام داده است.
وی از 10 فقره درخواست دادستانی برای نقض حکم اعدام بر اساس ماده 91 قانون مجازات اسلامی خبر داد و گفت: 6 مورد پذیرش و منتهی به نقض حکم قصاص شده است.
جعفری دولت آبادی همچنین در پیشنهاد اعمال تبصره ماده 302 همین قانون اظهار داشت: دادستانی تهران در 17پرونده قصاص درخواست بازنگری کرد که سه مورد پذیرش و منتهی به نقض حکم شده است.
وی همچنین از پیشنهاد دادستانی تهران به ریاست قوه قضاییه ، دائر بر اعمال ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری نسبت به 44 حکم صادره در خصوص محکومان به اعدام از بابت مواد مخدر و قصاص نفس خبر داد و افزود: دادستانی تهران با بررسی اولیه احکام سلب حیات در جرم قتل عمد و جرایم مرتبط با مواد مخدر و روانگردان ، کمیتهای را تشکیل داده که هدف آن بررسی پروندهها پیش از اجرای حکم است .
وی گفت: این اقدام دادستانی در اجرای احکام سلب حیات که در صورت وقوع اشتباه در صدور حکم، جبران ناپذیر است اقدامی مفید و موثر است که برخی آثار آن اعلام شد .
دادستان تهران از سرپرستان و قضات خواست در اجرای آراء دقت کنند و چنانچه حکمی را خلاف بین شرع تشخیص دهند، پیش از اجرا مراتب را به دادستانی اعلام کنند .
جعفری دولتآبادی در بخش دیگری از سخنانش از احضار 180 نفر در پرونده واگذاری املاک شهرداری تهران خبر داد.