از آنجا که بازار شب عید یک فرصت اقتصادی مناسب برای اصناف و تولیدکنندگان داخلی است، بسیاری از تولیدکنندگان مخصوصا کارگاه های تولیدی کوچک، چشم انتظار بازگشایی این نمایشگاه ها هستند تا بدون واسطه کالاهای تولیدی خود را که در این شرایط دشوار اقتصادی تولید کرده اند، در اختیار خریداران قرار دهند.
از آنجا که بازار شب عید یک فرصت اقتصادی مناسب برای اصناف و تولیدکنندگان داخلی است، بسیاری از تولیدکنندگان مخصوصا کارگاه های تولیدی کوچک، چشم انتظار بازگشایی این نمایشگاه ها هستند تا بدون واسطه کالاهای تولیدی خود را که در این شرایط دشوار اقتصادی تولید کرده اند، در اختیار خریداران قرار دهند. همچنین تعداد زیادی از خانواده ها نیز برای تامین مایحتاج عید خود منتظر گشایش این نمایشگاه ها هستند تا به صورت یکجا، مایحتاج عید خود را با صرف هزینه، وقت و انرژی کمتر تهیه نمایند.
یکی از شروط اصلی داشتن غرفه در این نمایشگاه ها، فروش کالای داخلی و ممنوعیت ارائهی کالاهای خارجی است که برای متخلفین جریمه ی مالی هم در نظر گرفته شده است. اما علیرغم همه ی این شرایط آنچه نظر مراجعه کنندگان به این نمایشگاه ها را به خود جلب می نماید، عرضه ی انواع کالاهای چینی در این نمایشگاه ها و مخصوصا هجوم دست فروشان بسیار زیادی است که در اطراف نمایشگاه ها اقدام به فروش کالاهای ارزان قیمت و عمدتا بی کیفیت چینی می نمایند و با هزار ترفند مشتریان نمایشگاه ها را به سمت خود جلب می کنند که در بسیاری از مواقع نیز با استقبال خریداران مواجه می شوند.
حال با این اوصاف چه باید کرد؟ در این میان وظیفه ی ما به عنوان یک ایرانی چیست؟ بسیاری از افراد معتقدند که این وظیفه ی دولت است که از ورود و فروش این کالاها به صورت قاچاق و یا غیر قانونی جلوگیری نماید. این امر کاملا منطقی است و قطعا مسئولان باید با تمام قوا از ورود کالاهای چینی به کشور و همچنین ورود این کالاها به نمایشگاه ها و حواشی آن جلوگیری کنند. اما واقعیت مهم و مشکل اساسی، در این رابطه این است که تا تقاضا وجود دارد، عرضه هم وجود خواهد داشت.
یعنی تا ما به عنوان یک ایرانی به فکر هموطن تولید کنندهی خود نباشیم و به نقش خودمان در مشکلات اقتصادی و بیکاری جوانان کشورمان ایمان و باور قلبی نداشته باشیم، این وضعیت ادامه خواهد داشت و تولیدکنندگان چینی، واسطه ها و قاچاقچیان، از این غفلت ما سوءاستفاده خواهند کرد و از فرصت های اقتصادی داخل کشورمان، به نفع خودشان و به ضرر تولیدکننده ی داخلی بهره می برند. پس در این میان آنچه اهمیت دارد، تغییر در نگرش و فرهنگ مصرف ما خریداران است.
اگر ما به عنوان یک هموطن و یک ایرانی دغدغه ی پیشرفت کشور خود را داشته باشیم و به نقش خودمان در رونق اقتصادی کشور و کاهش بیکاری هموطنانمان آگاهی و باور داشته باشیم، می توانیم با تفکر در مورد رفتار مصرف خود و با انتخاب الگوی صحیح خرید و مصرف فردی و خانوادگی خود، گامی کوچک اما بسیار مهم در جهت کاهش مشکلات اقتصادی جامعهمان برداریم.
هموطن عزیز بیائید امسال دست در دست هم با یک اراده ی ملی، با انتخاب کالاهای باکیفیت ایرانی و جای دادن آن در سبد خرید عید، به تولیدکنندگان داخلی کمک کنیم تا به خودباوری رسیده و با انگیزه و امید بیشتر به تولید کالاهایی با کیفیت بالاتر پرداخته و با پشتوانه ی مصرف کننده ی داخلی، به اشتغال زایی برای جوانان و بیکاران کشور پرداخته و به گسترش تولیدات خود بپردازند. بیایید امسال این فرصت را غنیمت شمرده و این فرصت اقتصادی ارزشمند را به هموطنان خود هدیه داده و از نتایج پربار آن همگی با هم بهرمند شویم.
پژوهش خبری صدا وسیما//نویسنده: خانم رباب رحمتی، عضو هیئت علمی دانشگاه فرهنگیان