تنوع آب و هوایی و قرار گرفتن استان البرز در ارتفاع بالای هزار و 300 متر باعث شده است این استان با تولید سالانه 12 میلیون شاخه گل رز بعد از استان خوزستان و تهران ، در رتبه سومین استان تولید کننده این گل در کشور قرار گیرد .
به گزارش واحد مرکزی خبر ، گلهای رز تولید شده در این استان دارای گلبرگهای بزرگ با ماندگاری بالاست ، این استان با داشتن 13 هکتار گلخانه ، 25 درصد از کشت گل رز را در کشور به خود اختصاص داده است.
عباسعلی عامری معاون تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان البرز می گوید : در این استان 25 واحد گلخانه ایی در 13 هکتار انواع گل رز را در 16 رنگ مختلف تهیه و تولید می کنند، استفاده از روشهای هیدروپونیک و بکارگیری شبکه آبیاری تحت فشار از جمله برنامه هائی است که به گلخانه داران برای کشت با کیفیت تر و بیشتر گلهای رز پیشنهاد کرده ایم.
هم اکنون استفاده از جدیدترین شبکه های کشت مدرن ، اتوماسیون دما و آبیاری سیستماتیک گلخانه ، از شاخصه های گلخانه های کشت گل رز در استان البرز است که تا حدود 35 تا 40 درصد در مصرف انرژی در مقایسه با دیگر گلخانه ها کاهش مصرف دارد.
حسنی یکی از تولیدکنندگان گل رز در استان البرز می گوید : در گلخانه های قدیمی در هر مترمربع حدود 75 شاخه گل کشت می شود در حالیکه در گلخانه های استان با بکارگیری روش های جدید بیش از 95 شاخه گل در هر مترمربع تولید می شود.
صدری یکی دیگر از تولید کنندگان این محصول می افزاید : ما سالانه حدود 150 هزار شاخه گل رز در رنگهای مختلف را به کشورهای دیگر صادر می کنیم که با تکمیل 2 واحد گلخانه ایی دیگر و تکمیل طرحهای کشت مدرن تا پایان سال این ظرفیت تا 250 هزار شاخه گل خواهد رسید.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان البرز می گوید : از این استان سالانه یک میلیون شاخه گل رز به کشورهای تاجیکستان ، گرجستان و عراق صادر می شود.
تخم گل رزی که در استان کشت می شود از جدیدترین نژادهای اصلاح شده گلهای رز کشور هلند است که گلبرگهای آن بزرگتر بوده و ماندگاری آن بیشتر است.
وی می افزاید : کشت گل رز در گلخانه های استان برای حدود هزار و 500 نفر اشتغالزایی کرده است .
یکی از فروشندگان گل در که در بیمارستان کسری کرج دکه فروشی گل دارد معتقد است گل رز به دلیل زیبایی که دارد بیشتر مورد توجه خریداران است و فروش گل رز ما معمولا بیشتر از گلهای دیگر است.
اما نکته تامل برانگیز در رابطه با گل رز ، تهیه بوته گلهای رز از کشور هلند است ، موضوعی که ما را نیازمند واردات این محصول از خارج می کند.
البته پژوهشکده بیوتکنولوژی وزارت جهاد کشاورزی برای رفع این نیاز با جمع آوری بوته گلهای رز وحشی از سراسر کشور و تهیه نمونه رزهای اصیل کشورهای خارجی با استفاده از روشهای به نژادی و انتقال ژن اقدام به تهیه رز بومی کرده است.
مریم جعفرخانی کرمانی ، مسئول تحقیقات این طرح به خبرنگار ما می گوید: با تولید بوته رز بومی شده و تکثیر آن ، کشور ما از واردات این محصول بی نیاز خواهد شد.
هم اکنون هزینه هر بوته گل رز وارداتی حدود 2 و نیم یورو است ، این در حالیست که هزینه تمام شده بوته گل رز بومی شده هزار تومان است که البته از نظر کیفیت نیز کاملا مشابه نمونه وارداتی آن است.
وی تکثیر این نمونه با همکاری شرکتهای دانش بنیان در میان گلخانه داران را گام بعدی این طرح اعلام می کند و می گوید : با تکثیر آن کشور ما از واردات این محصول بی نیاز می شود ، البته در کنار این موضوع مدرن سازی گلخانه های کشت گل رز استان البرز از مهمترین شاخصه هائی است که می تواند سهم تولید و صادرات این محصول ارزشمند را تا 2 برابر افزایش دهد و این موضوع تنها با تخصیص منابع مالی برای توسعه طرحهای مدرن سازی این گلخانه ها امکانپذیر خواهد شد.