عادل اذر : با هوشمندسازی سیستم می توان از تخلفات جلوگیری کرد
رئیس دیوان محاسبات کشور گفت : هوشمندسازی سیستم ، نقش مهمی در ارتفای دقت انسانی در جلوگیری از تخلفات مالی دارد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ عادل اذر در سومین همایش ملی استانداردهای حسابداری بخش عمومی " تجربیات گذشته ، مسیر پیش رو" با اشاره به مشکلات و اسیب های حوزه نظارت افزود : باید مکانیزم های مدرن حسابرسی در دستگاه های اجرایی مستقر شود ، اگر این نظامات و مکانیزم های هوشمند در دستگاهها مستقر بود مسئله حقوق های نجومی بوجود نمی امد و دو سال قبل به مدیران که از انها غارتگر بیت المال یاد می شود ، هشدار می داد.
وی گفت : در سامانه نظارت الکترونیکی دیوان محاسبات گفته شده است اگر به فردی بالاتر از فلان عدد و رقم حقوق پرداخت شد " هشدار " بدهد ، این کارکرد نظام هوشمند حسابرسی و نظارت است و ما باید به این سمت حرکت کنیم برای اینکه دیگر زمان و دوره ای که "خودم بررسی می کردم "، گذشته است.
وی افزود : سیاه چاله هایی در نظام بودجه ریزی و قوانین حسابرسی وجود دارد که تمام تلاش ها را می بلعد و نابود می کند ، چرا باید این انگ را به ما بزنند که دستگاههای نظارتی خواب بودند ، ادمهای شریف و نجیبی که در شرایط مختلف در تعطیلات و مناسبت های گوناگون تلاش می کنند ولی این سیاه چاله ها تمام این تلاش ها را می بلعد.
عادل آذر گفت : ما 3 گروه حقوقدان و حسابرس در دیوان محاسبات کشور تعیین کردیم که 3 برداشت از این اتفاقات دارند ، یکی از گرفتاری های مدیران ما بخاطر هم راستا و یکپارچه نبودن دستگاههای نظارتی این است که جرات تصمیم گیری ندارند ، هر دستگاه مدیر را می خواهد درحالیکه اگر ما قانع شدیم دستگاههای دیگر هم باید قانع شوند نه اینکه ما قانع می شویم ولی در دستگاه دیگر می گویند این جرم است.
وی افزود : برای هم راستایی باید یک برنامه جامع حسابرسی ؛ تعریف و تدوین و کارگروههای مشترک میان دستگاهها ایجاد کنیم و چه خوب می شد درخصوص حقوق های نجومی یک گزارش مشترک توسط 3 قوه ارائه می شد ولی می بینیم هر دستگاه برای اینکه از دیگری عقب نماند ، رقم بالاتری ارائه می کرد.
عادل آذر با تاکید بر اینکه نباید قدرت تصمیم گیری و خطرپذیری را از مدیران گرفت ، گفت : رسالت ما صیانت از بیت المال و پاسداری از مدیران و سرمایه های انسانی و نیز جلب رضایت مردم است که ما را به عنوان کارگزار خود انتخاب کرده اند.
وی افزود : نفس وجود دستگاه های نظارتی بازدارنده است ، امارهای برخی کشورها حاکی از این است که اگر دستگاه های نظارتی نبودند قطعا میزان تخلفات مالی 100 تا 200 برابر بیشتر از انچیزی بود که هست.
عادل اذر با طرح این سئوال که ما تمام دستگاههای نظارتی لازم مثل دیوان محاسبات را در اختیار داریم ولی چرا این اتفاقات عجیب و غریب و فسادهای بزرگ در کشور ما رخ می دهد ؟ گفت : اگر ما بعنوان دستگاههای نظارتی که از طرف مردم وکالت داریم از فساد و انحراف جلوگیری کنیم ، درست شدیم همچنین نظام حسابرسی ما در دو بخش حاکمیت و عمومی درست شد و پاسخگو بودیم ، شاهد چنین اتفاقاتی نخواهیم بود.
عادل اذر افزود : می شنویم که فساد در کشور نهادینه شده و حتی بعضا دوستداران نظام هم همین حرف را می زنند ولی من چنین چیزی را قبول ندارم اما چنین توهمی اثار و پیامدهایی به همراه دارد که البته نیاز ، نظام مالی ایران و نظام حکومت داری در ایران بخشی از اینها را می طلبد ، وقتی شما همچنان کار اجرایی و تصدی گری را به دولت داده اید باید انتظار چنین اسیب هایی را داشته باشید ، کشور چین چنین تجربه ای را داشت و برای رهایی از ان امور را به مردم واگذ ار کرد و ما هم باید کارها را به مردم واگذار کنیم.
عادل اذر همچنین گفت : نظامات کنترل های داخلی دستگاههای اجرایی یا کامل مستقر نشده است یا به ان باور نداریم ، پرونده هایی که ما رسیدگی می کنیم حاکی از ان است که کیفیت استقرار نظام های حسابداری بخش عمومی هم به لحاظ جنس و هم اجرا محل انتقاد است ، اگر نظام بودجه ریزی را مستقر کنیم حداقل با حسابرسی و شفافیت ؛ هزینه ها کاهش پیدا می کند.