اذعان سیا به تصمیم های اشتباه آمریکا در خاورمیانه
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری
صداوسیما،به نقل از شبکه تلویزیونی سی ان ان، جان برنن (Brennan)، رئیس سازمان جاسوسی مرکزی آمریکا (سیا) برخی تصمیمات ویرانگر دولت های آمریکا را درباره غرب آسیا در دو دهه اخیر بر شمرد و گفت «اگر آنچه را امروز درباره داعش می دانیم آن زمان می دانستیم، احتمالاً مسیر دیگری انتخاب می کردیم.»
جان برنن (Brennan) برآورد خود را از هرج و مرج در خاورمیانه بیان کرد. او مشخصاً اشغال عراق در سال 2003 را «علامت لغزش عظیم آن منطقه از جهان به سوی خشونت و حمام خون برشمرد.»
برنن افزود «تاریخ به گونه ای دیگر رقم می خورد» اگر آمریکا به جای خروج کامل از عراق در 2011 برخی از نیروهای خود را در این کشور حفظ می کرد. هرچند برنن باور ندارد خروج نیروهای آمریکایی از عراق علت اصلی خشونت های فرقه ای است که چون طاعون به جان عراق افتاده است، اما قبول دارد «عاملی تأثیرگذار» در ایجاد بی ثباتی در این کشور و ظهور داعش بود.
برنن گفت:«اگر آنچه اکنون درباره داعش می دانیم، آن زمان درباره توانایی هایش می دانستیم، صرفاً درباره رشد انفجاری اش در عراق و در ادامه گسترش آن به سوریه می دانستیم، آیا همان مسیر را پی می گرفتیم؟ احتمالاً خیر.» برنن افزود در مقابل نظریه ای وجود دارد که حضور آمریکا در عراق به مرگ صدها تن از نیروهای نظامی آمریکا و شعار داعش برای جذب داوطلبان منجر می شد.
رئیس سیا گفت:«حکم قطعی دادن دشوار است، اما تاریخ به گونه ای دیگر رقم می خورد، بی شک اوضاع امروز متفاوت بود.» به نحوی مشابه، برنن باور دارد مداخله جدی تر در جنگ سوریه می توانست اوضاع را تغییر دهد. او گفت:«اگر در ابتدا بازیگران بین المللی از ارتش آزاد سوریه بیشتر حمایت می کردند، اوضاع فرق می کرد؟ شاید. چون آن زمان رژیم سوریه گیج و بیشتر آسیب پذیر بود.»
برنن در مقابل هشدار داد حمایت نظامی از مخالفان سوری، آن گونه که مخالفان سیاست های دولت اوباما در نظر داشتند، چالش هایی خاص خودش به وجود می آورد زیرا مخالفان سوری ترکیبی «به شدت التقاطی» از عناصر سکولار و تندروی مذهبی هستند و«حمایت کورکورانه از مخالفان و دادن اسلحه به آنها می توانست به اوضاعی بدتر از این منجر شود.»
برنن که سالها به انجام وظیفه در خاورمیانه مشغول بوده است برآوردی از دورنمای قوام گرفتن دموکراسی های سبک غربی در اقلیم خشک خاورمیانه ارائه می دهد:«به گمانم انتظارات در واشنگتن و برخی بخش های دولت بسیار بسیار غیرواقع بینانه بود که بهار عربی رژیم های خودکامه را سرنگون کند و دموکراسی شکوفا شود، چون خواست مردم چنین است.» اما در مقابل مشخص شد آنچه آنها واقعاً در پی اش بودند رهایی «از خودشان ، گروهشان و قبیله شان بود. اما مفهوم دموکراسی چیزی است که به واقع با وجود بسیاری از مردم، فرهنگ ها و کشورهای آن جا عجین نشده است.»