تنش در روابط ژاپن و کره جنوبی
سفیر ژاپن در کره جنوبی در پی مناقشه دیپلماتیک دو کشور بر سر یک مجسمه«زن برده جنسی» به توکیو بازگشت.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه از توکیو، سفیر ژاپن در کره جنوبی روز دوشنبه در پی مناقشه دیپلماتیک دو کشور بر سر یک مجسمه«زن برده جنسی» که نماد سوء استفاده های ارتش امپراطوری ژاپن در دوران جنگ است، به توکیو بازگشت.
تنش بین دو کشور روز جمعه پس از آنکه توکیو اعلام کرد در اعتراض به قرار دادن این مجسمه مقابل کنسولگری ژاپن در بوسان کره جنوبی سفیر خود را از سئول فرامی خواند، بالا گرفت.
این مجسمه که ماه گذشته نصب شد، نماد زنهایی است که به ویژه در دوران جنگ جهانی دوم مجبور شدند در روسپی خانه های ارتش ژاپن کار کنند.
ژاپن می گوید نصب این مجسمه نقض توافقنامه ای است که سال 2015 بین این دو کشور همسایه برای پایان دادن به اختلاف دیرینه بر سر این موضوع به شدت احساسی منعقد شد و بر اساس آن ژاپن پذیرفت بابت این مسئله عذرخواهی کند و غرامت بپردازد.
یاسوماسا ناگامین سفیر ژاپن پیش از ترک سئول به خبرنگاران گفت: «قرار دادن این مجسمه واقعا مایه تأسف است.»
وی افزود با مقامات کشورش از جمله فومیو کیشیدا وزیر امور خارجه در این خصوص گفتگو خواهد کرد.
مسئله زنان برده جنسی برای چندین دهه روابط ژاپن و کره جنوبی را خدشه دار کرده بود اما دولت های شینزو آبه و پارک گئون های رئیس جمهور (مخلوع) کره جنوبی اواخر سال 2015 به توافقی برای حل و فصل این اختلاف دست یافتند.
بر اساس این توافق که هر دو کشور آن را «نهایی و برگشت ناپذیر» توصیف کردند، ژاپن عذرخواهی کرد و یک میلیارد ین به بازماندگان زنان برده جنسی پرداخت کرد.
کره جنوبی پس از استیضاح پارک گئون های منتظر روی کار آمدن دولتی جدید است اما شینزو آبه خواستار پایبندی دولت جدید کره جنوبی به این توافق شد.
نخست وزیر ژاپن گفت: «موضوع اعتبار ملی در اجرای این توافق مطرح است، حتی اگر دولت تغییر کند.»
منتقدان این توافق می گویند در آن به اندازه کافی به مسئولیت ژاپن برای سوءاستفاده هایی که طی سال های 1910 تا 1945 در دوران حکومت استعماری این کشور بر شبه جزیره کره صورت گرفته، پرداخته نشده است.