ابراز نگرانی معاون رئیس جمهور از افزایش حاشیه نشینی
معاون روستایی رییس جمهوری گفت: یکی از معضلات کشور که هر روز بر میزان آن افزوده می شود بحث حاشیه نشینی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ ابوالفضل رضوی عصر امروز در نشست خبری در تشریح اهداف برگزاری دومین نمایشگاه توانمندی های روستائیان و عشایر افزود: یکی از مهمترین و بزرگترین سرمایه های توسعه کشور روستاها و عشایر هستند که بیش از 50 درصد از زمین های حاصلخیز کشور که از آنها ثروت استخراج می شود در اختیار روستائیان و عشایر غیور قرار دارد.
وی گفت: جمعیت فعال روستایی و عشایری کشور با توجه به سرشماری سال 90، 28/6 درصد یعنی بیش از 21 میلیون نفر است که البته با توجه به اینکه هنوز آمار دقیق سرشماری سال 95 استخراج نشده است.
رضوی با تاکید بر اینکه حاشیه نشینی در اطراف شهرهای بزرگ یکی از معضلات و مشکلات بزرگ کشور است افزود: متاسفانه حاشیه نشینی معلول برنامه ریزی نادرست در کشور است.
وی تصریح کرد: پس از انقلاب مشکلات کالبدی روستائیان و عشایر شناسایی شد و رفع آنان مثل برق رسانی و آب رسانی هم گام های بزرگی برداشته شد اما به افزایش کیفیت زندگی، معیشت و از همه مهمتر اشتغال آنان توجه کافی صورت نگرفت و این کم توجهی مهمترین عامل مهاجرت روستائیان و عشایر از زادگاهشان به شهرها شد.
رضوی با اشاره به سراب زندگی شهری و جذب روستائیان به این سراب ادامه داد: وجود زرق و برق زندگی شهری روستائیان را به شهرها جذب کرد اما شرایط سخت زندگی و هزینه های بالای آن باعث ایجاد حاشیه نشینی و گسترش آن شد به گونه ای که از جمعیت روستایی پرکار، مولد و کم توقع کاسته و بر جمعیت بیکار کشور افزوده شد.
معاون توسعه روستایی ریاست جمهوری گفت: در دوسال اخیر اقدامات و برنامه ریزی هایی برای افزایش توانمندی های روستائیان و عشایر کشور صورت گرفته است که از جمله می توان به برگزاری دو دوره نمایشگاه توانمندی های روستائیان اشاره کرد.
وی افزود: در دومین نمایشگاه که قرار است از 15 تا 18 دی ماه در نمایشگاه بین المللی تهران برگزار شود، تلاش شده است با شناسایی استعدادهای انسانی و مکانی روستاهای کشور، همه تولیدات روستائیان و عشایر از جمله صنایع تبدیلی ، دستی ، تولیدات فنی و آداب و رسوم آنان را به نمایش بگذاریم.
رضوی درباره تلاشهای دولت برای ایجاد اشتغال پایدار در روستاها گفت: در چارچوب توسعه روستاها لایحه ای دو فوریتی به مجلس ارائه شد که مجلس آن را با یک فوریت تصویب کرد که در صورت نهایی شدن 5 هزار میلیارد ریال به این امر اختصاص می یابد همچنین با اختصاص اعتبارات دیگری به روستا تا پایان آذر ماه امسال بیش از 60 هزار شغل پایدار در روستاها ایجاد شده است.
وی درباره اقدامات دولت برای محرومیت زدایی در روستاها افزود: اقدامات زیادی برای محرومیت زدایی در روستاها انجام شده است که پرداخت وام با سود 3 درصد از جمله این اقدامات است.
رضوی در ادامه در پاسخ سوالی درباره همکاری نکردن شهرداری تهران در نصب بنرهای تبلیغاتی دومین نمایشگاه توانمندی های روستائیان و عشایر گفت: شهرداری تهران نه تنها کمکی به ما نمی کند بلکه حریم روستایی را هم تملک می کند. ما از شهرداری انتظار کمک نداریم اما می خواهیم که به حریم روستاهای ما در اطراف تهران مثل کن و سولقان تجاوز نکند.
وی با اشاره به طرحهای آموزشی در روستاها نیز گفت: متاسفانه بی عدالتی آموزشی در روستاها مشهود است که آن هم به علت نبود انسجام برنامه ریزی در بخش روستایی صورت گرفته است به همین علت با ایجاد معاونت عدالت آموزشی در روستاها تلاش کردیم از میزان بی عدالتی آموزشی بکاهیم.
رضوی تصریح کرد: هم اکنون یک میلیون و 500 هزار نفر روستایی دانشگاهی داریم که مفهوم آن این است که از هر 5 نفر یک روستایی تحصیلات دانشگاهی دارد.
وی درباره تلاشهای صورت گرفته برای جذب گردشگران به روستاها هم گفت: با همکاری با سازمان میراث فرهنگی تاکنون 38 روستا به عنوان مراکز جذب گردشگر معرفی شده اند و تلاش داریم این تعداد را تا پایان دولت به شکل قابل توجهی افزایش دهیم.