فرانس پرس:وظیفه دشوار بازسازی شهر ویران شده حلب
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما خبرگزاری فرانسه در گزارشی به قلم ماهر مونس تحت عنوان « وظیفه دشوار بازسازی شهر ویران شده حلب » نوشت :
فرا رسیدن نیمه شب در حلب سوریه به معنای تاریکی مطلق است . به محض رسیدن عقربه های ساعت به روی 12 شب، همه مولدها و ژنراتورهای برق در سراسر شهر خاموش می شوند و کل حلب در تاریکی مطلق فرو می رود. احیای شبکه های ویران شده آب و برق و ارتباطات و مخابراتی شهر حلب مستلزم صرف ماههای بسیار و میلیونها دلار پول خواهد بود. چهار سال جنگ موجب شده است شهر حلب از یک قطب صنعتی و تجاری سوریه، به شهری ویرانه تبدیل شود.
نیروهای وفادار به بشار اسد رئیس جمهور سوریه هفته گذشته پس از اجرای توافق بیسابقه درباره تخلیه تروریستها که به سالها درگیری دراین شهر پایان داد ، کنترل کامل بر دومین شهر بزرگ سوریه را اعلام کردند. به موجب برآوردهای اولیه مقامات محلی ، اصابت موشکها و حملات هوایی و بمباران های مداوم حلب بیش از نیمی از ساختمانها و زیرساختارهای این شهر را به طور کامل یا نسبتا نابود کرده است.
نیروگاه اصلی برق شهر در منطقه سفیره در جنوب شرقی حلب به مدت دو سال است که در پی جنگ از کار افتاده است. ساکنان حلب مجبورند به ژنراتورها و مولدهای پر سروصدا تکیه کنند که برق را از طریق شبکه ای از کابلهای ضخیم به خیابانها می رساند. ولی این مولدها نیز باید به منظور صرفه جویی در سوخت نیمه شبها خاموش شوند.
یک مقام آگاه در وزارت نیروی سوریه که نخواست نامش فاش شود به این خبرگزاری گفت ما دو پروژه برای تامین دوباره برق حلب داریم. وی افزود قرار است خطوط جدید برق از استان حما در مجاورت منطقه طی یکسال آینده به حلب کشیده شود ولی هزینه اجرای این پروژه بیش از چهار میلیارد پوند سوریه معادل حدود هشت میلیون دلار برآورد می شود.
مشکلات ناشی از کمبود آب آشامیدنی سالم نیز ساکنان حلب را دچار مشقت کرده است. اصلی ترین ایستگاه پمپاژ آب هم اکنون تنها با یک سوم ظرفیت خود کار می کند. یکی از متخصصان تصفیه خانه سلیمان الحلبی در شهر حلب می گوید: « ما فقط می توانیم آب مورد نیاز 20 درصد از شهر حلب را تامین کنیم . تا قبل از بحران 70 درصد اب را تامین می کردیم. » وی می افزاید : « ترمیم و بازسازی این تاسیسات ماهها وقت می گیرد ولی حتی در آن صورت تامین آب آشامیدنی سالم احتمالا معضلی عمده برای ساکنان حلب باقی خواهد ماند. »
بخش اعظم آبی که به سمت حلب پمپاژ می شود ، از سد فرات در استان رقه در مجاور استان حلب می اید که در کنترل گروههای تکفیری قرار دارد و آنها نیز به طور منظم جریان آب را قطع می کنند.
افزون بر آن به گفته کارشناسان اعمال تحریم های بین المللی بر ضد سوریه از سال 2011 ، تامین قطعات یدکی مورد نیاز تاسیسات را تقریبا غیر ممکن ساخته است.
ولی قبل از هر گونه اجرای پروژه های عمده بازسازی ، مقامات محلی باید موانع و کیسه های شن که شهر حلب را به دو بخش شرقی تحت کنترل تروریستها و بخش غربی تحت کنترل نیروهای دولتی تقسیم می کرد، پاکسازی کنند. بولدوزرها از هم اکنون در خیابانهای بمباران شده در حال تردد دیده می شوند و به پاکسازی موانع فلزی و آواربرداری مشغول هستند.
ندیم رحمان یکی از مقامات شهری به این خبرگزاری گفت : « شهرداری حلب بلافاصله برای بازگشایی معابر اصلی دست به کار شده است. بازگشایی جاده ها و خیابانها به ما امکان می دهد تا زندگی را به شهر بازگردانیم و فعالیت های اقتصادی و اجتماعی و خدمات عمومی در شهر احیا شود. »
بخش قدیمی شهر حلب که از میراث های مشهور جهانی یونسکو محسوب می شود ، در کانون این تلاشها قرار دارد. تیم های ویژه با دقت در حال کاوش در میان ویرانه ها هستند تا آثار سنگی با قدمت چندین قرن را که از آنها برای بازسازی استفاده می شود ، از دیگر چیزها جدا کنند.
عبدالواجد ناجد یکی از ساکنان حلب می گوید: « خدا را شکر جاده ها به هم متصل شده است. حلب بار دیگر یکپارچه شده است و ما توانستیم با ماشین خود را به اینجا برسانیم. «