موضع موافق اف بی آی درباره نتایج تحقیقات سیا در این ماجرا، دونالد ترامپ برنده انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را که فرضیه دخالت روسها در انتخابات کشورش را رد کرده است، بیش از پیش در این قضیه در تنگنا قرار می دهد.
حمایت جیمز کامی رئیس اف بی آی و همچنین جیمز کلاپر مدیر اطلاعات ملی آمریکا نتیجه گیریهای سیا را درباره مداخله احتمالی روسیه در روند انتخابات آمریکا تقویت می کند. سیا اعلام کرده در تحقیقات خود به این نتیجه رسیده است که برخی افراد مرتبط با روسیه ایمیل های هک شده از حساب های جان پودستا مدیر ستاد تبلیغاتی هیلاری کلینتون نامزد شکست خورده حزب دموکرات در انتخابات ریاست جمهوری و برخی دیگر از مسئولان این حزب را در اختیار پایگاه اطلاع رسانی ویکیلیکس قرار داده اند.
به این ترتیب اصلی ترین آژانسهای اطلاعاتی آمریکا درباره دخالت های روسیه در روند انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به اتفاق نظر دست یافته و اظهارنظر برخی نمایندگان کنگره را درباره وجود اختلاف در این زمینه میان سیا و اف بی آی تکذیب کرده اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، در جریان کارزار انتخاباتی آمریکا و حتی چند هفته پیش از آن برخی از مسئولان حزب دموکرات و آژانسهایی که به طور تخصصی در زمینه امنیت سایبری فعالیت می کنند، دولت روسیه را به تلاش برای نفوذ در مبارزات انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به نفع ترامپ متهم کردند. مسئولان برخی آژانس های متخصص در امنیت سایبری اعلام کردند نشانی آی پی که از آنجا حمله اینترنتی به مراکز وابسته به حزب دموکرات صورت گرفته با نشانی آی پی که گروه هکرهای انفورماتیک وابسته به دولت روسیه استفاده می کند، شباهت دارد. برخی مسئولان دموکرات این گروه را متهم کردند با کمک روسیه سامانه های انفورماتیک کنوانسیون حزب دموکرات در فیلادلفیا را هک کرده است. رسانه ها و محافل سیاسی آمریکا معتقدند دونالد ترامپ نسبت به هیلاری کلینتون در قبال روسیه مواضع موافق تری داشته به همین علت روسیه با مداخله های پنهان خود در انتخابات آمریکا از وی حمایت کرده است.
در همین حال رئیس جمهور آمریکا در نشست خبری خود در کاخ سفید ضمن تاکید بر نقش روسیه در هک اجلاس کنگره ملی دموکرات ها، روسیه را به اقدامات سایبری متقابل تهدید کرد.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان؛ باراک اوباما در بخش پرسش و پاسخ از نشست خبری خود به پرسشی درباره موضوع مداخله روسیه در انتخابات آمریکا پاسخ داد و گفت: در مورد انتقال قدرت به رئیس جمهور جدید باید بگویم که آنها(تیم ترامپ) نخستین کسانی هستند که اذعان می کنند ما هرکاری که توانسته ایم کردیم تا اطمینان حاصل کنیم آنها موفق می شوند.
از آخرین باری که من با رئیس جمهور منتخب صحبت کردم چند روزی می گذرد. این صحبت درباره طیفی از موضوعات مربوط به انتقال قدرت بود. این همکاری ادامه خواهد یافت.
باراک اوباما گفت: ما در مورد(روسیه) بحث و جدل زیادی نداشته ایم. واقعیت این است که براساس ارزیابی یکدست اطلاعاتی ، روس ها مسئول هک کردن کنگره ملی دمکرات ها بوده اند و اینکه در نتیجه برای ما اهمیت دارد که همه عناصر این مسئله را بررسی و اطمینان حاصل کنیم که از چنین مداخلاتی از طریق حملات سایبری ، جلوگیری می کنیم. این موضوع باید یک موضوع دوحزبی و نه یک موضوع حزبی باشد. امیدوارم که رئیس جمهور منتخب ، نیز به طریقی مشابه نگران باشد و اطمینان حاصل کند که حتی احتمال تاثیر گذاری خارجی بر روند انتخاباتی ما وجود ندارد.
فکر نمی کنم که هیچ آمریکایی خواستار تاثیر خارجی روی انتخابات آمریکا باشد.
این موضوع نباید موضوع بحث و جدل ما باشد.
باراک اوباما گفت زمانی که هک اجلاس کنگره ملی دموکرات ها رخ داده بود ما فقط درباره این هک صحبت کردیم ولی درباره انگیزه های هک هیچ گمانه زنی نکردیم.
وی افزود: ما درباره تاثیرات این هک هم صحبت نکرده بودیم اما فقط درباره آن به مردم گفتیم. به اعضای کنگره هم گفتیم. در نتیجه همه شما برداشت هایی را درباره آنچه که رخ داد، داشتید و نیز درباره علت این اقدام تفسیرهایی نوشتید و درباره تاثیر آن روی انتخابات هم نوشتید. ما این کار را نکردیم چون در این فضای حزبی در آمریکا در زمانی که نگرانی اول، اطمینان یافتن از امانت داری در روند انتخابات بود، در زمانی که هر حرفی از دهان من و کاخ سفید از دید حزبی به آن نگریسته می شد، من خواستم اطمینان یابم که به نفع یک طرف یا طرف دیگر عمل نمی کنیم.
سوال: ما تلاش کردیم به اطلاع مردم برسانیم چه اتفاقی افتاد؟
باراک اوباما افزود: بخشی از موضع گیری ما این بود که می خواستیم اطمینان یابیم که با مطرح کردن پرسش های بیشتر درباره امانت در انتخابات آن هم در قبل از انتخابات ، کار(دلخواه) را برای افشاگران انجام نمی دهیم ، البته این موضوع در زمانی بود که رئیس جمهور منتخب نیز خودش پرسش هایی درباره امانتداری در انتخابات مطرح کرده بود.
باراک اوباما گفت: اطلاعات در دست ویکی لیکس بود و منتشر می شد. چیزی که من به طور خاص نگرانش بودم این بود که این موضوع با موضوع هک شدن احتمالی دیگر تلفیق نشود و روی شمارش آراء تاثیر نداشته باشد. من در اوایل سپتامبر زمانی که ریس جمهور پوتین را در چین دیدم دریافتم که کارآمد ترین و موثر ترین راه برای جلوگیری از این روش این است که با آنها گفتگو کنیم.
خبرنگاری پرسید: آیا شکست هیلاری کلینتون به علت هک شدن ها بود؟
باراک اوباما در پاسخ گفت: من می خواهم اجازه دهم که همه کارشناسان سیاسی در این شهر بحث سیاسی طولانی درباره انتخابات داشته باشند. انتخاباتی که برگزار شد خیلی جالب بود و کتاب های زیادی درباره آن نوشته خواهد شد. هیلاری کلینتون در مقام وزیر امور خارجه خستگی ناپذیر کار کرد، در جریان رقابت های انتخاباتی هم برخورد منصفانه ای با او نشد. فکر می کنم پوشش اخبار مربوط به او و موضوعات مربوط به او مشکل داشت.
از سوی دیگر هیلاری کلینتون نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: پوتین به خاطر خصومت شخصی دستور دخالت هکرها در انتخابات آمریکا را صادر کرد.
پایگاه اینترنتی تلگراف نوشت: هیلاری کلینتون در دیدار با شماری از حامیان مالی انتخاباتی اش گفت: پوتین از زمانی که من علنا نگرانی خود را در سال دو هزار و دوازده درباره انتخابات پارلمانی روسیه اعلام کردم از من کینه شخصی به دل گرفت.
وی افزود: پوتین علنا من را به خاطر نشان دادن خشم خود مورد سرزنش قرار داد و ما شاهد آن چیزی بودیم که او در این انتخابات انجام داد.
در همین حال دمیتری پسکوف سخنگوی کرملین جمعه ادعاهای امریکا علیه روسیه را « شرم آور » دانست. آمریکا روسیه را به اخلال در انتخابات آمریکا از طریق حملات سایبری متهم کرده است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از توکیو، پسکوف که به همراه ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه به توکیو سفر کرده است به خبرنگاران گفت : « یا باید صحبت در این باره را متوقف کرد و یا دلیل و مدرکی نشان داد. در غیر این صورت، هر صحبتی در این باره شرم آور است. »