براساس تحقیقات دانشمندان در حوزه سلول های انسانی ،
شاید دیگر پیر نشویم !
روزنامه انگلیسی ایندیپندنت در گزارشی نوشت دانشمندان توانستند با تغییر دادن برنامه سلول ها، طول عمر را افزایش دهند.
به گزارش سرویس
خبرگزاری صدا و سیما، در این گزارش به قلم یان جانستون آمده است: دانشمندان می گویند با موفقیت توانسته اند با تغییر برنامه سلول های بدن موش ها با استفاده از تکنیکی که نشان می دهد می توان روند پیر شدن را «برعکس کرد»، طول عمر آنها را افزایش دهند.
تلاش های قبلی برای انجام چنین کاری ظاهرا به جوان تر شدن سلول ها منجر شده بود، اما سریعا این موش ها دچار تومور شده و مردند.
با این حال، تیمی که تحت رهبری خوآن کارلوس ایزپیسوآ بلمونته از موسسه سالک Salk در آمریکا تحقیق اخیر را انجام داده است، اعلام کرد طول عمر این موش ها در مقایسه با آنهایی که این روش بر روی آنها انجام نشد، حدود سی درصد افزایش یافت و آنها به سرطان مبتلا نشدند.
آنها همچنین از نتایج مثبت در آزمایشات بر روی سلول های انسانی در آزمایشگاه خبر دادند.
روند عکس پیر شدن !
پروفسور بلمونته گفت: «مطالعات ما نشان می دهد که روند پیر شدن ممکن است به یک روش صورت نگیرد. با انجام دادن تغییرات دقیق ممکن است بتوان این روند را برعکس کرد.»
این تکنیک ها شامل تبدیل سلول ها به سلول های بنیادی می شود که می تواند به هر شکل از سلول های تخصصی تبدیل شود.
الخاندرو اوکامپو یکی دیگر از محققان گفت: «آنچه ما دریافتیم این است که وقتی ما تحریک به برنامه ریزی مجدد سلولی می کنیم، سلول ها جوان تر به نظر می رسند.»
او همچنین گفت: «سوال بعدی این بود که آیا ما می توانیم این روند جوان سازی را در یک حیوان زنده اجرایی کنیم.»
اما به نظر می رسد ایجاد سلول های بنیادی -که می تواند سریعا تقسیم شود و برای رشد نطفه مهم است- در بزرگسالان سبب افزایش خطر ایجاد تومورها می شود. سرطان باعث مرگ می شود زیرا سلول ها به صورت غیر قابل کنترلی تقسیم می شوند تا جایی که سبب ایجاد مشکل در ارگان ها می شوند.
یک مشکل دیگر در ارتباط با برنامه ریزی مجدد سلولی این است که آنها برای عملکرد مناسب بدن ضروری هستند، از این رو، تبدیل بیش از اندازه آنها به سلول های بنیادی سبب مرگ می شود. در نتیجه، محققان موسسه سالک، تغییراتی در چهار ژن -که در روند برنامه ریزی مجدد دخیل بودند- برای یک دوره کوتاه مدت به وجود آوردند.
حفظ هویت سلولی
پرادیپ ردی از محققان این تحقیق گفت: دانشمندان در دیگر مطالعات به طور کامل برنامه ریزی مجدد سلولی انجام دادند تا توانستند به وضعیتی شبیه به یک سلول بنیادی برسند. اما ما برای نخستین بار نشان دادیم که با انجام برخی تغییرات طی یک دوره کوتاه مدت می توانیم هویت سلول را حفظ و در عین حال علایم مرتبط با پیری را برعکس کنیم.
محققان همچنین این تکنیک را بر روی موش های دارای پیری زودرس آزمایش کردند، شرایطی که سبب می شود آنها -و انسان ها- زودتر از موعد پیر شوند.
بررسی ها نشان داد آنهایی که سلول هایشان مجددا برنامه ریزی شده بود، سی درصد بیشتر از بقیه عمر کردند.
دانشمندان سپس این تکنیک را بر روی موش های عادی و سالخورده آزمایش کردند.
آنها از بهبود روند بازسازی بافت های عضلانی و لوزالمعده پس از صدمه رسیدن به آنها خبر دادند.
بلامونته گفت: موش ها، انسان نیستند و ما می دانیم که جوان سازی یک انسان بسیار پیچیده تر است. اما این مطالعه نشان می دهد روند پیری بسیار پویاست و از این رو، در مقایسه با آنچه که در گذشته فکر می کردیم، روند درمان دشوارتر است.