تهیه منسوجات با کارایی ویژه به کمک فناوری پلاسما
تهیه منسوجات با کارایی ویژه به کمک فناوری پلاسما، عنوان طرح تحقیقاتی استاد دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند است که 20 مقاله ISI از آن در مجلات معتبر بین المللی به چاپ رسیده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، پلاسما حالت چهارم ماده است و هنگامی که تخلیه الکتریکی در یک گاز انجام شود، گاز به پلاسمای گازی تبدیل می شود که مجموعه ای از ذرات فعال و پرانرژی است که در برخورد با سطوح موجب ایجاد تغییرات فیزیکی و شیمیایی برروی آن می شود. این تغییرات در مقیاس نانو است. عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند و پژوهشگر این روش گفت: در صنعت نساجی، روشی سنتی از فرآیندهای شیمیایی مرطوب برای ایجاد خواص مختلف در منسوجات استفاده می شود که تغییرات نامطلوبی همچون کاهش استحکام پارچه و تغییر خواص فیزیکی منسوجات را نیز به دنبال دارد، اما فناوری پلاسما مشکلات روشهای سنتی صنعت نساجی را ندارد.
دکترامین الدین حاجی درخصوص مزایای استفاده از روش پلاسما درصنعت نساجی افزود: در روش پلاسما خواص مطلوب منسوجات، بدون مصرف بالای مواد شیمیایی و در زمان کوتاه و بدون تغییرات نامطلوب در خواص ذاتی کالا، ایجاد می شود.
وی با بیان اینکه نتایج تحقیقات و مقالات برروی اصلاح خواص منسوجات به کمک فناوری پلاسما اخیرا به صورت سخنرانی در هفتمین کنفرانس بین المللی تحقیقات کاربردی در مهندسی نساجی در کشور تونس ارائه شده است گفت : فناوری پلاسما یک روش نوین و دوستدار محیط زیست برای ایجاد تغییر در خواص پلیمرها بدون صدمه زدن به سایر خصوصیات آنها است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد بیرجند افزود : در تکنیک استفاده از پلاسما برای ایجاد خواص مورد نظر در منسوجات، به جای استفاده از مواد شیمیایی آلوده کننده برای ایجاد خواصی همچون ضد آتش بودن، ضد میکروب بودن و یا رسانا بودن پارچه، از فناوری پلاسما در حالتهایی همچون گاز استفاده می شود و به همین دلیل آلودگی حالت استفاده از مواد شیمیایی را ندارد و به محیط زیست آسیبی وارد نمی کند .
دکترامین الدین حاجی گفت: در استفاده از فناوری پلاسما برای ایجاد خواص مختلف در منسوجات، به دلیل محدود شدن اثرات این فرآیند به چند نانومتر روی سطح کالا، خواص مربوط به حجم منسوجات نیز بدون تغییر باقی میماند و به الیاف آن آسیبی نمی رساند.
استاد دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند، تحقیقات متنوعی در زمینه کاربرد فناوری پلاسما برای بهبود جذب رنگ منسوجات، بهبود خاصیت ضد باکتری این کالا، تولید منسوجات رسانا و جاذب امواج الکترومغناطیسی، تولید منسوجات ضد آتش، تولید منسوجات با خاصیت خود تمیزشوندگی و بهبود خواص کامپوزیت ها انجام داده که از نتایج این پژوهشها بیش از 20 مقاله ISI در مجلات معتبر بین المللی به چاپ رسیده و چندین مورد سخنرانی نیز در کنفرانس های بین المللی معتبر انجام شده است.