موسسه مودیز: برنامه بودجه ایران ممکن است با موانعی روبرو باشد
موسسه اعتبار سنجی مودیز اعلام کرد برنامه های بودجه ایران برای دوره پس از تحریم ها بر حمایت از رشد و توسعه متمرکز است اما دولت دونالد ترامپ، پیروز انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، و قیمت های نفت ممکن است موانعی را در این راه ایجاد کند.
ایران ماه ژانویه یعنی زمانی که سازمان ملل متحد پایبندی این کشور را به موافقتنامه هسته ای چندجانبه با گروه پنج به اضافه یک (آمریکا ، روسیه ، فرانسه ، چین ، انگلیس و آلمان ) تایید کرد ، عملا با یک محرک اقتصادی روبرو شد.
براساس موافقتنامه هسته ای بین ایران و گروه پنج به اضافه یک که سال 2015 امضا شد تحریم های اتحادیه اروپا و برخی تحریم های آمریکا علیه ایران در ازای اعمال محدودیت هایی بر فعالیت های هسته ای این کشور کاهش یافت و دولت (ایران) اوایل سال 2016 ارائه گزارش درباره رشد اقتصادی کشور را آغاز کرد.
اگرچه کاهش تحریم ها بدین معنی است که ایران می تواند نفت بیشتری به بازار عرضه کند اما دولت ایران تلاش کرده است وابستگی اقتصاد این کشور را به درآمدهای نفتی کاهش دهد.
موسسه اعتبار سنجی مودیز اعلام کرد اقتصاد ایران در مقایسه با اقتصاد دیگر صادرکنندگان نفت در منطقه از تنوع بیشتری برخوردار است.
حسن روحانی رئیس جمهور ایران هفته گذشته لایحه بودجه حدود 338 میلیارد دلاری را برای سال آینده به مجلس تقدیم کرد. این بودجه بر افزایش 50 درصدی درآمد نفتی ایران استوار است و قیمت نفت در آن 50 دلار برای هر بشکه تعیین شده است. بهای نفت برنت دریای شمال صبح روز پنجشنبه حدود 53 دلار و 40 سنت در هر بشکه داد و ستد شد.
براساس مفاد موافقتنامه کشورهای عضو اوپک (سازمان کشورهای صادرکننده نفت) درباره میزان تولید نفت ، ایران می تواند به تلاش برای دستیابی به سهم واقعی خود در بازار ادامه دهد اما پیش بینی می شود دیگر تولید کنندگان تولید نفت خود را کاهش دهند. روحانی اعلام کرد این بدین معنی است که کشورش می تواند هر اندازه که گمان می کند مناسب است نفت بفروشد.
موسسه اعتبار سنجی مودیز در جدیدترین گزارش خود اعلام کرد یافته های این مرکز نشان می دهد ایران با برخی ریسک های اقتصادی روبرو است و این ریسک ها تا حدودی به تحریم ها علیه این کشور مربوط می شود. آمریکا اخیرا تحریم ها علیه ایران را تمدید کرد و اگر ترامپ از عمل کردن به موافقتنامه هسته ای مورد حمایت سازمان ملل متحد شانه خالی کند ، ممکن است برخی از تحریم ها علیه ایران شدیدتر شود.
در این گزارش آمده است بندهای کلیدی لایحه بودجه دولت متکی به موافقتنامه ای ( موافقتنامه هسته ای ) است که همچنان با تردیدهایی روبرو است و توانایی ایران برای فروش دو میلیون و 420 هزار بشکه نفت در روز و همچنین دسترسی به نظام پرداخت های بین المللی برای دریافت پول محصولات صادراتی خود به اجرای این موافقتنامه بستگی دارد.
صندوق بین المللی پول پیش بینی کرده است ایران تا آغاز دهه آینده با کسری بودجه جزئی روبرو باشد. صندوق بین المللی پول همچنین پیش بینی کرده است درآمدهای غیر نفتی ایران 13 درصد از کل درآمد برنامه ریزی شده این کشور را به خود اختصاص دهد.
موسسه مودیز اعلام کرد در بودجه های ایران تلاش شده است توازن وجود داشته باشد اما درآمدها از سال 2012 به علت تحریم های بین المللی و کاهش بهای نفت ، کمتر از حد انتظار بوده است.