محمود الزهار: ترامپ به مانند دیگر مقامات آمریکایی، مخالف فلسطین است
به گزارش
سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیمابه نقل از شبکه تلویزیونی العالم، محمود الزهار عضو ارشد جنبش حماس در گفتگو با این شبکه در غزه درباره ارزیابی خود از اوضاع فلسطین در سایه مشکلات فلسطینیان در نوار غزه و کرانه باختری رود اردن و ادامه اختلافات میان گروه های فلسطینی گفت: این مشکلات به ویژه موضع کشورهای غربی در تعامل با فلسطینیان مسئله جدیدی نیست. غربی ها قبل از تاسیس رژیم یهودی در فلسطین، موضع خود را در حمایت از اسرائیلی ها قطعی کرده بودند. امروز ابزار کشورهای غربی در حمایت از اسرائیل تغییر کرده است. غربی ها در گذشته کشورهای عربی را تحت اشغال خود داشتند و سپس به حاکم کردن مزدوران خود در این کشورها روی آوردند. آنچه که تا امروز به عنوان آرمان فلسطین مطرح بوده یک طرح شکست خورده است. پرچمدار این آرمان، سازمان آزادیبخش فلسطین است که سالهای زیادی است که فعالیت می کند. این سازمان از سال 1965 تاکنون به پایان کار خود رسیده است. ما در این دوره شاهد از بین رفتن آرمان فلسطین بودیم. ماموریت یاسر عرفات این بود که مشروعیت حضور اسرائیل را به رسمیت بشناسد و پس از این که این هدف محقق شد، او را کشتند و سپس افرادی را به قدرت رساندند تا اجازه ندهند کشور فلسطین بر اساس مرزهای سال 1967 تشکیل شود. این مرزها نیز تنها هجده درصد از اراضی فلسطین تاریخی است و محمود عباس رهبر این مرحله است. امروز شهرک های اسرائیلی شصت درصد کرانه باختری رود اردن را بلعیده اند. بنابراین پرونده فلسطین بسته شده است.
وی افزود: در حال حاضر تنها شمع روشن در این عرصه همان مقاومتی است که در نوار غزه وجود دارد. این مقاومت را با امکانات مشخص خود نیز در کرانه باختری شاهد هستیم و فلسطینیان در مساجد تحصن و از سلاح سرد برای حمله به اسرائیلی ها استفاده و تظاهرات برگزار می کنند. فلسطینیان هیچ یار و یاوری ندارند و حتی کشورهای عربی نیز به جنگ با فلسطین برخاسته اند به طوری که محاصره تحمیلی کشورهای عربی علیه ما بیشتر از محاصره دشمنان ماست. با توجه به این وضع باید برنامه مقاومت را تقویت کنیم تا بتوانیم به اهداف خود برسیم به ویژه آنکه کشورهای غربی هر کشوری را که احتمال داشت روزی دشمن رژیم صهیونیستی شود هدف حملات مختلف قرار دادند و شاهد این وضع در لبنان، عراق،سوریه، یمن و افغانستان هستیم. امروز همه کشورهای همسایه فلسطینیان با مشکلات خطرناک و خطر تجزیه روبرو هستند. بنابراین مقاومت به عنوان تنها برنامه ای است که ایستادگی می کند. از سوی دیگر اختلافات میان گروه های فلسطینی موضوعی منطقی است چرا که ما وارد اردوگاه مذاکره نشدیم تا تنها برای مذاکره مذاکره کنیم و فلسطین را از بین ببریم. طرف مقابل ما از این می ترسد در صورتی که وارد برنامه مقاومت شود، امتیازات و زندگی خود را از دست بدهد. بنابراین این اختلافات موضوعی منطقی و تاریخی است و تنها یک تجربه فلسطینی نیست.
الزهار در پاسخ به این پرسش که گروه های فلسطینی چگونه می توانند به توافق ملی برسند،گفت: توافق ملی بر اساس انتخابات حاصل می شود و باید ببینیم که فلسطینیان در انتخابات چه نظری دارند. شورای ملی فلسطین نماینده فلسطینیان در داخل و خارج از وطن است. باید در ابتدا این شورا را تشکیل دهیم تا این شورا امور قانونی را در اراضی اشغالی فلسطین بر اساس مرزهای سال 1967مدیریت کند و همچنین باید شوراهای شهر و روستا برای تامین خواسته های روزانه مردم در کرانه باختری، نوار غزه و قدس تشکیل شود. هدف این است که این خواسته ها با شفافیت محقق شود و طرف های بازنده نیز نتیجه انتخابات را نمی پذیرند. برای ما روشن است که کشورهای غربی،غربی و اسرائیل نتیجه انتخابات را قبول ندارند و به این دلیل شاهد چنین وضعی در مسئله فلسطین هستیم. در حال حاضر این پرسش مطرح است که آیا این وضع ادامه خواهد یافت یا نه. هر چند ما اطلاعی از غیب نداریم ولی به خداوند توکل کرده ایم. مسئله مهم این است که رابطه خود را با خداوند بهتر کنیم.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی از گزارش ها به اوضاع فاجعه بار در نوار غزه در همه سطوح بهداشتی،غذایی، آموزشی اشاره دارد و بیکاری در این منطقه شدید است، آیا حماس به تنهایی مسئول این وضع است و این جنبش تا چه زمانی می تواند مقاومت کند، گفت: ما نباید گفته های حامیان طرح های شکست خورده را در برابر حامیان طرح های موفق بیان کنیم. اگر قرار است درباره اوضاع فاجعه بار سخن بگوییم، آیا اوضاع کرانه باختری و کشورهای همسایه فاجعه بار نیست. بله ما در نوار غزه با اوضاع دشواری روبرو هستیم ولی وخیم نیست. همه فارغ التحصیلان دانشگاه های نوار غزه از سالهای 1948 تا 1967 در دانشگاه های مصر، کشورهای عرب خلیج فارس و عربستان سعودی فعالیت می کردند. سطح آموزشی در نوار غزه به نود و نه درصد سکنه این منطقه رسیده است و مشکل این است که هر فارغ التحصیلی نمی تواند شغل خود را بیابد که یک مسئله منطقی است. همچنین ما در نوار غزه فجایع زیست محیطی و آب نداریم و مشکل ما درباره کمبود برق است چرا که درباره این مسئله تحت محاصره هستیم. در صورتی که منابع تولید برق را در اختیار داشتیم با چنین وضعی روبرو نمی شدیم. بنابراین ترسیم کردن ایده مقاومت مبنی بر این که فاجعه بار شده نادرست است. این مصیبت ها در کرانه باختری رود اردن وجود دارد که فلسطینیان نمی توانند از یک نقطه به نقطه ای دیگر بروند. این مصیبت ها را در قدس نیز شاهد هستیم به طوری که فلسطینیان تنها با اجازه اسرائیلی ها قادر به نماز خواندن در مسجدالاقصی هستند. این مصایب را در کشورهای عربی شاهد هستیم به طوری که این کشورها در تامین نیازهای اصلی آب و غذای و داروی خود مشکل دارند. ما اجازه نمی دهیم وجهه مقاومت را تخریب و این مسئله را القاء کنند که مقاومت برای ملت فلسطین، ویرانی به بار آورده است. ما بخشی از این بحران هستیم. کشورهای عرب خلیج فارس که نفت تولید می کنند با این مشکلات دست و پنجه نرم می کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که در حال حاضر تحرکات در نوار غزه با رفتن تجار و روزنامه نگاران به مصر آغاز شده است، آیا این تحرکات در هماهنگی با حماس بوده یا تصادفی صورت گرفته است،گفت: این تحرک در دو چارچوب موازی قرار دارد. مصری ها اعلام کردند که می خواهند تعامل اقتصادی خود را با نوار غزه تغییر دهند و می خواهند گذرگاه ها را باز کنند و ما از این مسئله استقبال می کنیم. ما نمی خواهیم با دشمن اسرائیلی تعامل اقتصادی داشته باشیم تا این دشمن از پول های ما شهرک های خود را بسازد و طبیعی است که با مصر و کشورهای دیگر تعاملات اقتصادی داشته باشیم. تحرک دوم در چارچوب اختلافات داخلی در جنبش فتح میان دو جریان محمود عباس و محمد دحلان است. در حال حاضر جریان عباس اعتبار خود را در عرصه کشورهای عربی از دست داده است و کشورهای عربی امیدوارند جریان محمد دحلان بتواند در آینده تاثیرگذار باشد. ما در تحرک نخست هیچ دخالتی نداشته ایم و از رفتن هر فردی به مصر استقبال می کنیم و در پرونده جنبش فتح نیز دخالت نمی کنیم تا به جانبداری از یک از دو جریان ها متهم نشویم. بنابراین به این دو حرکت اجازه خروج از غزه را می دهیم و تنها استثنا درباره موضوعات امنیتی است. برخی از شخصیت ها درگیر مسائل اطلاعاتی و امنیتی هستند و با سازمان اطلاعاتی تشکیلات خودگردان و اسرائیل همکاری می کنند. بنابراین هیچ مشکلی برای دو حرکت ایجاد نمی کنیم و به شدت موضوعات امنیتی را زیر نظر داریم تا هیچ آسیبی به برنامه مقاومت وارد نشود.
الزهار در پاسخ به این پرسش که آیا پیش بینی می کنید وضع گذرگاه های نوار غزه بهتر و یا منطقه تجارت آزاد در مرز با غزه ایجاد شود، گفت: حرف و حدیث های زیادی وجود دارد. ما در سیاست عمومی خود می خواهیم از اشغالگری اسرائیلی در موضوعات برق، آب و تجارت استفاده کنیم. در صورتی که مصری ها می خواهند وارد این موضوع شوند، ما در این زمینه آمادگی داریم. ما خواهان بهبود عملکرد گذرگاه ها هستیم و نباید مسئولان کاردان این گذرگاه ها با افراد فاسد جایگزین شوند به طوری که مسئولان سابق در این گذرگاه که گماشته تشکیلات خودگردان بودند از قبل این گذرگاه ها میلیاردر شدند. بهبود عملکرد این گذرگاه ها به معنای چشم پوشی نقش امنیتی ما در این گذرگاه نیست. ما همچنین از این گذرگاه ها استفاده اقتصادی می کنیم و استفاده اقتصادی برای پرداخت حقوق به کارمندان صورت می گیرد. محمود عباس از پرداخت حقوق به کارمندان در نوار غزه خودداری می کند این در حالی است که وی به نمایندگی از ملت فلسطین پول های این ملت را در اختیار طرفداران جریان خود در جنبش فتح قرار داده است.
عضو ارشد حماس در پاسخ به این پرسش که آیا تلاش برای ایجاد منطقه آزاد در رایزنی با حماس است،گفت: این طرح در حد حرف و حدیث است. در سطح عملی هر چیز با هماهنگی صورت می گیرد. ما از اجرای این طرح استقبال می کنیم و اجرای این طرح نیازمند همکاری مستقیم است و باید گذرگاه ها به صورت بیست و چهار ساعته فعالیت کنند. این وضع باعث می شود دانشجویان و تجار و بیماران به آسانی از این گذرگاه ورود و خروج داشته باشند. این ارتباطات برکات زیادی برای مردم فلسطین در نوار غزه دارد. ما می توانیم این طرح اقتصادی را با یک میلیارد دلار روابط تجاری آغاز کنیم و در طی چند سال این حجم می تواند به هفت میلیارد دلار برسد. دو ملت مصر و فلسطین بیش از اشغالگران اسرائیلی حق دارند با یکدیگر تعاملات اقتصادی داشته باشند.
وی در پاسخ به این پرسش که برخی ها می گویند حماس تعاملات یکجانبه ای با محمد دحلان دارد و در عین حال حماس روابط خود را با محمود عباس قطع نکرده است و حماس از هر ابزاری برای خارج شدن از بحران استفاده می کند،گفت: این طرف ها ابزار خارج شدن از این بحران هستند و برون رفت از طریق مصر است. تا زمانی که این افراد که در غزه حضور دارند،مشکل امنیتی ایجاد نکنند از حقوق شهروندی خود به مانند هر شهروندی برخوردارند. مسئله این است که ما موافق یک جریان و مخالف جریان دیگر در فتح نیستیم. ما می دانیم که هر دو جریان بدتر از دیگری هستند.
وی در پاسخ به این پرسش که گفته می شود که محمد دحلان از حمایت کشورهای عربی برخوردار است تا اوضاع نوار غزه را به ویژه در رابطه با حماس سامان بخشد و به آشتی با این جنبش برسد،گفت: اساس مشکل ما با فتح با سازمان امنیت پیشگیرانه در تشکیلات خودگردان است. ما به آشتی در جامعه نیازمندیم و درباره این مسئله نیز در قاهره در سال 2011 توافق شده است. این آشتی تنها میان گروه ها و سازمان نیست بلکه خانواده ها را نیز هدف قرار می دهد. باید بر اساس این توافق میان خانواده ها نیز آشتی برقرار شود به طوری که برخی از خانواده ها از طرف مقابل آسیب دیدند و یا خانه آنان تخریب شده است و باید به آنان غرامت پرداخت شود. در مسئله آشتی سیاسی نیز حرف و حدیث هایی درباره برگزاری انتخابات آغاز شده است و هر طرفی که در این انتخابات پیروز شود باید با احترام طرف مقابل روبرو شود. در صورتی که انتخابات برگزار شود، پیروزی ما قطعی است. مشکل در این است که طرف مقابل نمی خواهد نتیجه انتخابات را بپذیرد و بهترین دلیل نیز بازی انتخابات شورای شهر اخیر است.
الزهار در پاسخ به این پرسش که برخی ها می گویند توافقی میان اسرائیل، اردن و مصر برای کاهش مشکلات مردم در نوار غزه حاصل شده است، گفت: نقش اردن محدود به بیمارستان اردن در نوار غزه است. ما هیچ نوع رابطه تجاری با این کشور نداریم. تمایل ما این است که با همه کشورهای عربی رابطه تجاری داشته باشیم. طرف اسرائیلی می داند فشار علیه نوار غزه، وضع انفجارآمیز را ایجاد می کند و اسرائیلی ها نمی خواهند چنین وضعی ایجاد شود و به این دلیل تلاش می کنند از مشکلات مردم کاسته شود. خواسته ما چنین نوع توافقی نیست بلکه می خواهیم گذرگاه رفح در رابطه ما با کشورهای عربی به صورت کامل باز شود. زمانی که در شرایط کنونی با اوضاع دشواری روبرو هستیم، مشکلی نیست که با اسرائیل رابطه تجاری داشته باشیم.
وی در پاسخ به این پرسش که گفته شده است که هیئتی از آلمان به غزه آمده و با حماس دیدار کرده است،گفت: هر روز مردم و هیئت های مختلفی وارد غزه می شوند و این هیئت ها گزارش های اطلاعاتی جمع آوری می کنند مبنی بر این که آیا همچنان حماس بر مواضع خود ثابت قدم است و آیا مردم از وی حمایت می کنند و آیا برنامه مقاومت با قدرت به پیش می رود و همه این گزارش ها به صورت اساسی به اسرائیل کمک می کند. بنابراین ما موضع محتاطانه ای در تعامل با این موضوعات داریم و این تعامل با همه هیئت های بین المللی وجود دارد چرا که همه این هیئت ها در چارچوب جمع آوری اطلاعات فعالیت می کنند.
وی در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از پرونده اسرای فلسطین چیست،گفت: این پرونده بسته شده است تا زمانی طرف اسرائیلی تدابیری اتخاذ کند. کسانی که بازداشت شده اند باید آزاد شوند. اسرائیل تعهد کرده بود افرادی را که آزاد شده اند بار دیگر بازداشت نخواهد کرد.
احمد حامد وزیر اطلاع رسانی دولت نجات ملی یمن در پاسخ به این پرسش که آیا در سفر هیئت آلمانی به نوار غزه به موضوع پرونده اسرا پرداخت شده است،گفت: من فکر نمی کنم در پرونده مبادله اسرا مسئله ای رخ داده باشد.
وی درباره طرح جنبش جهاد اسلامی برای برگزاری گفتگوهای ملی فلسطین در قاهره گفت: ما این مسئله را از برخی از مصری ها شنیدیم مبنی بر این که دولت مصر گروه های فلسطینی را دعوت می کند. مشکل در دعوت کردن یا نکردن مصر نیست بلکه مشکل در این است که آیا محمود عباس چنین شیوه دعوتی را می پذیرد یا خیر. به نظر می رسد مصر فشارهایی را علیه وی اعمال کرده است چرا که رفتارهای وی همه کشورهای عربی را ناراضی کرده است. موضوع اصلی در طرح جهاد اسلامی این است که از محمود عباس خواسته شده است که توافق اسلو را لغو کند. باید وی این مغازه سیاسی خود را که باز کرده ببندد چرا که این مغازه ورشکست شده است و باید قدرت را تحویل بدهد و به دنبال برنامه دیگری باشد.
الزهار در پاسخ به این پرسش که ارزیابی شما از موضع گیری های دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا در حمایت شدید از اسرائیل چیست، به ویژه آنکه وی از این رژیم خواسته است شهرک سازی را توسعه دهد،گفت: این تلاش که ترامپ را شیطان نشان دهند و این که روسای جمهور سابق فرشته بوده اند، درست نیست. هری ترومن در سال 1948 در مبارزه انتخاباتی دو میلیون دلار از یهودی ها گرفته بود و اسرائیلی ها در این سال برای وی تصمیم گیری کردند. هیچ مقام آمریکایی از دو حزب دموکرات و جمهوریخواه ضد اسرائیل نبوده و مانع از شهرک سازی این رژیم نشده وخود را حامی فلسطین نشان نداده است. همه روسای جمهور آمریکا شیطان و برده پول یهودیان هستند. این تنها ترامپ نیست که سیاست های خود را در منطقه اعمال می کند. کشورهای منطقه تلاش های آمریکا و کشورهای غربی را تضعیف کرده و این جنگ ها نیز در تضعیف این تلاش ها تاثیر داشته است. امروز شاهد ظلم و ستم آشکار علیه کشورهای عربی هستیم. مسئله در این است در صورتی که مشکلی میان روسیه و اروپا ایجاد شود، آیا آمریکا در کنار اروپا خواهد ایستاد و آیا آمریکا توافق هسته ای با ایران را لغو خواهد کرد.
الزهار در پاسخ به این پرسش که آیا شما به گشایش قریب الوقوعی درباره اوضاع فلسطینیان امیدوارید،گفت: تنها گشایش در وضع فلسطینیان این است که محمود عباس شکست برنامه مذاکرات را اعلام و توافق اسلو را لغو کند. تنها گشایش آغاز انتفاضه با استفاده از همه ابزارهای خود در کرانه باختری خواهد بود و غیر از این مسئله تنها حرف و حدیث های بیهوده است.
وی درباره روابط حماس با کشورهای عربی بیان داشت: آمریکایی ها علیه کشورهای عربی اعمال فشار می کنند. هر یک از کشورهای عرب خلیج فارس موضع مشخصی درباره مقاومت فلسطینی دارند. کشورهای عربی کنونی متفاوت با کشورهای عربی سال 1948 هستند. کشورهای عربی آن زمان با اسرائیل جنگیدند. هر چند این کشورها شکست خوردند و اتهامات فساد و خیانت علیه سران این کشورها مطرح شد ولی این افراد تلاش کردند مانع از تشکیل رژیم اسرائیل در سرزمین فلسطین شوند ولی امروز شاهد دیدارها و تلاش برای عادی سازی روابط(کشورهای عربی با اسرائیل) هستیم و این کشورها بسیار متفاوت با کشورهای عربی سال 1948 هستند.