ساخت شتابدهنده الکترون در کشور تا 10 سال آینده
هماهنگ کننده تحقیق و توسعه طرح چشمه نور ایران گفت: این طرح در آینده نقش ویژهای در ارتقای جایگاه علمی ایران دارد.
مرتضی جعفرزاده خطیبانی در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت: این سامانه پیشرفته با فناوری بالا که پس از تولید الکترون، می تواند الکترون را در شتابدهنده ای به اندازه یک زمین فوتبال استاندارد به سرعت نور برساند.
وی با بیان اینکه سرعت نور یعنی دور زدن الکترون 500 هزار بار در ثانیه افزود: در این سرعت بسیار بالا خواص الکترون تغییر می کند.
جعفرزاده خطیبانی با اشاره به اینکه الکترون را در هر نقطه از این مسیر منحرف کنیم اشعه ایکس تولید می کند گفت: در این شتاب بالا خواص الکترون تغییر می کند و می توان از آن در علوم گوناگون استفاده کرد.
وی ادامه داد: راه اندازی 37 ایستگاه تحقیقاتی از جمله پزشکی، صنایع شیمی، فیزیک، معدن، مواد غذایی و داروسازی از اهداف این طرح مهم ملی است.
جعفرزاده درباره محل اجرای این طرح گفت: در محدوده بزرگراه زنجان - قزوین در زمینی به وسعت 50 هکتار قرار است شتابدهنده احداث شود.
وی از دیگر مزایای این طرح اشتغال 10 هزار دانشجوی تحصیلات تکمیلی و دکتری را برشمرد و افزود: ارتقای علمی کشور با تولید بیش از 2 هزار مقاله از دستاوردهای ساخت و اجرای این شتابدهنده یا همان سنکروترون خواهد بود.
جعفرزاده با تاکید بر اینکه ایران نخستین کشور غرب آسیاست که این گام مهم را برای ساخت شتابدهنده الکترون برداشته است گفت: هم اکنون فقط برخی کشورهای اروپایی و ایالات متحده دارای این فناوری هستند.
هماهنگ کننده تحقیق و توسعه طرح چشمه نور ایران در پایان افزود: این طرح ملی قرار است طی 10 سال آینده به بهره برداری برسد و با ساخت آن ایران به باشگاه دارندگان این فناوری منحصربه فرد در جهان می پیوندد.